StoryEditorOCM
RegionalFOTO: VELIKO GRADILIŠTE

Sustav navodnjavanja u Baštici obuhvaća 158 hektara poljoprivrednih površina u vlasništvu 43 OPG-a!

Piše Zadarski.hr
21. rujna 2018. - 20:41
BASTICA 3

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić u pratnji pročelnika Odjela za poljoprivredu Daniela Segarića obišao je gradilište druge faze sustava navodnjavanja Baštica. Radovi na projektu vrijednom preko 16 milijuna kuna započeli su 1. kolovoza, a planirani rok izgradnje je 19 mjeseci. 

Voditelj projekta Zoran Jakelić iz Hrvatskih voda i predstavnik izvođača tvrtke Braco Kop d.o.o. Ivan Rezo upoznali su predstavnike Zadarske županije s dosadašnjim tijekom radova te su obišli dio trase na kojoj se izvode radovi. Za sada sve ide prema predviđenom vremenskom planu.

"Poljoprivreda je u našoj županiji jedna od osnovnih gospodarskih grana pa su sustavi navodnjavanja od iznimne važnosti. Imamo odlična polja, ali nećemo biti konkurentni s poljoprivrednim proizvodima ako što veći dio županije ne pokrijemo sustavima za navodnjavanje. Poljoprivreda nam je važna i zbog turizma, a ovo je konkretan način pomoći našim poljoprivrednicima i dodatan poticaj da se uključe u aktivniju proizvodnju", poručio je zamjenik župana Mršić.

Cijela trasa budućeg sustava navodnjavanja, zajedno s četiri ogranka, ukupno je duljine oko 12 kilometara. Izgradnjom Sustava navodnjavanja Baštica - II faza, Smilčić omogućit će se navodnjavanje 158 hektara poljoprivrednih površina u vlasništvu 43 poljoprivredna gospodarstva s kojima je sklopljen predugovor o korištenju sustava. 

"S obzirom na da je planirani rok izgradnje 19 mjeseci od potpisa ugovora, ovaj sustav trebao bi biti u funkciji za sezonu navodnjavanja 2020. godine, kada bi 43 buduća korisnika koja imaju potpisan predugovor o korištenju dobili dodatnu sigurnost i osuvremenili svoju proizvodnju. Od 158 hektara na kojem će biti napravljen sustav za navodnjavanje, na 93 hektara su nasadi voćnjaka i vinograda, dok su na 65 hektara zasađene povrtlarske kulture", istaknuo je resorni pročelnik Daniel Segarić. 

Sustav navodnjavanja Baštica II faza - Smilčić nalazi se na području mjesta Smilčić, na prostoru koji teritorijalno pripada Gradu Benkovcu. Izvođač radova je tvrtka Braco-Kop, stručni nadzor H 5, projektantski nadzor je Hidrokonzalt-projektiranje, a koordinator zaštite na radu tvrtka Inspekt. Za izgradnju ovog sustava navodnjavanja osigurana su sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. Zadarskoj županiji odobrena je potpora u najvišem iznosu od 23 milijuna kuna, od čega iznos potpore od strane EU iznosi 85 posto, a iznos nacionalne potpore je 15 posto.

26. travanj 2024 17:33