StoryEditorOCM
TribinaLIŠANE :PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. NIKOLE TAVELIĆA

Mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta na procesiji

Piše Marko Ledenko Mane
14. studenog 2018. - 19:39
DSC00294.JPG

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u crkvi sv . Nikole Tavelića , uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik Lišana sv. Nikola Tavelić. Slavlje je započelo procesijom oko crkve sv. Nikole Tavelića. U procesiji su se izmjenjivale litanije i pučki napjevi. Misno slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić uz koncelebraciju s mnoštvom svećenika, među kojima je bilo više njih koji su rodom iz Lišana.

Za vrijeme slavlja mješoviti župni crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu župe sv.Mihovila Lišane. Klapa Zvono iz Kistanja kao posebni gosti uveličali su misno slavlje i oduševili sve nazočne s vrhunskim izvedbama psalama i duhovnih pjesama.

Crkva sv.Nikole Tavelića podignuta je 1975-77 g. prema nacrtu arh. Vinka Galića kao zavjetno svetište, a posvećena je 1978. godine. To je bila betonska građevina obložena kamenom u obliku oktogona. Crkvu je, uz pomoć naroda, podigla Provincija .

U Domovinskom je ratu srpski agresor ju je miniranjem potpuno srušio. Na njezinim temeljima položen je 17. srpnja 1996. god. temeljac za novu crkvu. Crkve je izgrađena sa zvonikom zahvaljujući pomoći Provincije i Rottenburške nadbiskupije. Crkva je s okolišem dovršena 2003. godine. Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju mjesta: Lišane, Vukšić, Bulić, Prović i Ostrovica

Na završetku misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je svećenicima, župnom mješovitom zboru ,klapi Zvono iz Kistanja, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine nebeskog zaštitnika Lišana sv. Nikole Tavelića. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne.

24. travanj 2024 05:54