StoryEditorOCM
TribinaPRIMANJE ZA IZASLANSTVO JUŽNOMORAVSKE REGIJE NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Velike mogućnosti suradnje u području poljoprivrede i akvakulture

Piše Sveučilište u Zadru
20. travnja 2018. - 19:34
rektorat juznomoravska (1)

Višegodišnje prijateljstvo Sveučilišta u Zadru i Južnomoravske regije obilježeno je i ove godine današnjim susretom u Rektoratu, gdje je župana Bohumila Šimeka i njegovu pratnju primila rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican, zajedno s prorektorima izv. prof. dr. sc. Slavenom Zjalićem, izv. prof. dr. sc. Nedjeljkom Balić-Nižić te drugim djelatnicima Sveučilišta.

Župan Šimek predstavio je ovu regiju i grad Brno, koje je poput Zadra sveučilišni grad, u kojem godišnje studira do 85.000 studenata. Najpoznatije je Masarykovo sveučilište, koje ove godine slavi 100 godina postojanja, te je već sada zadarskoj rektorici upućen poziv za dolazak na proslavu. U europskim okvirima značajno je i Mendelovo sveučilište, koje poučava buduće stručnjake u poljoprivredi.

 - Naše sveučilište ima najstariju tradiciju u Jugoistočnoj Europi, a ujedno je i prvo integrirano sveučilište u Hrvatskoj, što znači da uz rektorat ima 27 odjela. Zbog tradicije Filozofskog fakulteta najviše programa posvećeno je humanističkim znanostima, no u posljednje vrijeme razvijamo tehnološke i biomedicinske smjerove. Pomorski odjel ima najsuvremenije uvjete rada, s pomorskim simulatorom, međunarodnim licencama i obrazovanjem odraslih, no tu je i agronomija u sastavu koje imamo imanje s vinogradom i jabukama. Vjerujem da ćemo sljedeći put imati priliku nazdraviti našim vinom, najavila je rektorica Vican.

Župana Šimeka najviše se dojmila atmosfera na Sveučilištu s pogledom na more, ali i okrenutost inovacijama i međunarodnoj suradnji, u čemu obje strane mogu naći interes. Budući da nemaju more, Južnomoravci pomorski kadar vjerojatno neće obrazovati, ali bi se na području poljoprivrede mogla ostvariti kvalitetna suradnja, kao i akvakulture, kroz koju je  već započeta suradnja sa češkim sveučilištima.

 - Mendelovo sveučilište nedavno je dobilo novu rektoricu, koja je okrenuta međunarodnoj suradnji, pa ću predložiti uspostavu čvršće suradnje između vaših institucija. Najveći izazov nam je nedostatak vode i razvijanje sustava navodnjavanja, u čemu smo dosta učili od Izraelaca, rekao je Šimek, a rektorica Vican najavila potpisivanje Ugovora kojim bi se formalizirala već dogovorena suradnja.

Šimek ističe kako Češka nema problem s viškom radne snage u pojedinim zanimanjima poput Hrvatske. Trenutno praktički nema nezaposlenih, a na tržištu rada je 125.000 radnih mjesta na koja nemaju koga zaposliti. Zbog toga im je interes privlačenje zaposlenika iz stranih zemalja i suradnja sa stručnjacima i iz Hrvatske.

Kao najbolji način suradnje rektorica Vican navela je primjere dobre prakse, te je najavila učvršćivanje veza sa sveučilištima na području Južne Moravske.

23. travanj 2024 15:17