StoryEditorOCM
TribinaTREĆA GODINA POPULARNE RADIONICE

"Reciklirajmo zajedno" uz Eko - Zadar

Piše Zadarski.hr
18. studenog 2018. - 15:06

Udruga “Eko - Zadar” tijekom provedbe projekta “Reciklirajmo zajedno”, treću godinu provodi radionice oporabe tekstila u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar. Sudionici radionice bili su učenice i učenik četvrtih razreda Dizajn tekstila i Dizajn odjeće. Mentorice koje su vodile učenike kroz ovaj projekt su: Sandra Bačić i Kate Prskalo. Voditeljica radionica, ispred udruge “Eko - Zadar” bila je Atana Grbić. Radionice su financirane kroz program Grada Zadra.

Udruga “Eko - Zadar” tijekom svojih radionica naglasak stavlja na koncept "3R"; Reduce, Reuse, Recycle - Smanjiti, Ponovo iskoristiti (oporabiti), Reciklirati.
Reduciranje/smanjivanje nepotrebne potrošnje i time sprječavanje nastanak nove generacije otpada.
Reuse/ponovno iskorištavanje svakog predmeta kojeg se može ponovno iskoristiti (oporaba) te Recycle/Recikliranje onog što ostaje kao otpad, a bacajte u smeće samo ono što ne možemo reciklirati. Radionice su se sastojale od po tri odvojene radionice; teoretski dio o recikliranju, kategorijama otpada te o osobnoj odgovornosti svakog pojedinaca i pojedinke, redizajn majica te oslikavanje platnenih vrećica.

U praktičnom djelu radionica radili su redizajn “obične” reklamne/T-Shirt majice te oslikavanje platnenih vrećica na temu Pop Arta, potaknuti izložbom u Zadru; Andy Warhol: Enter into My Life. Popular art u prijevodu s engleskog znači popularna umjetnost, smjer u likovnoj umjetnosti koji je nastao sredinom 1950-ih, inspiriran vrijednostima i simbolima masovne popularne kulture te potrošačkoga društva, s ciljem ukidanja granica između visoke i popularne umjetnosti. Torbe oslikane motivima Pop arta koriste nove komunikacije budućnosti, gdje se razvio jedan potpuno novi rječnik - rječnik engleskih skraćenica; LOL, BTW, OMG... i s njima komunicira cijeli svijet. Ovaj oblik komunikacije je naročito popularan kod mladih te je postao novi trend kojeg pratimo.
Tijekom radionica mlade potičemo na njihovu osobnu odgovornost, kao budućih potrošača te edukaciju o odgovornoj kupovini tj. pronalaženja isključivo proizvoda koji su reciklirani, i/ili se mogu reciklirati. Maturantice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar u svom radnom vijeku susresti će se s velikom količinom tekstilnog otpada. Način sadnje i branja pamuka, bojanja i tiskanja tekstila, ima veliki utjecaj na planetu te količine proizvedenog tekstila potrebno je zbrinuti na odgovarajući način te ujedno i aktivnije raditi na redizajnu postojećeg tekstila.


Prosječni Hrvati, tijekom jedne godine proizvedu 12 kilograma tekstilnog otpada. Tekstil čini 3 % sadržaja kante za smeće. No, preko 70% tekstilnog otpada može se ponovno upotrebiti, oporabiti ili reciklirati.

Odjeću, obuću i druge tekstilne predmete, koji su iskoristivi možete donirati dobrotvornim udrugama, prodati na buvljacima, pokloniti prijateljima. Tekstil možete odložiti u za to predviđene kontejnere ili odložiti na Reciklažnom dvorištu u Diklu. Možete biti i kreativni te poraditi na oporabi i redizajnu tekstila.

Udruga "Eko - Zadar" kontinuirano provodi projekt Reciklirajmo zajedno od 2004. godine na području Zadra i Zadarske županije. Cilj projekta je informiranje i educiranje javnosti o ispravnom razdvajanju otpada, oporabi te njegovom smanjenju. Tijekom trajanja projekta zastupili smo sve dobne skupine; ostvarili suradnju s vrtićima, osnovnim i srednjim školama u kojima smo proveli 192 radionice, predavanja i edukativno/kreativnih radionica. Iste su se radionice organizirale i provele u svim domovima umirovljenika na području grada Zadra, svaki put donoseći nove načine kreativnog izražavanja i oporabe. Gostovali smo u svim ograncima Gradske knjižnice. Tijekom trajanja provedbe projekta tiskali smo četiri Vodiča kroz pravilno odlaganje otpada te slikovnicu/bojanku Praktični savjeti Eko Mace.

19. travanj 2024 19:46