O UKUSIMA SE NE RASPRAVLJA? EVO KOJA IMENA DAJU DJECI: Brus Li, Temza, Hamlet, Fidel, Tarzan, Kalimero, Rambo, Roki, a u zadnje vrijeme popularna imena su Samsung, Soni, Euro, Dolar... Što reći?

O UKUSIMA SE NE RASPRAVLJA? EVO KOJA IMENA DAJU DJECI:

Kod nas na Balkanu, kao i u velikom dijelu svijeta, ne postoji zakon koji bi roditeljima ograničavao izbor imena djeteta, kao na primjer na Islandu. Ta živopisna država odvojena od ostatka Europe morem ima tako popis imena koja se smiju upotrebljavati, a nedavno su ga proširili za (čak) njih jedanaest. 

No što je stotinjak imena prema cijeloj paleti likova, političara i predmeta, marki i nadimaka koja nose danas brojna djeca diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije? 

I dok su se domaći roditelji danas prilično kultivirali, a i okrenuli zapadu, oni u susjedstvu ustraju u najluđim kombinacijama koje im padaju na pamet, a "popisao" ih je bosanski portal Buka.

Tamo navode da osim općepoznatog Jamesdina, pogrešno nazvanog prema glumačkom velikanu Jamesu Deanu, postoji u Republici Srpskoj i Isus Hristos Simeun Stanko, danas već odrasli mladić. 

U BiH najživopisnija su imena u Unsko-sanskom kantonu - u Ključu živi mali Brus Li, u Cazinu djevojčica Temza, a u Bihaću Hamlet, Fidel i Tarzan, piše Buka.

U Velikoj Kladuši, stoji dalje, živi mala Huda i dječaci Kalimero i Mercedes, čiji roditelji vjerojatno ne znaju da je riječ o ženskome imenu. Ali "pobjednik" je definitivno dječak Bin Laden, čiji su roditelji pak napravili mnogo gori propust od onoga gore navedenog, jer očigledno ne znaju baš povijesne činjenice. 

Za najživopisnija imena odgovorni su ipak Romi - kod njih je već tradicionalno zvati se Rambo i Roki po idolima mnogih generacija roditelja, a u zadnje vrijeme proširili su paletu sa Samsung i Soni. Euro i Dolar također su "in" zadnjih godina.

Javnost ipak najviše intrigira mladi Car Lazar Jelić iz Branešaca, ugostitelj, roker i otac jednogodišnjeg sina Tadije. Zovu ga Care, neki i Lazo, ali mladi Jelić kaže da mu odgovara i jedno ni drugo te da neće mijenjati ime koje mu je dao otac, nošen inatom i patriotskim zanosom.

Naslovnica Tribina

Najčitanije

NERASKIDIVE POVEZNICE 'Za neke je bila 'hodajući skandal', teatrizirala je i vlastitu smrt...': na komemoraciji Mani Gotovac govorilo se s puno emocija; Stigle su kći Katja i unuka Brina, okupili se i brojni prijatelji i kolege

'Za neke je bila 'hodajući skandal', teatrizirala je i vlastitu smrt...': na komemoraciji Mani Gotovac govorilo se s puno emocija; Stigle su kći Katja i unuka Brina, okupili se i brojni prijatelji i kolege
Sve što je činila, govorila i pisala i kako je živjela Mani Gotovac činila je na samo sebi s...
'Za neke je bila 'hodajući skandal', teatrizirala je i vlastitu smrt...': na komemoraciji Mani Gotovac govorilo se s puno emocija; Stigle su kći Katja i unuka Brina, okupili se i brojni prijatelji i kolege