StoryEditorOCM
TribinaBORBA U VRSIMA ZA DRUGI KRUG -

HDZ: Iza Pokreta mladih stoji interesna skupina s ciljem prodaje Punte Velebit!

Piše Zadarski.hr
26. svibnja 2017. - 14:27
sandra_vukic-020509

PRIOPĆENJE HDZ-A OPĆINE VRSI PRENOSIMO U CIJELOSTI:

Prvi krug lokalnih izbora je za nama, u Zadarskoj županiji u 10 će općina kandidati u drugi krug. U nedjelju, 4. lipnja na birališta će i stanovnici općine Vrsi, gdje će se u drugom krugu suočiti HDZ-ova kandidatkinja Sandra Vukić i Luka Perinić, neovisni kandidat.

Perinić je sa svojom listom osvojio 44,42 %, dok je aktualna načelnica prvi krug završila s 43,60% glasova. Kampanja je bila žestoka, pucalo se iz sveg oružja, a činjenica koja najviše zabrinjava aktualnu vlast u Vrsima, ali i županijsku organizaciju HDZ-a jesu zakulisne igre skrivene pod imenom i aktivnostima Pokreta mladih Općine Vrsi

- Ovo više nije pitanje politike, već činjenica da se kroz formu mladih provlači goli interes kapitala koji bi bio katastrofalan za stanovnike ovog kraja - komentirao je uskoro bivši gradonačelnik Zadra, ali aktualni predsjednik županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta.

Interesna skupina koja navodno stoji iza Pokreta mladih djeluje planski, s ciljem prodaje Punte Velebit, zauzimanja i ograđivanja obale i plaže kojom bi omogućili izgradnju sadržaja kojim misle upravljati preko svojih tvrtki. Ostalim mještanima i gostima sadržaji bi bili dostupni uz naplatu.

Poznato je kako još od 2004. godine postoji projekt i idejno rješenje u kojima je detaljno elaboriran proces uzurpacije Punte Velebit. U projektu je prezentirana izgradnja urbanih vila na području Punte Velebit na prostoru od 50 hektara, a ostali dio Punte Velebit bio bi u funkciji vlasnika kuća kao njihova zona rekreacije, sportskih i pratećih sadržaja.

- Drugi krug izbora nije izbor između Sandre Vukić i protukandidata, to su izbori za Vrsi koje pripadaju ljudima, a ne samo nekima iza kojih stoje samo interesi - dodao je Kalmeta.

Osim Punte Velebit, u Općini Vrsi već godinama pokušavaju riješiti pitanje obližnjeg kamenoloma koji funkcionira nelegalno. Kamenolom na samoj morskoj obali dugo je radio na osnovi Rješenja o izvođenju rudarskih radova koje datira iz 1995. godine, a izjednačava se s koncesijom. Administrativna zbrka koči izradu prostornog plana, jer iz kamenoloma potrebnu dokumentaciju – nisu dostavili. Druga je priča ne postojanje Studije o zaštiti okoliša na području kamenoloma koja nije ni provedena, a ni dozvole o pravu služnosti, pa ostaje upitno kako je kamenolom uopće mogao dobiti lokacijsku dozvolu.

Lokalno se stanoovništvo godinama žali i na velike količine kamene prašine, a iz kamenoloma na pritužbe odgovora nema. Šuška se kako su započeti iskopi ispod morske razine, sve to na površini koja je u državnom vlasništvu.

Interesi pojedinaca ovdje su, kako kažu iz HDZ-a Vrsi, jedini razlog zbog čega je Pokret mladih izašao na političku scenu. Dodaju kako su Punta Velebit i kamenolom dovoljna dva razloga za krenuti u osvajanje vlasti u Općini Vrsi i na taj način gurati svoje interese, na štetu svih ostalih stanovnika.

19. travanj 2024 09:37