StoryEditorOCM
TribinaPOČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA BE UNIZD

Združeni studij koji će studentima omogućiti dobivanje diploma triju sveučilišta

Piše Zadarski.hr
17. prosinca 2018. - 18:25
beunizd

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je održana početna konferencija projekta BE UNIZD - Internacionalizacija plavog obrazovanja Sveučilišta u Zadru. Okosnica projekta je razvoj i promocija novog združenog diplomskog studija pomorskog menadžmenta te kolegija iz područja ekologije i akvakulture na engleskom jeziku, čime će se značajno unaprijediti kvaliteta visokog obrazovanja te olakšati mobilnost studenata i nastavnog osoblja u ovom području obrazovanja.

Za projekt Internacionalizacije plavog obrazovanja Sveučilištu u Zadru odobren je maksimalni iznos prihvatljivih troškova u visini od 1.788.718,40 kuna, od čega je svih 100 posto bespovratnih sredstava. Nositelj projekta je Sveučilište u Zadru, a partnerska institucija je Tankerska plovidba d.d. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Internacionalizacija visokog obrazovanja, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Provedba projekta započela je 12.listopada 2018. godine. Ciljevi projekta su razvoj, uspostavljanje i promocija novog združenog diplomskog studija u području pomorskog menadžmenta na engleskom jeziku u suradnji s Visokom školom Flensburg te Fakulteta za pomorstvo i promet Portorož; razvoj, uspostavljanje i promocija novih kolegija diplomske razine na engleskom jeziku u području ekologije i akvakulture u okviru sveučilišnog diplomskog studija Održivo upravljanje vodenim ekosustavima te jačanje kompetencija studenata te nastavnog i nenastavnog osoblja Sveučilišta.

- Ponosni smo na projekt u kojem osim suradnje s gospodarstvom i dvaju odjela dobivamo proširenje nastavnog programa na engleskom jeziku i doprinosimo našoj internacionalizaciji. Sveučilište je prepoznato u lokalnoj javnosti, no ovakvim projektima bit će sve prepoznatljivije i izvan naših granica, rekao je na konferenciji prorektor Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

Pročelnik Odjela za pomorstvo izv. prof. dr. sc. Leonardo Marušić rekao je kako kao odjel na Sveučilištu postoje već 13 godina, ali samo kao preddiplomski studij. - Kroz združeni studij s partnerima iz Slovenije i Njemačke dobivamo priliku uspostave diplomskog studija, kojih nema puno u Hrvatskoj - uz naša dva na Odjelu za sociologiju ima ih tek zagrebačko sveučilište. Osim za naš odjel to je dobro i za studente, koji će imati priliku dobiti tri diplome i tako se bolje pozicionirati na tržištu rada, rekao je Marušić, dodajući kako glavni cilj nije obrazovanje pomoraca jer je njima, ističe, preddiplomski studij dovoljan za brod.

- Ideja je omogućiti zapošljavanje nakon toga jer rijetko tko naviga do penzije. Želimo im omogućiti zapošljavanje u pomorskim kompanijama, lučkim upravama, špediciji, logistici, kaže Marušić. Važan dio projekta je i nadogradnja pomorskog simulatora. Zamjenik pročelnika Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu doc. dr. sc. Ivan Župan rekao je kako će se ovim projektom nadograditi postojeći studij.

- Šest novih kolegija na engleskom jeziku mali je korak prema internacionalizaciji studija, a krajnji cilj je kompletan studij na njemu, kako bi bili spremni za izazove na međunarodnom tržištu rada. Time ćemo, vjerujemo, povećati interes za studijem domaćih, ali i studenata iz drugih zemalja, navodi Župan. Projekt donosi, istaknuto je na predstavljanje, koheziju akademske zajednice i realnog sektora.

- Tankerska je stup gospodarstva u našoj županiji, najveći brodar u Hrvatskoj. Prošli smo kroz restrukturiranje s dosta rezova, štedjeli smo na svemu osim na edukaciji u koju je ulaganje veće nego ikada. S naše strane nominirali smo dvojicu iskusnih stručnjaka Damira Guzobada i Petra Kragića, koji će sigurno dati veliki doprinos ovom projektu, istaknuo je generalni direktor Tankerske plovidbe Mario Pavić. Voditeljica projekta koja će koordinirati svim aktivnostima je Irena Dominiković a vrijeme provedbe je 24 mjeseca.

25. travanj 2024 12:56