StoryEditorOCM
TribinaOTVORENO PISMO UDRUGE "CUKRIĆI" ZADAR

Zar su osobe s dijabetesom postale luksuz u Republici Hrvatskoj ?

Piše Zadarski.hr
7. prosinca 2018. - 11:47
inzulin

 Udruga Cukrići Zadar koja okuplja djecu i njihove roditelje s prostora Zadarske županije, zgrožena je odlukama objavljenim na HZZO stranicama vezanim uz Pravilnik o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko i načinu izvješćivanja o cijenama lijekova na veliko, objavljenima 27.studenog 2018.

Između ostalog, uz navedene lijekove nalaze se i inzulini - “sredstvo” koje uz kvalitetnu ishranu i rekreaciju djeci i osobama s dijabetesom omogućava “uvjetno” normalan život te navedeni prijedlog nove cijene koje će plaćati HZZO koji je uvelike smanjen od trenutno važeće cijene. HZZO poziva da se nositelji odobrenja/ovlaštene osobe očituju o prihvaćanju referentne cijene lijeka u roku od 30 dana.

Članovi naše Udruge, a ujedno i naši prijatelji - punoljetne osobe sa šećernom bolešću, izražavaju veliki strah da ovlašteni predstavnici neće moći pristati pokrivati novoutvrđene velike troškove po novom prijedlogu HZZO-a te da će u konačnici, nažalost, krajnji korisnik - pacijent snositi teret.

Šećerna bolest je autoimuna bolest i mi ju nismo birali, a naš trud zbog “uvjetovanog načina života” će biti uzaludan ako se prijedlog HZZO-a za povećanje cijene lijekova/inzulina odobri.

Zar su osobe s dijabetesom postale luksuz u Republici Hrvatskoj ?

Nadasve smo razočarani navedenim prijedlogom HZZO-a i poduzet ćemo sve što je u našoj moći da se isti ne „usvoji“, uz pomoć brojnih prijatelja i kolega kojima je dijabetes suputnik kroz život. Nažalost ili na sreću u ovom slučaju, ima nas jako mnogo.

Zar mi, laici, trebamo stručnim osobama „crtati“ što bi trebali raditi i koje mogućnosti imaju da preokrenu nezavidne statističke podatke koji se odnose na preventivu dijabetesa (koja obuhvaća „jadnih“ 11% od ukupnih sredstava namijenjenih za liječenje dijabetesa), te čak nevjerojatnih 89 % koji se odnose na kurativu tj. liječenje komplikacija uzrokovanih dijabetesom!!! Ne trebate biti vrhunski stručnjak da razumijete navedene podatke !

Isprve smo bili bijesni – da, istina, nerazumljivo nam je da u današnje vrijeme „lijekovi“ za dijabetes – inzulini i tablete za regulaciju glukoze u krvi, mogu „poskupjeti“ i dovesti osobe s dijabetesom i njihove obitelji u situaciju da moraju razmišljati na način – „ako želiš živjeti – plati“, a sada smo samo tužni jer spoznajemo da živimo u državi koja nema „sluha“ za svoje građane i koja se sve više oglušuje kad je u pitanju dobrobit istih.

Zar nam nije cilj, svima skupa, unaprijediti i poboljšati stanje u našoj državi, zar nam nije cilj da s ponosom možemo reći kako živimo u državi koja je svjesna potrebitih i koja radi sve što je u njenoj moći da svim svojim građanima omogući zdrav, kvalitetan, radno sposoban i ispunjen život ???

Osvjestimo se, svi skupa! Surađujmo i pomozimo jedni drugima jer „ruka koja daje uvijek je iznad one koja prima“, zar ne?

Molimo da i Vi učinite sve što je u Vašoj moći da se osobe s dijabetesom ne „diskriminira“ i „podcjenjuje“ zbog svoje bolesti na ovakav način !

 

Tokom cijelog tvog života u tebi se bore dva vuka, dobar i zao.

A koji pobjeđuje?

Onaj kojeg više hraniš!

Članovi Udruge Cukrići Zadar

Doris Bailo, predsjednica Udruge

19. travanj 2024 10:04