StoryEditorOCM
TribinaKNJIŽNICE U DIGITALNOM DOBU

Međunarodni forum za raspravu o knjižnicama, informacijskim sustavima i mrežama u digitalnom dobu

Piše Zadarski.hr
16. lipnja 2018. - 11:39
LIDA (3)

Na Sveučilištu u Zadru od 13. do 15. lipnja održalo se 15. izdanje međunarodne konferencije „Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the Digital Age - LIDA)", u suorganizaciji Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek te Sveučilišta Rutgers iz SAD-a.

Konferencija se održava svake dvije godine, a na njoj se problematiziraju raznovrsni izazovi s kojima se susreću informacijske ustanove u suvremenom okruženju.

- Zahvaljujemo svima vama koji ste na početku 21. stoljeća, svjesni tehnoloških izazova u proizvodnji, pohrani, širenju i korištenju informacija, pokrenuli Lidu kao međunarodnu konferenciju. Ne radi se samo o digitalnim knjižnicama, kako su isticali osnivači prof. Tatjana Aparac Jelušić i prof. Tefko Saračević, već o međunarodnom forumu za raspravu o knjižnicama, informacijama i informacijskim sustavima i mrežama u digitalnom dobu, što otvara mnogo širu perspektivu, relevantnu i živu toliko godina, istaknula je na otvaranju prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu prof. dr. sc. Ivanka Stričević. Sveučilište u Zadru, istaknula je, vodi se motom „učenje kroz istraživanje", koje se uklapa u teme i sadržaje konferencije, usmjerene na socijalnu pravednost, angažman zajednice, pristup, raznolikost i uključenost, kao i s izazovima i prilikama koje utječu na ljude i mijenjaju naše društvo, posebno one vezane za digitalno okruženje.

Kao institucija s najdužom tradicijom poučavanja u ovoj regiji, od 1396. kada je u Zadru utemeljeno Universitas Studiorum Iadertina, današnje integrirano sveučilište sa svojih 27 odjela svoju ulogu vidi u poticanju i podržavanju svih lokalnih, nacionalnih i međunarodnih aktivnosti koje pridonose raspravama i dijeljenju, umrežavanju, znanstvenoj radoznalosti, kritičkom diskursu, istraživanjima, novim spoznajama, transferu znanja, akademskim vrijednostima, poboljšanju društva i ljudskom blagostanju.

Na ovogodišnjoj je konferenciji, posvećenoj temi „Informacijske ustanove i društvena pravda: pristup, raznolikost i uključenost", sudjelovalo gotovo 160 sudionika iz 27 zemalja. Među posebno posjećenim predavanjima koja su izazvala plodne rasprave ističu se ona koja su se bavila kritičkim knjižničarstvom, aktivizmom i ulogom knjižnica u suvremenom demokratskom društvu, ljudskim pravima i položaju pripadnika manjinskih skupina u samoj informacijskoj profesiji, lažnim vijestima, mikroagresijom te knjižničnim uslugama raznovrsnim marginaliziranim ili manjinskim skupinama u zajednici.

Na konferenciji je dodijeljena i nagrada za najbolje postersko izlaganje „Tagging in Online News Articles", autorica Lucije Kraljev, Antonije Grgeč i Drahomire Cupar s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, kao i nagrada za najbolji studentski rad „Public Library Space Assessment from Librarians and Patrons' Perspective: The Case of the City and University Library in Osijek", autorica Vedrane Filić, Tene Vilček i Mateje Paradžik s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek.

Tijekom godina konferencija LIDA je postala jedna od ključnih konferencija u području knjižničnih i informacijskih znanosti, ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu, na kojoj se sudionici bave iznimno relevantnim temama, teorijske i praktične naravi, razmjenjuju svoja znanja i iskustva te u ugodnom i prijateljskom okruženju u neformalnim razgovorima i druženjima dogovaraju buduće zajedničke projekte.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvo Hrvatskog knjižničarskog društva i Hrvatskog informacijsko i dokumentacijskog društva, a podržava ju i krovno međunarodno udruženje informacijskih stručnjaka ASIST.

23. travanj 2024 23:56