StoryEditorOCM
TribinaFOTO/VIDEO: U ZEMUNIKU ZAVRŠILA LETAČKA OBUKA MAĐARSKIH PILOTA

Obuka od akrobatskog do grupnog letenja: sada su piloti Ratnog zrakoplovstva svoje zemlje!

Piše HRZ/Marinko Karačić
11. listopada 2018. - 16:37

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u četvrtak 11. listopada 2018. završila je letačka obuka na avionu ZLIN-242L za troje kandidata koji se školuju za pilote Ratnog zrakoplovstva Mađarske. Također, na istom tipu aviona obuku osvježenja završila su i petorica mađarskih instruktora.

Ovo je bila prva obuka inozemnih pilota na avionu ZLIN-242L i prva obuka mađarskih pilota u bazi Zemunik, a provodila se na komercijalnoj osnovi u trajanju 6 tjedana.

Program obuke obuhvaćao je Program selekcijskog letenja i temeljne letačke obuke na avionu ZLIN-242L s ciljem procjene i obučavanja polaznika po elementima osnovnog i akrobatskog letenja, navigacije i grupnog letenja.

Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Željko Harapin istaknuo je kako je letačka obuka provedena  sukladno sklopljenim  ugovorima i planu prilagođenom za ovu vrstu obuke. „Tempo letačke obuke bio je nešto intenzivniji zbog zadanih vremenskih okvira, a suradnja sa polaznicima ratnog zrakoplovstva Republike  Mađarske bila je na visokoj razini . Vrlo brzo su se uklopili u dinamiku rada Eskadrile aviona, vrlo dobro su prihvaćali dnevna letačka opterećenja te je prijenos znanja bio je na zadovoljavajućoj razini. Provedena letačka obuka doprinosi razvoju još dublje suradnje sa mađarskim ratnim zrakoplovstvom kao i  proširenju suradnje na području letačke obuke pilota“, iznio je pukovnik Harapin.

Do sada je u 93. zrakoplovnoj bazi letačku obuku ukupno završilo 45 inozemnih pilota od čega 38 iz Sultanata Oman, tri iz Mađarske, dva iz Češke te po jedan pilot  iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

26. travanj 2024 12:51