StoryEditorOCM
TribinaPRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Stranka hrvatskog zajedništva: "Od Borika prave Auschwitz!"

Piše SHZ Zadar
3. travnja 2018. - 11:28
20180401_164353

Iz stranke hrvatskog zajedništva, odnosno njene podružnice u Zadarskoj županiji, poslano je propćenje koje donosimo u cijelosti:

Austrijski Falkensteiner na plaži na Boriku u Zadru ograđuje zemljište žicom kao u logoru. Od Borika prave Auschwitz! Isti hoće uzurpirati plažu da se Zadrani i Zadranke ne mogu kupati na plaži Borik. Isti protuzakonito ograđuju zemljište plaže na Boriku bez dozvole nadležnih hrvatskih institucija. Dostavljamo hrvatskoj javnosti fotografirano ograđivanje zemljišta žicom oko plaže Borik čije slike govore više od riječi. Što oni smatraju da Hrvatima mogu raditi što ih je volja. Treba im oduzeti koncesiju za turističko naselje Borik.

Borik d.d. Zadar osnovan je 1959. godine, a od njegova osnivanja nikada nije bila postavljana žica uz plažu uz more, kao što se sada postavlja u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Austrijski Falkensteiner hoće od plaže Borik da načini privatnu plažu.

Kao što je navedeno Borik d.d. osnovan je 1959. godine kada je u svom sastavu imao jedan mali hotel koji je nastao i adaptacijom duge uske zgrade koja je prvotno služila u gospodarske svrhe. Hotel je dobio naziv PARK i raspolagao je sa 24 kreveta i zapošljavao je 18 radnika. Prve godine poslovanja hotel je ostvario 9.390 noćenja. Do 1963. godine na tu se zgradu u dva navrata dogradilo po jedno 2-katno krilo tako da je hotel PARK raspolagao sa 102 ležaja «B» kategorije.

U daljnjem razvoju Borika d.d. Zadar izgrađeno je:

1960. godine sjevernije od hotela PARK izgrađena je depadansa DONAT sa 96 ležajeva «B» kategorije.

1963. godine izgrađen je hotel ZADAR kao centrlni dvokatni objekt sa srestoransko-

kavanskom terasom uzduž cijele zapadne fasade orijentiranom na more.

1964. godine izgrađen je hotel SLAVIJA (danas PUNTAMIKA) koji je raspolagao sa 229 ležaja «B» kategorije

1969. godine hotelu PARK (danas ADRIANA) dodano je novih 80 ležaja.

      5. 1970. godine hotel NOVI PARK 342 ležaja visoke «B» kategorije

      6. 1970. godine hotel BARBARA 354 ležaja visoke «B» kategorije

      7. 1963. godine AUTOKAMP BORIK sa 2400 mjesta

      8. 1965. godine AUTOKAMP PUNTAMIKA sa 700 ležaja

      9. 1981. godine hotel ASSERIA(Benkovac) sa 106 ležaja

    10. 1985. godine hotel DONAT sa 302 ležaja i kongresnom dvoranom sa 350 sjedala, te      malom dvoranom za sastanke sa 50 sjedala

    11. 1988. godine MARINA BORIK sa 220 vezova

Najveća hrvatska sramota od stoljeća sedmog do danas je Zakon o pretvorbi...sa svim izmjenama i dopunama, objavljivan od 1991. do 2003. godine. Danas znamo da više od 50 posto imovine tvrtke koje su prodavane nije bilo evidentirano u elaboratima o pretvorbi, što znači da je polovina nekretnina u rukama pojedinaca bez ikakvog pravnog temelja. To također znači da je tih 50 posto prodano u bescjenje. Milijunske nekretnine prodavane su manipulacijama, kreditima s fiktivnim pokrićima itd. Kada se i plaćalo novcem, to je u golemom postotku prodavano za desetinu ili petinu stvarne vrijednosti nekretnine. Eto kako su Hrvati žrtve zakona koje su pisali i pišu okupatori Hrvatske, uz asistenciju Hrvata pojedinaca kao njihovih produženih ruku.

Tako je na taj način i austrijski  Falkenstein došao preko «Hypo Alpe Adria Bank»  do poduzeća Borik dd Zadar, kao što su gore navedeni hoteli, autokampovi i marina Borik, koje su Hrvati izgradili. Osim poduzeća Borik dd kriminalne grupe su preko «Hypo Alpe Adria Bank» u Zadarskoj županiji preuzeli i sva bivša društvena poduzeća, hotele, marine, izvore vode..., te ne otvorivši niti jedno radno mjesto u proizvodnji, što ima nesagledive posljedice za hrvatsko gospodarstvo. Hypo banka se koristila kao osobni bankomat, a Zadar je postao talac tih kriminalnih grupa koje su navedenim kapitalom zavladali nekretnimama, institucijama te na kraju i ljudima zbog čega je Zadar nazvan Hypograd!

