StoryEditorOCM
TribinaKINEZI DEFINITIVNO GRADE PELJEŠKI MOST

Po prvi puta u povijesti jedna kineska kompanija javila se na natječaj u zemlji članici Europske unije!

Piše Krešimir Žabec / JL
12. siječnja 2018. - 13:01
plenki pelješki

Most Pelješac s pristupnim cestama gradit će kineska kompanija China Road and Bridge Corporation,piše u priopćenju Hrvatskih cesta. Odluka o izboru izvođača treba biti donesena 120 dana od otvaranja ponuda, a taj rok istječe u subotu te se očekuje da Hrvatske ceste kao investitor to objave tijekom današnjeg dana.

Za gradnju mosta pristigle su tri ponude. Osim kineske kompanije, ponude su dali austrijski Strabag te zajednica ponuđača koju čine talijanski Astaldi i turski IC Ictas Ansaat. Kineska ponuda je daleko najjeftinija i iznosi 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, Astaldijeva je ponuda teška 2,5 milijardi kuna, a ponuda Strabaga iznosi 2,6 milijardi kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, nakon pregleda prispjelih ponuda utvrđeno je da bankarska garancija talijansko-turskog konzorcija nije valjana, pa su ostale samo dvije ponude - kineska i Strabaga. Ovo je prvi put da se jedna kineska kompanija javila na natječaj u zemlji članici Europske unije.

Savjetnici

Da su Kinezi ozbiljno zainteresirani za posao, pokazuje i podatak da su za savjetnike uzeli Stjepka Bobana, bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, te Jadranku Jureško Kero, nekadašnju šeficu izborne kampanje Kolinde Grabar Kitarović. Iako se u Hrvatskim cestama tvrdilo da će odluka o izvođaču biti jako brzo donesena, sve se odužilo do posljednjega dana. Naime, nakon što se utvrdilo da je kineska ponuda najpovoljnija u svim elementima, uslijedilo je stotinjak dana drame u Vladi.

Iako, formalno, odluku o izvođaču donosi Uprava Hrvatskih cesta, u ovom je slučaju sve u rukama premijera Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića. Kako doznajemo u Hrvatskim cestama, odluka o dodjeli posla kineskoj kompaniji napisana je još prije nekoliko tjedana, ali se čekalo zeleno svjetlo premijera.

Prema dostupnim informacijama, nekoliko je elemenata utjecalo na odgađanje donošenja odluke. Prije svega, čekao se barem neslužbeni stav Europske komisije o mogućnosti da posao gradnje mosta koji se sufinancira europskim novcem dobije kineska kompanija.

Sugestije iz Bruxellesa

Naime, projekt sa 85 posto potrebnih sredstava sufinancira se iz fondova EU. Iako nitko nije službeno Hrvatskoj prigovarao da posao ne može dati kineskoj kompaniji, neslužbeno je Zagrebu sugerirano da pričeka s odlukom. Prema dostupnim informacijama, nekoliko je velikih europskih građevinskih tvrtki lobiralo u Bruxellesu da se Kinezima onemogući ulazak na hrvatsko tržište.

Nadalje, tu je uvijek bila prijetnja Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije da će najprije preko Parlamenta BiH te u Bruxellesu izlobirati odgodu gradnje mosta zbog neriješenog graničnog pitanja.

U BiH je Hrvatima glavni saveznik Milorad Dodik, koji je Zagrebu poručio da ima pravo na gradnju Pelješkog mosta i da će njegovi zastupnici biti na strani HDZ-a u Domu naroda, gornjem domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, čime bi se blokiralo donošenje odluke o protivljenju gradnji Pelješkog mosta kao zajedničkog stajališta Parlamentarne skupštine BiH, koju čine dva doma.

Pregovori s BiH

No, uvjet za podršku je što brža realizacija gradnje mosta preko Save kod Nove Gradiške. Kad mu je to obećano, Dodik je održao svoje obećanje.

Izetbegović je pokušao lobirati unutar Europske komisije da do daljnjega odgodi odluku o sufinanciranju gradnje mosta, ali im to nije uspjelo. Kako neslužbeno doznajemo, visina mosta koju je kao temu nametnula Bosna i Hercegovina, također je jedno od pitanja koje se još usuglašava s Europskom komisijom.

U konačnici kod premijera na stolu su ostale samo dvije opcije: ili će se gradnja mosta dati kineskoj kompaniji ili će se natječaj poništiti uz obrazloženje da sve ponude daleko premašuju procijenjenu vrijednost nabave. No, eventualno poništenje natječaja donijelo bi nesagledive političke posljedice za Vladu jer bi dovelo u pitanje njezinu vjerodostojnost.

Nakon službene objave odluke o izboru izvođača teče rok za podnošenje žalbi. No, naši sugovornici smatraju da bi u konačnici ugovor o gradnji mogao biti potpisan u roku od mjesec dana te da bi gradnja mogla početi na proljeće. Iako je predviđeni rok za gradnju mosta četiri godine, u kineskoj ponudi stoji da su oni spremni most sagraditi pola godine ranije.

Osim ovog natječaja, Hrvatske ceste 16. siječnja otvaranjem pristiglih ponuda kreću u finalizaciju natječaja za izbor nadzora gradnje mosta koja je dosad dvaput zaustavljana. Tvrtka za nadzor mora biti odabrana prije početka radova jer u protivnom niti ne mogu početi.

18. travanj 2024 14:44