StoryEditorOCM
TribinaPRIOPĆENJE IZ OPĆINE VIR

To je čisti nepotizam i pravosudni skandal!

Piše Općina Vir
1. srpnja 2018. - 21:12
benzinska_vir2-071217

Nakon otkrivanja skandaloznog slučaja pravosudnog nepotizma na Trgovačkom sudu u Zadru – gdje pravni zastupnik bespravnog konzumenta nezakonite građevinske dozvole, tvrtke Tri Bartola d.o.o., Franko Kotlar, svojoj sestri predsjednici Trgovačkog suda Ardeni Bajlo preko njezinog sina, odvjetnika Davida Bajla, podnosi zahtjev za privremenom mjerom razvlašćivanja Općine Vir i njezinih trgovačkih društva, doživjeli smo novu javnu blamažu državnih institucija – ovog puta u javnom obraćanju predsjednice zadarskog Trgovačkog suda.

Što kaže predsjednica Suda Ardena Bajlo?

Ukratko, skandalozan slučaj nepotizma unutar njezinog Suda i obitelji pravda algoritmom koji dodjeljuje slučajeve, govori kako nije upoznata s predmetom te da ona, osobno, nema nikakve veze s predmetom i cijelim slučajem. Na ovaj način predsjednica Trgovačko suda teško podcjenjuje javnost.

Podsjetimo kako je Ardena Bajlo predsjednica Trgovačkog suda u Zadru sa svega četiri radna suca, a ne nekog drugog suda sa stotinu sudaca, stoga je lako zaključiti kako predsjednica takvog suda poznaje sve svoje suce – profesionalno i ljudski. Ona s njima ima svakodnevnu komunikaciju te na njih, kao izravno nadređena osoba, ima presudan utjecaj. Tvrditi kako nije upoznata sa slučajem na najmanjem sudu u Republici Hrvatskoj sa četiri suca, te da s druge strane nije upoznata kako su njezin brat i sin, s kojima praktički dijeli isto kućanstvo, uputili zahtjev za privremenu mjeru – u zaključku znači samo dvije stvari. Predsjednica Suda Bajlo, dakle, ništa ne zna o poslu kojega radi pa posao predsjednice Trgovačkog suda zapravo radi neodgovorno – zašto bi odmah zbog nesposobnosti trebala podnijeti ostavku. Drugo, kako sa svojim sinom i bratom praktički živi u istom kućanstvu, predsjednica Suda Bajlo unaprijed je sve znala te na taj način pokušava cijeli Sud, ma koliko bio mali, staviti u funkciju i interese obitelji za račun drugog privatnog interesa. Ne zna se što je gore; devet dana dolaziti na posao kao predsjednik suda i ne znati koji su predmeti na stolu sudaca i čime se sud bavi, ili otvoreno se staviti u zaštitu ljudi koji su počinili višestruka kaznena djela na izravnoj zaštiti organiziranog kriminala koji je na slučaju benzinske pumpe na Viru pokazao svu svoju umreženost s državnim i regionalnim institucijama Zadarske županije. Sve to, prije svega, s ciljem pribavljanja ogromne protupravne imovinske koristi. Narodski rečeno: „teške love“ koja se mjeri u milijunskim iznosima.

Ipak, gora je, od ove dvije stvari i mogućnosti, ova druga koja je vjerojatnija. Svatko ima od prirode dano pravo biti nesposoban za posao, nevješt ili nedovoljno nadaren za rad, ali nepotizam i zaštita kriminala su sasvim racionalan izbor.

Općina Vir, Ured načelnika Općine Vir

 

19. travanj 2024 00:24