StoryEditorOCM
TribinaPRIOPĆENJE POTPREDSJEDNIKA GV BIOGRADA ANTE FUZULA

Građani Biograda kao gradonačelnikov bankomat - odakle nam proračun od 202 milijuna kuna?!

Piše Ante Fuzul
29. studenog 2018. - 16:43
ante

Priopćenje Ante Fuzula, potpredsjednik Gradskog vijeća Biograda na Moru i predsjednik ŽO MODES ZŽ, prenosimo u cijelosti.

Dana 28. studenog 2018. godine održana je 11. sjednica GV-a grada Biograda (na moru; valjda ima jedan i „u planinama“?) na kojoj je raspravljen prijedlog proračuna za 2019. godinu težak 202 milijuna kuna, gdje se po tko zna koji put piše kako će se većina sredstava namaknuti iz poreza, komunalne naknade i doprinosa, kapitalnih pomoći iz drugih proračuna transferom sredstava iz EU fondova. Bajkovito kao i vrijeme adventa u koje ćemo upravo ući. Još kad si preslikamo i dočaramo izgled adventa iz Zadra ili pak Zagreba, idila ne može biti bolja. No mi smo daleko od te idile, ona kod nas postoji samo na papiru i željama gradonačelnika i njegovih suradnika.

Nedavno je objavljen izvještaj za prvih 6 mjeseci 2018. godine koji pokazuju svu bijedu takvog promišljanja proračuna jer je izvršenje prikazano u iznosu od 13,19% ukupno predviđenog prihoda, odnosno od 176 milijuna kuna ostvareno cca 26 milijuna. Kao glavni krivci označeni su prihodi od prodaje zemljišta, prihodi od komunalnih doprinosa, te prihodi od pomoći iz drugih proračuna.

Stavka prihodi od komunalne naknade jedina se puni kako je i planirano zato što je uplaćujete vi građani redovito od svojih plaća i mirovina. No, želja vladajućih je da od iduće godine uplaćujete još i više, pa je jedna od sljedećih točaka bila Odluka o komunalnoj naknadi i Odluka o visini boda za obračun komunalne naknade. Zašto, zato što ne ide na drugi način već godinama, a potrebe su velike, pa ćemo onda zagrabiti tamo gdje ima. A to su vaši novčanici.

Od iduće godine, sve građane čeka povećanje te iste komunalne naknade za 20%, no tu nije bio kraj željama. Svima onima koji se bave iznajmljivanjem i tako popunjavaju kućni budžet, gradski oci htjeli su uvesti komunalnu naknadu na apartmane. Time bi se onima koji iznajmljuju dio svog stambenog prostora drastično povećao taj namet čak do 360% u odnosu na sadašnja davanja (na primjer, na sadašnjih 50 kn taj iznos bi bio cca 180 kn, ukoliko imate 100 m2 stambenog prostora i 100 m2 apartmana). Prema podacima koje smo dobili od TZ grada Biograda oko 720 građana grada Biograda ima objekte za smještaj u domaćinstvu te bi bilo zahvaćeno ovakvim obračunom.

Da bi to spriječili, predali smo amandman u kojem smo tražili da se navedena odredba prijedloga Odluke ukine, a naknadno smo na sjednici još usmeno zatražili da se ispravi krivo naveden koeficijent za neizgrađena građevinska zemljišta koji bi po odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu trebao biti 0,05, a u prijedlogu gradske odluke je bio 0,5 odnosno 10 puta veći. Isti je prihvaćen i ta je odluka uz ovu izmjenu izglasana.

Nadalje, prilikom rasprave o visini boda za obračun naknade smatrali smo da za isti nema osnove za podizanjem jer će se prihod Bošana doo, koji je bio jedan od obrazloženja povećati primjenom novog cjenika za prikupljanje i odvoz otpada. Ako pregledamo odnos nameta za smeće, koji je analiziran nedavno na jednom našem lokalnom portalu, izračunali su da će se plaćati oko 120 kn mjesečno ljeti (objekti koji se iznajmljuju, do sada plaćali 60 kn mjesečno), dok će zimi biti oko 55 kn mjesečno (do sada oko 40 kn mjesečno), jasno je da će se povećati cijene odvoza svima, a posebno će biti izražene naknade za sve one koji se bave iznajmljivanjem apartmana.

