StoryEditorOCM
TribinaREAGIRANJE PREDSJEDNICE TRGOVAČKOG SUDA

Ardena Bajlo: Ničim dokazana konstrukcija da ja kao predsjednica suda utječem na odluke sudaca vrijeđa me i kleveće!

Piše Ardena Bajlo
2. srpnja 2018. - 13:20
dip_presica2-220517

Na temelju članka 56. Zakona o medijima (Narodne novine 99/04, 84/11 i 81/13) podnosim zahtjev za objavu odgovora na informaciju objavljenu na portalu Zadarski.hr od 1. 7.2018. pod naslovom: "Priopćenje iz Općine Vir: To je čisti nepotizam i pravosudni skandal!".

Na Trgovačkom sudu u Zadru trenutačno radi pet sudaca uključujući i predsjednicu suda i pet sudskih savjetnika.

Na dan 1. srpnja 2018. u radu je bilo ukupno 1814 sudskih predmeta stoga nije realno očekivati da predsjednik bilo kojeg suda zna podatke o svim predmetima u radu. Pored toga, Zakonom o sudovima je propisan djelokrug nadležnosti predsjednika sudova u koji ne spada uključenost u sve predmete u radu i poznavanje relevantnih činjenica o predmetima. Predsjednik suda rukovodi sudskom upravom i brine o uvjetima rada i pravodobnom i urednom obavljanju poslova u sudu a nikako ne o odlukama sudaca u konkretnim predmetima. Takve odluke predmet su ispitivanja drugostupanjskih sudova prilikom odlučivanja o žalbi.

Ustavom Republike Hrvatske je sudbena vlast, dakle svaki sudac kao njen nositelj definiran kao samostalno i neovisno tijelo koje sudi na temelju ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih propisa. Dakle svako ponašanje kojim se na bilo koji način utječe na samostalnost suca u odlučivanju je nedopušteno i kažnjivo. Kao predsjednica suda nisam i neću na bilo koji način dovoditi u pitanje samostalnost i suverenost sudaca u odlučivanju.

U konkretnom slučaju odluka u predmetu nije donesena, a sudac je u donošenju iste samostalan i neovisan. Ničim dokazana konstrukcija da ja kao predsjednica suda utječem na odluke sudaca vrijeđa i kleveće mene kao predsjednicu suda, ali i suce koji se takvom konstrukcijom omalovažavaju i javnosti predočavaju kao osobe podložne pritiscima i nedostojne obnašanja sudačke dužnosti. Jednako tako, konstrukcija da ja kao sestra i majka odvjetnika u odvjetničkom društvu koje zastupa osobu koja je u sporu sa Općinom Vir znam koje postupke to odvjetničko društvo pokreće i koga zastupa je nerealna i netočna.

Ardena Bajlo

18. travanj 2024 21:15