Odobravani su sumnjivi, rizični krediti preko Hypo International u Klagenfurtu:
Borik d.d - 64 milijuna eura,
Punta Skala d.o.o - 129,6 milijuna eura,
Aluflexpack d.o.o. - 54,6 milijuna eura,
Aluflexpack d.o.o.- 11,2 milijuna eura,
Kepol Terminal d.o.o. - 10,7 milijuna eura,
Kepol Plast d.o.o.; 1,9 milijuna eura,
Marina Dalmacija d.o.o. - 3,8 milijuna eura,
Marina Borik d.o.o.; 3,5 milijuna eura,
Projekt Bibinje d.o.o.- 2,4 milijuna eura,
Sveti Rok d.o.o. - 2,5 milijuna eura,
Maraska d.d.- 3,8 milijuna eura...

Nakon toga kriminalne grupe kada su preuzeli vrijedne nekretnine promijenili su naziv „Hypo banke“ u „Addiko banku“ da Hrvati ne bi skužili da se radi o istoj banci i da prikriju kriminalne radnje. Kako ne bi ispalo da su sve preuzeli  marinu „Borik“ Zadar i marinu Dalmaciju u Bibinju-Sukošan prodali su  Turcima Dogus grupi, koji su u Hrvatsku i u Zadar došli uz pomoć Bude Lončara, bivšeg ministra vanjskih poslova Jugoslavije i Branka Roglića, hrvatskog poduzetnika.    

Nakon što je Dogus grupa postala vlasnikom marine „Borik“ i „Dalmacija, koje su joj omogućile udbaško - kriminalne grupe, a također iste su po uhodanoj šabloni svojim vezama utjecale da se i zadarska luka Gaženica daje u 20 – godišnju koncesiju turskoj kompaniji pod netransparentnim i ekonomski neisplativim uvjetima jer je Upravno vijeće Lučke uprave Zadar donijelo je odluku o dodjeli koncesije na 20 godina jedinom ponuditelju – tvrtki Zadar International Port Operations (ZIPO) koja je krajem prošle godine osnovana u Zagrebu. Iza te tvrtke stoji Global Ports Holding, međunarodni konzorcij kojem su vlasnici u Turskoj. U gradnju zadarske luke Gaženica luke uloženo je 1,5 milijardi kuna, a daje se za nešto više od 32 milijuna kuna. Toj istoj turskoj tvrtki je zbog nepravilnosti Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik jednoglasno raskinulo predugovor o koncesiji za putnički terminal u Gružu. Smatramo da će koncesija turskoj kompaniji ostaviti duboki trag na Grad Zadar i njegovo pučanstvo jer se radi o štetnim ugovorima. Također, takvim ugovorima protjerati će se hrvatsko stanovništvo s rodne grude, a sve kako bi preko zadarske luke Gaženica grad Zadar postao odskočna daska za daljnja osvajanja. Iz navedenog je vidljivo da su oni koji su odlučivali o koncesiji  ostali zadnje utočište sluganskog činovništva za tuđe interese.

Turski predsjednik Erdogan često u svojim govorima poziva Turke u Europi u kojima navodi "Obrazujte djecu u najboljim školama, neka vam obitelji žive na najboljim mjestima, vozite najbolje automobile, živite u najboljim kućama i imajte petero, a ne samo troje djece". To Turci i rade zato su i došli u Zadar jer su uzeli najvrijednije što postoji marinu Borik, marinu  Dalmacija i zadarsku luku Gaženica. Sve što Erdogan od njih traži.

Koliko je austrijski Falkensteiner ozbiljan u poslovanju vidljivo je i po tome što je uništio benkovački hotel Asseria. Nekadašnji hotel Asseria prije rata je bio u vlasništvu hotelske kuće Borik. Tu je tvrtku kupila austrijska tvrtka Falkensteiner u čijem je vlasništvu i taj hotel. Grad Benkovac, na žalost, nema instrumente da tu tvrtku prisili na obnovu hotela. Trenutačni izgled zgrade sigurno ne služi na čast tako renomiranoj tvrtki.

Vidjivo je da su stranci okrutni, koji su skupa s hrvatskim izdajicama stvorili nered u Hrvatskoj uzimajući Hrvatima materijalna bogatstva, a što je razlog iseljavanja Hrvata. Dakle, spašava odlučna borba protiv konkretnog zla, neodlučnost je najveća mana čovjeka, znači u ime časti i dostojanstva mora se konkretno djelovati, a ne slučajno... Danas u Hrvatskoj-riječima se ne može opisati agonija koju Hrvati proživljavaju, a koja će trajati sve dok se hrvatski narod odlučno ne suprotstavi trulim pojedincima koji razaraju hrvatsku zajednicu.

19. travanj 2024 05:10