Je li tu kraj nametima? – Mi smatramo da nije jer je Sabor RH nedavno donio zakon kojim će se omogućiti obračun poreza prema željama upravo gradonačelnika i načelnika općina što će oni moći svojevoljno činiti, jer u vijeću vladajuća koalicija HDZ i HSU diže ruke po gradonačelnikovoj zapovijedi, te možete očekivati poreze koji mogu biti i do 5 puta veći po ležaju nego što su sada. Jer kad ponestane novca, zna se gdje ga ima, - u vašim novčanicima.

Gradonačelnik je već na ovoj sjednici još najavio promjenu visine boda za obračun naknade za dodatnih 10% već iduće godine, te je najavio da će cijena odvoza smeća porasti za dodatnih 300% kad proradi Centar za gospodarenje otpadom. Ja sam očekivao, da će čovjek koji je od japanskog cara dobio orden, od tog istog Japana preslikati i tehnologiju spaljivanja otpada plazmom i među vladajućom većinom u Zadarskoj županiji promovirati kao tehnologiju koja je neškodljiva za okoliš, te isplativija u odnosu na tehnologiju koja se misli koristiti. Navedenu tehnologiju u Japanu koriste već 10 godina, njom je moguće spaljivati sve vrste otpada osim nuklearnog, za koji se nadam da ga nemamo. Kao proizvodi postupka dobivaju se ostakljeni kamen koji se koristi za izradu rubnjaka ili izradu nakita, te molekularne plinove koji se mogu koristiti za proizvodnju električne ili toplinske energije.

Ako mislite da je tu kraj, nažalost, ipak nije! Po novoj odluci o komunalnom doprinosu, ukida se mogućnost da se građanima koji žive duže od 10 godina u gradu da popust od 80% na prvih 700 m3 građevine. To znači, dragi moji, što ste sagradili, sagradili ste, jer će ubuduće svi oni koji se usude napraviti kuću u Biogradu morati platiti puni iznos, a taj iznos od ove godine po m3 građevine iznosi 138 kn ispod magistrale, te 92 kn iznad magistrale. Pokušali smo objasniti gradonačelniku da se ovime ubrzava iseljavanje, jer se ne može trošak koji treba izdvojiti za uređenje gradskih prometnica namirivati samo iz doprinosa, te da je slika tu šira, da građani zbog plaćenog poreza, zbog plaćanja komunalne naknade te, na kraju krajeva, i osobne potrošnje u ovom gradu i cjelokupnog doprinosa tom gradu kroz življenje u njemu, zaslužuju takav popust. Ponudili smo amandman kojim bi popust zadržali za manju kubikažu koja je dostatna za gradnju manje obiteljske kuće od 100 m2 te da ta kubikaža bude do 500 m3, a da se broj godina života u gradu podigne s 10 na 15. Odgovor je da je samo 18 ljudi do sada koristilo taj popust za gradnju od kojih su 2 odmah prodali izgrađenu kuću, te je amandman odbijen.

Planirana je i kupnja osobnog automobila od 250.000 kn za potrebe grada. Predložili smo da se od tog iznosa 100.000 kn iskoristi kao Uskrsnica za oko 1000 umirovljenika koji trenutno žive u gradu, jer smatramo da je za grad poput Biograda prikladno i vozilo u vrijednosti do 150.000 kn. To je glatko odbijeno, a posebno se čudimo izostanku reakcije predstavnika umirovljenika koji sjedi u Vijeću, kojem je izborna baza upravo skupina koja je bila ciljana davanjem ovog amandmana.

Samo za kraj, reprezentacija se nije smanjila ni u ovom proračunu, a planirani iznos od 300.000 kn za 2018. godinu potrošen je u iznosu od preko 68% do početka ljeta. Toliki iznos je planiran u 2019. godini, a možemo očekivati da bude oko 500.000 kn, što je za oko 100.000 manje nego što troši Osijek koji je po broju stanovnika 26 puta (!) veći od Biograda. Ima se, može se, hvala dragom Bogu (i građanima Biograda)!

Ante Fuzul, potpredsjednik Gradskog vijeća, predsjednik ŽO MODES ZŽ

16. travanj 2024 23:30