StoryEditorOCM
TribinaDA DJEVOJAČKI SAN NE POSTANE MORA

Sve više mladenki traži Majine usluge, a ona je svoj posao brendirala, između ostalog i briše suze za 375 kuna po satu

Piše Lenka Gospodnetić / SD
20. siječnja 2018. - 18:58
mladenka

Želite obnoviti ili steći znanje iz fizike ili povijesti umjetnosti mimo redovne nastave? Nema problema, za takvu nadogradnju uz stručnu akviziciju trebate izdvojiti sedamdesetak kuna za školski sat, a vjerojatno će neki siromašniji profesor biti sretan da može dobiti "gažu" i za pedeset kuna po satu.

S druge strane, sat vremena rada s logopedom stoji dvjesto kuna, koliko svoje vrijeme cijeni i sve popularnija svita osobnih trenera, revna u nadgledanju tjelesnog napretka svojeg klijenta; počesto je i tu riječ o školovanom kadru poput diplomiranih kineziologa, i slično.

No, svi se sveučilišni profesori, logopedi, defektolozi i kineziolozi mogu skriti pred "trenericom za mladenke" čiji sat vrijedi s PDV-om 375 kuna! Doduše, ako se uzima više sati i/ili ako rad nije individualni, nego skupni, cijena može biti znatno niža, a svaka uložena kuna zlata vrijedi, dade se iščitati iz izlaganja pionirke toga zanimanja u Hrvatskoj, Maje Kauzlarić iz Zagreba.

Ta dama, dakle, za svoj proizvod koji je odnedavno brendirala zasad nema konkurencije, a splitska publika ima jedinstvenu priliku više o tome doznati na nadolazećem sajmu vjenčanja Wedding Day, posljednjeg vikenda siječnja, u Spaladium Areni.

O čemu je točno riječ?

– Ovo što radim zove se "Seminar za mladenke" i one su, dakako, ciljana publika – ljubazno veli Kauzlarić, po formalnoj profesiji laboratorijska inženjerka s desetak godina staža i u formalnoj struci, to jest u laboratoriju bolnice u Vinogradskoj ulici u Zagrebu. 

No, to je bilo "u prošlom životu", jer danas 38-godišnja Kauzlarić, uspješna poduzetnica i svojevrsni "life coach" za mladenke, već sedam godina vodi privatnu tvrtku "Cvijet kreativa", u sklopu koje organizira vjenčanja od najmanje do najzahtjevnije stavke, pa je tako i dovoljno dugo involvirana u industriju vjenčanja da bi vrlo dobro znala kroz kakve sve psihičke mijene prolaze mladenke, često i trudnice... 

Jasno je, dakle, da je faza priprema za vjenčanja dio djevojačkog sna, koji se nekad, međutim, prometne i u pravu noćnu moru. Osim što se (trudnički) hormoni počesto poigravaju s osjećajima mladenki, stvar ne olakšavaju ni rodbina, prijateljice, kume i drugi bliski ljudi, koji "spožu" znaju više od bilo koga dekoncentrirati u realizaciji ideja svojim (dobronamjernim) sugestijama, čineći im tako medvjeđu uslugu.

Stoga je jedna od najvažnijih stavki u psihološkoj pripremi buduće mladenke za vjenčanje postavljanje granica, istaknula je iskusna Kauzlarić.

– Zauzimanje stava ili povratak istoga neobično je važan. Mladenka mora imati stvari pod kontrolom, i što se ranije podvrgne pripremama u sklopu seminara ili možda individualne seanse, učinak je bolji. Naravno, čak i u završnoj fazi tehničkih priprema za vjenčanje ova psihološka priprema ima smisla jer ćemo zajedno lakše pregrmjeti eventualnu krizu – veli naša sugovornica, pionirka novog proizvoda u Lijepoj našoj.

Ne želi, napominje, biti pretenciozna pa se nazivati psihoterapeutkinjom jer za to ipak nije formalno obrazovana, no njezino je praktično iskustvo takvo da, smatra, može puno pomoći u situaciji kad dođe, kolokvijalno, "stani-pani".

Svojevrsna trenerica za mladenke u svojem je relativno kratkom stažu u toj ulozi već pomogla brojnim spožama svih dobnih skupina, od vrlo mladih do onih zrelijih, koje su se pripremale i za drugi brak. Bilo je i dirljivih situacija...

– Često se nađem u ulozi tješiteljice, jer stres i hormoni rade svoje, pa bude suza i očaja; maramice su mi uvijek pri ruci (osmijeh). Želim još reći nešto u vezi s cijenom, to jest da smo u našoj firmi upravo u fazi formiranja novih cijena, a vrlo smo susretljivi prema klijenti(ca)ma koji koriste i cijeli naš paket usluga – napomenula je za kraj "life coachica" za "spože" Maja Kauzlarić iz Zagreba.
 

'Dani vjenčanja'​
Kauzlarić će održati seminar za mladenke u sklopu "Wedding Daya" u Spaladiumu, a osim nje, na najvećem tematskom sajmu u državi bit će i niz drugih izlagača, njih oko 160 iz Hrvatske i inozemstva. Osim proizvoda i usluga vezanih uz vjenčanja, koji će biti ponuđeni po povoljnijim sajamskim cijenama, održat će se i brojna natjecanja u šminkanju, kuharstvu, slastičarstvu i drugom, te niz radionica, predavanja i modnih revija.
Vrhunac će biti dobrotvorna gala revija s poznatim osobama u kreacijama renomiranih modnih brendova i Škole likovnih umjetnosti iz Splita, te u sklopu nje nastup pop-zvijezde Lane Jurčević. Prihod od lutrijskih srećki i degustacija bit će doniran udruzi "Anđeli" iz Splita, priopćila nam je direktorica WD-a Gordana Franić, uz napomenu da je ulaz besplatan za sve događaje, uključujući i prvi spomenuti "Seminar za mladenke" u Splitu.
20. travanj 2024 04:00