StoryEditorOCM
TribinaFOTO: ODRŽAN 4. SAJAM LOKALNIH PROIZVODA "LUKA I IGARA"

Glavna atrakcija bila je priprema i pečenje prisnaca

Piše Zadarski.hr
7. kolovoza 2017. - 19:15
BW1A3998.JPG

Na vidikovcu Kamenjak podno kojeg se pružaju Vransko jezero i bogati arhipelag jučer je održan 4. Sajam lokalnih proizvoda "Luka i igara". Sajam je i ove godine okupio veliki broj domaćih izlagača koji su bogatom ponudom proizvoda zainteresirali i okupili nekoliko stotina posjetitelja.

Na sajmu su izložene nadaleko poznate rešte banjevačkog luka, ali i ostali poljoprivredni proizvodi kao što su mahunarke i svježe povrće, maslinovo ulje, vina i likeri, kozji sir, bademi, suhe smokve, smokvenjak te proizvodi kućnih radinosti i obrta - eterična ulja, macerati, biljne kugle, mirisni ukrasi, sapuni, kreme i mnogi drugi proizvodi.

Jedna od glavnih atrakcija sajma je priprema i pečenje prisnaca, autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara koja je pred kaminom okupila veliki broj znatiželjnika i ljubitelja dobre "spize". Prisnaci su se s čežnjom iščekivali i uvijek se tražio komad više.

Osim izlagača, zabavu su i ove godine osigurali KUD Vrana koji su uz izvorno pjevanje predstavili vransko kolo "biranje" i brzo kolo "kukulešće". Večer je začinio i izvrstan Škabelin band koji je uz ritmove soula, funka i rhytm & bluesa još jednom oživio jedinstveni tradicionalno uređen prostor najvišeg vrha okolice.

Nedugo nakon sjajnih izvedbi, informator JUPP Vransko jezero, Aleksandar Puača iz Rijeke, je solo izvedbom zaokupio pažnju i izmamio osmijehe sveprisutnih ritmovima spacedrum-a, neobičnog instrumenta čarobnih melodija.

Sajam je organiziran od strane Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero s ciljem da se lokalno stanovništvo poveže s brojnim štovateljima domaćih proizvoda. U izlaganju je sudjelovalo preko 30 OPG-ova i udruga s područja Vrane, Pakoštana, Radašinovaca, Banjevaca, Stankovaca, Benkovca, Pirovca, Biograda, Posedarja i Tkona.


 

19. travanj 2024 09:13