StoryEditorOCM
TribinaFOTO: POČELO OBILJEŽAVANJE DANA 93. ZRAKOPLOVNE BAZE

Tribina sjećanja na poginulog pilota Mirka Vukušića

Piše HRZ i PZO/Marinko Karačić
19. ožujka 2018. - 19:00

Program obilježavanja 26. obljetnice osnutka 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) započeo je u ponedjeljak, 19. ožujka, u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić", gdje je održana tribina sjećanja na poginulog pilota HRZ i PZO i naslovnika vojarne u Zemuniku.

Cijeli program ovogodišnjeg obilježavanja Dana 93. zb osmišljen je i u znaku je spomena zahvalnosti postrojbe pilotu Vukušića i poginulim hrvatskim braniteljima za njihov doprinos u obrani domovine, a uz tribinu bit će priređen i atraktivni letački program "Pukovnik Mirko Vukušić“, koji će se održati u Zadru na Rivi u četvrtak, 22. ožujka.

Na tribini koju je organizirao dekan i kapelan Vojne kapelanije "Sveti Gabrijel Arkanđeo" o. Ivo Topalović sudjelovala je supruga poginulog pilota Marina Vukušić te predstavnice Udruge žena iz Domovinskog rata iz Zadra, dok je u glazbenom dijelu nastupila Magdalena Buterin.

Tribinu je otvorio zapovjednik 93. zb pukovnik Mario Pleša, koji je podsjetio kako je u skladu s pokrenutim projektom Ministarstva obrane RH o imenovanju vojarni, vojnih prostora i dvorana po zaslužnim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima  vojarna u Zemuniku dobila je naziv "Pukovnik Mirko Vukušić" temeljem Odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića od 19. prosinca 2016.

"Ovo je prigoda i najbolji način kojim možemo pobliže upoznati djelovanje pilota Vukušića u Domovinskom ratu i približiti njegovu žrtvu i domoljublje svima nama koji danas radimo ovdje u vojarni koja s ponosom nosi njegovo ime", istaknuo je Pleša.

Marina Vukušić je kazala kako je danas za nju i njezinu obitelj poseban dan i ne može skriti zadovoljstvo i ispunjenost što vojarna u Zemuniku nosu ime pilota Mirka Vukušića, a svojim svjedočenjem o njegovom životnom, profesionalnom i ratnom putu istaknula je njegovu veliku ljubav za Hrvatsku i srce koje živjelo za slobodu domovine. 

Posade su djelovale u mraku i po lošim vremenskim uvjetima kako ih neprijatelj ne bi uočio. No, uspjeli su u svojim misijama i u dostavi sanitetskog materijala i lijekova bolnici u Vukovaru, ali i kroz učinke eksplozivnih punjenja tzv. bojler bombi. "Bila je to kap u moru potreba na početku Domovinskog rata, no srce i hrabrost nadjačali sve prepreke, a bili su i velika moralna potpora hrvatskim braniteljima koji tada nisu niti znali kako imamo avione koji djeluju po neprijateljskim položajima", iznijela je svjedočenja Marina Vukušić.

Pukovnik Mirko Vukušić poginuo je tijekom borbenog leta aviona An-2 kojeg su srušile neprijateljske snage 2. prosinca 1991. iznad Otoka kod Vinkovaca. Pilot Vukušić bio je jedan od osnivača i zamjenik zapovjednika Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, jedne od prvih zrakoplovnih postrojbi nastalih u Domovinskom ratu osnovane 15. listopada 1991. Poseban doprinos pripadnici ovog zrakoplovnog voda imali su u obrani Vukovara dopremajući iz zraka pomoć hrvatskim braniteljima i ranjenicima u bolnici Vukovar. Ostat će posebno upamćeni po izbacivanju improviziranih eksplozivnih naprava tzv bojler bombi po neprijateljskim položajima koje su uz borbene učinke imale i veliku psihološku ulogu u obrani Istočne Slavonije.

18. travanj 2024 20:07