StoryEditorOCM
TribinaFOTO: U ZAPUŠTENOM PROSTORU LAPIDARIJA NARODNOG MUZEJA

'Pjesma protiv žena' i priča duga pet stoljeća ostavila je pečat!

Piše Zadarski.hr
13. srpnja 2018. - 19:21
IMG_5618

Zadarski plesni ansambl je sinoć preobrazio pomalo zapušten prostor lapidarija Narodnog muzeja u suvremenu i autentičnu pozornicu. Predstava suvremenog plesa Pjesma protiv žena je predstava za odrasle, a tematizira odnose prema ženama posljednjih petstotinjak godina na ovim prostorima.

Sadržajem i izvedbom aktivistička i provokativna, bazira se na tekstu zapisanom glagoljicom u Tkonskom zborniku. Dijelove teksta na staroj čakavici dojmljivo je pročitala Tamara Šoletić, a plesačice Patricia Gospić, Natali Perić, Nataša Kustura, Ruby Ivosić i Marta Huber profesionalno su i uvjerljivo, tehnički precizno, unoseći svoj osobni pečat, ispisale dijelove teksta tijelom, pokretom i gestom.

Zanimljiva i pomno kreirana rasvjeta Igora Petrovskog, transformirala je prostor u mjesto koje asocira na katedrale i dijelove pakla, povremeno ostvarujući intimne scenske prostore na širokoj pozornici. Zvučna kulisa Tomislava Kraljevića Shome obogatila je i zaokružila cjelovitost predstave. Kostimografija koju potpisuje Marija Šarić Ban dodatno podcrtava temu i slobodu pokreta plesačica. Koncept i režiju, te sam izbor teksta i temu kojom se bavi ovo scensko djelo, napravila je i odabrala Sanja Petrovski kombinirajući suvremeno plesno kazalište i tradiciju.

Treba također spomenuti višegodišnju suradnju Hrvatskog narodnog kazališta, a naročito kazališnog ljeta sa Zadarskim plesnim ansamblom. Zajedničkim snagama producirali su neka od književnih djela vezanih upravo za Zadar, a jedna od njih su i Planine povodom petstogodišnjice rođenja autora prvog hrvatskog romana Petra Zoranića. Ova je godina proglašena godinom europske kulturne baštine, što predstavu Pjesma protiv žena čini još vrijednijom.

19. travanj 2024 11:40