FOTO: U MUZEJU ANTIČKOG STAKLA U ZADRU Do kraja tjedna gostuje staklopuhačica iz Kanade - Alana Biffert

FOTO: U MUZEJU ANTIČKOG STAKLA U ZADRU

U Muzeju antičkog stakla u Zadru gostovat će Alane Biffert, staklopuhačica iz Kanade. Alana će uz muzejskog staklopuhača Marka Štefanca demonstrirati svoju vještinu izrade staklenih replika antičkog stakla svim zainteresiranim posjetiteljima muzeja. Demonstracije se održavaju svaki dan do 23. svibnja u vremenskom periodu od 9 do 14.30 sati. 

Opsesija staklom Alane Biffert ogleda se u dubini njezine vještine te se materijalizira u njezinoj strasti za zanatom. Alana Biffert je djetinstvo provela na Malti gdje je staklo obuhvatilo njezino odrastanje sa snom da postane puhačica stakla. Diplomirala je 2008. godine kao prvostupnik likovne umjetnosti u staklu na Alberta College of Art and Design. Volontiranjem u lokalnim radionicama i ateljeima dobila je posao iz snova kao tehničar za staklo na Red Deer College gdje su joj se pružile brojne prilike za napredak i usavršavanje kroz suradnju sa brojnim poznatim umjetnicima. Umjetnost ne poznaje granice pa je tako Alana Biffert provela više godina putujući svijetom upoznavajući se sa mnogobrojnim talentiranim puhačima stakla na Novom Zelandu i u Australiji. Trinaest godina života posvetila je staklu kao svojoj profesionalnoj ljubavi te se u međuvremenu vratila u Albertu gdje posljednjih devet godina svoje bogato iskustvo i entuzijazam prenosi na studente Alberta College of Art and Design. Pohađala je i tečajeve prestižnog Corning muzeja stakla u Americi te nastavlja usavršavati zanat, svoje znanje i razumijevanje stakla kao veoma zahtjevnog medija. Kroz svoje radove Alana Biffert usmjerava energiju na konceptualne instalacije većih dimenzija. Ponosi se svojom samostalnom izložbom u Edmontonu / Kanada u poznatoj galeriji i umjetničkom centru The Harcourt House. Crpeći inspiraciju iz prelijepog krajolika Kanade bogatog šumama te ljudske prirode, radovi Alane Biffert ostavljaju snažne tjelesne i emocionalne impresije.

 

 

 

 

Naslovnica Tribina

Najčitanije

SJEDI OSAM SATI. BAŠ NIŠTA NE RADI. I TAKO PET MJESECI. PLAĆA: 4.700 kuna! (2) Reakcija načelnika Lončara: "Sve mogu, ali moj rad i činjenice nitko i nikad neće ugasiti. Kakav mobing prema Ukaloviću, pa između nas godinama nema nikakvog kontakta!"

Reakcija načelnika Lončara:
Sukladno Zakonu o medijima molim Vas da objavite demant na članak, kojemu je isključivo namjera mene kao čovjeka...
Reakcija načelnika Lončara: "Sve mogu, ali moj rad i činjenice nitko i nikad neće ugasiti. Kakav mobing prema Ukaloviću, pa između nas godinama nema nikakvog kontakta!"