StoryEditorOCM
TribinaFOTO KRITIKA: NIČU POPUT GLJIVA NAKON KIŠE

Ajmo nadležni - uklonite ova divlja odlagališta od Visočana do Musapstana!

Piše Branko BOŽIĆ
10. veljače 2018. - 20:40
we12 (7)

Obilazeći ovih dana šire zadarsko područje, nažalost uočili smo sve više nekontroliranih odlagališta smeća, koja jednostavno na sve strane niču poput gljiva nakon kiše.

Tako u neposrednoj blizini Duševića mlina i frekventnog križanja Poljica-Ražanac-Vrsi-Visočane, tik uz prometnicu koja vodi u smjeru Visočana, snimili smo fotografije smeća i otpada svih vrsta i boja, koje se na tom mjestu već mjesecima jednostavno gomilaju, a da nitko od mjerodavnih službi i institucija ne miče s malim prstom.

Zeleni šumski zadarski raj, park šuma Musapstan, također svakodnevno stenje pod novim hrpama svakojakog otpada. Zelena pluća grada Zadra u protekla tri do četiri dana ¨obogaćena¨ su sa nekoliko novih pošiljaka odbačenog građevinskog materijala, kućnog pokućstva, plastičnih kanti sumnjivog sadržaja, odjevnih predmeta pa čak i sa dječjom hodalicom, o čemu svjedoče i ove naše najsvježije (u subotu) snimljene fotografije.

Onome tko malo bolje poznaje situaciju, ovdje uistinu ne bi trebalo biti ništa čudno. Jer dobro je poznato je da navedeni šumski raj Musapstan, kao uostalom i ostala šumska područja u zadarskom okruženju, u zadnje vrijeme nitko ne čuva i kontrolira od neodgovornih pojedinaca, koji u namjeri da se otarase svog otpada, bacaju i rasipaju ga gdje kod stignu, ne strahujući za bilo kakve posljedice i sankcije. Na ulazu u šumu Musapstan postavljen je ne tako davno prometni znak zabrane odlaganja otpada. Ali treba se zapitati tko za to uopće mari?

No, za ponadati se je da će se konačno određene službe trgnuti iz zimskog sna, i da će spriječiti navedene pojave, koje ne samo da štete ljudskom zdravlju, nego i odašiljaju uistinu jednu ružnu sliku o našem mentalitetu i našim nakaradnim navikama. 

19. travanj 2024 02:14