StoryEditorOCM
TribinaZABRINJAVAJUĆE UPOZORENJE

'Hrvatskoj prijeti gubitak čak 800 tisuća radnih mjesta, znam i koja će zanimanja biti prva na udaru, jedino se turizam može oduprijeti toj oluji!'

Piše Jutarnji.hr
17. veljače 2018. - 14:36
Matija Kopić

Osječki inovator i poduzetnik Matija Kopić na svome je profilu na Facebooku iznio razmišljanje o budućnosti koju će nam donijeti robotizacija te upozorio na neke probleme. Kopić je nakon šest godina uspješno prodao Farmeron, svoj prvi startup, i osnovao novi, Gideon Brothers, čime je iz agrotecha prešao u sferu robotike i umjetne inteligencije. Bave se kompjuterskim vidom, senzorskom obradom podataka i kretanjem robotskih jedinica. Sudjelovali su ove godine i u izradi humanoidnog robota Rosie na CES-u, najvećem sajmu potrošačke elektronike na planetu, piše Jutarnji list.

- U sljedećih 10 - 20 godina čovječanstvo će se suočiti s masovnim valovima nezaposlenosti zbog ubrzane automatizacije/robotizacije svih aspekata ljudskog djelovanja. Jednostavno rečeno, budućnost se svodi na (koliko-toliko) pametne strojeve, koji će sve više i više poslova odrađivati mnogo efikasnije nego što to čine ljudi. Ovakav razvoj potaknut će duboke društvene potrese s kojima se moramo znati suočiti (transformacija je već počela), a vrijeme za djelovanje je sada. Čeka nas najozbiljnija rekonfiguracija globalnih ekonomskih odnosa zbog daljnje automatizacije, a nacije koje se budu pozicionarale u toj utrci imaju šansu za opstanak - napisao je Kopić.

Predviđa da će u Hrvatskoj zbog robotizacije i automatizacije/digitalizacije do 2035. godine nestati između 500 i 800 tisuća radnih mjesta.

- Prvi na udaru će biti zaposleni u sektorima tj. poslovima transporta, logistike/distribucije, maloprodaje, proizvodnje, poljoprivrede, građevine, te nekih drugih uslužnih djelatnosti. Hrvatski javni sektor, prije svega njegov administrativni/birokratski aparat, također je među prvima na udaru. Paradoksalno: tko god ovaj aparat učini efikasnijim (manjim, bržim, digitaliziranim/automatiziranim), vjerojatno će biti zaslužan za opstanak hrvatskog gospodarstva. Još paradoksalnije: pretpostavljam da taj netko, kad-tad, ovaj posao neće odraditi zbog razumijevanja konteksta kojeg opisujem i brige za dobrobit hrvatskog čovjeka, nego zbog silovitih, izvanjskih pritisaka ekonomske rekonfiguracije na europskoj i globalnoj razini - dodaje.

Smatra da je trenutno turizam jedina komponenta hrvatskog gospodarstva koja ima potencijal oduprijeti se oluji koja dolazi premda predviđa promjenu strukture i u ovom sektoru, piše Jutarnji list.

 

Kopić nudi i nekoliko rješenja - oporezivanje robota/strojeva koji će istisnuti ljude iz radnog kontingenta, univerzalni temeljni dohodak (UBI) te državno ulaganje u (ponovno) školovanje radnika za poslove novoga stoljeća.

- Hrvatska je kao bolesnik koji (unutar sebe) ima karcinom kojega nitko ne liječi - postoji visoka šansa da pacijent umre, ili da preživljava na rubu smrti. U isto vrijeme, istog tog teškog bolesnika treba brzo pripremiti za niz skorašnjih otvorenih ubodnih rana, koje bi mogle ubrzati smrt pacijenta. Trijaža opasnih svježih rana koje zasigurno dolaze (o kojima sam pisao gore u tekstu) uz liječenje karcinoma (naših starih, strukturnih problema) je izazov koji je pred nama. Isto tako, čvrsto vjerujem da je to naša najveća prilika - zaključio je i prozvao Vladu Republike Hrvatske da se izjasne kako pristupaju navedenim problemima.

Kopić je nakon prodaje Farmerona imao više prilika odseliti u SAD, no nijednu nije iskoristio. - Nikad nisam dvojio oko toga trebam li ostati. Osjećam dozu odgovornosti za ovu zajednicu, i sve drugo, osim da ovdje ostanem i razvijam dobru priču za ovaj kraj, bilo bi duboko pogrešno - rekao je u razgovoru za Jutarnji list u prosincu prošle godine.

16. travanj 2024 08:57