StoryEditorOCM
TribinaOTVORENO PISMO KADETA

Ministre, ako želite dobro pomorskoj budućnosti u Hrvatskoj odstupite i dajte posao čovjeku od mora, čovjeku koji će gristi za svog pomorca!

Piše Pomorac.net
11. siječnja 2019. - 12:46
bbimagehandler

Portal Pomorac.net objavio je Otvoreno pismo ministru mora i pomorstva jednog kadeta koji je, nakon objave teksta kap. Ivice Slavice o problemima koji svakodnevno muče hrvatske pomorce, odlučio također reći što mu je na duši i s kakvim se nepravdama nosi.

Pismo objavljeno na portalu Pomorac.net prenosimo u cijelosti:

Poštovani Veliki ministre mora i pomorstva,

Obraća Vam se vježbenik palube (kadet).  Želio bih upitati Vas kao vrsnog pomorca od kojeg ja imam dulji staž na prekooceanskim brodovima trgovačke mornarice, a po akademskoj tituli smo isti, da mi pojasnite vašu inertnost i nezainteresiranost u Vezi problematike hrvatskog pomorca, tako i vježbenika.

Čim se obraćam Vama direktno, znači da sam već odustao od Sindikata pomoraca i Udruge kapetana jer oni su se također pokazali niškoristi kad treba zasukati rukave u borbi za pravdu i bolju budućnost hrvatskog pomorca.  

Kako ste zamislili da mi, kadeti, nakon odrađene kadeture (staža) za vrijeme koje primamo prosječnu plaću od 500-600 dolara bruto (3.000-3.600 kn) na koju moramo platiti doprinose u visine jedne trećine naših primanja budemo u stanju izdvojiti još 15.000-20.000 kn za tečajeve koji su neophodni da bi pristupili poručničkom ispitu? Zar mi nemamo troškove života? Rokovi za ispite su užasno loše raspoređeni po kapetanijama, ako slučajno završimo našu kadeturu (ili za strojare asistenturu) u ožujku, prvi sljedeći rok za poručnički ispit je u rujnu!!. Za 6 mjeseci!!!! A imamo 4,5 kapetanija koje održavaju ispite. Čak su Crnogorci s dvije kapetanije u Baru i Kotoru bolje organizirani.

U prosjeku za 12 mjeseci kadeture (koja većinom nije u komadu, već je rascjepkana najčešće na 2×6 ili 3×4 mjeseci) zaradimo 40.000 kn, ma neka je i više, na koje moramo platiti 12.000 kuna doprinosa, a u međuvremenu treba i živjeti od nečega, platiti razne tečajeve kojih ima bezbroj (čak i za nas sa srednjom pomorskom školom i na to završenim pomorskim fakultetom iznos je neznatno manji jer većina tečajeva nije pokrivena predmetima odslušanima u školi, odnosno kolegijima na fakultetu).

Da imate iole soli u glavi, a trebali biste imati jer ste iz Novog Vinodolskog, (onoga grada kojega ste nagrdili marinom u centru vale) založili biste se za to da država plaća svojim kadetima i asistentima doprinose za vrijeme trajanja staža ilitiga kadeture. Mislim, to je najmanje što možete učiniti, obzirom da u nas ne ulažete ni lipe i samo gledate kako nas opljačkati raznim nametima i haračima. Za kolege časnike palube i stroja da ne govorim. Znam da Vas ova problematika ne interesira i da je Vaš cilj kroz promjene Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama sebi prigrabiti još dobiti od marina i ostalih luka nautičkog turizma, ali to nije predmet o kojem sad želim pisati. O tome ću Vam pisati i osramotiti Vas drugi put.

A sad malo o famozna 183 dana i porezu na dohodak koji kolegama časnicima i drugima (a tako će i meni ako izmislim hrpu šoldi za ispit, pa se ukrcam na brod kao časnik) stvara veći grop u želucu nego najveći tajfun koji se približava roti s Pacifika. Od ulaska RH u EU, na snazi je europska regulativa koja omogućuje bezuvjetnu nultu stopu poreza za pomorce! Zašto još nije provedena? Zašto se traže 183 dana u godini kao uvjet neplaćanja poreza? Odgovor Vam ne može biti „mi pratimo primjer zapadnoeuropskih zemalja“ jer sve radite osim toga. Niti su nam standardi isti kao u tim zemljama, niti smo razvijeni ko oni. Evo nas Bugari i Rumunji prestižu, ostajemo zadnji. Porez na dohodak je legalna pljačka, pljačka malog čovjeka, ma bio on kapetan u uniformi ili kadet sa zaduženom piketinom. Život pomoraca ne može se uspoređivati sa životom nekog zaposlenika na kopnu jer mi nakon radnog vremena, koje zapravo i ne postoji možemo otići samo do kabine pogledati sliku naših obitelji, a zaposlenik na kopnu će nakon radnog vremena otići doma zagrliti ženu i djecu. Ovim porezom pljačkate nas kako bi prekobrojni uhljebi u ustanovi u kojoj Vi radite i boravite dobili nezasluženu plaću. I to zbog Vaše nesposobnosti, jer da ste sposobni, ne bi Vam trebao tajnik/ca, glasnogovornik, mali koji piše, mali koji priprema ofucale govore, mali koji upućuje  gdje trebate ići… i tako dalje i tako više…

Pomorci u ovu zemlju koja ih pljačka godišnje unesu preko 800.000,000 (osam stotina milijuna!) eura,  od nje ne dobiju ništa, osim eventualno jednoga dana minimalne mirovine, ako itko bude imao za nju raditi. U ovoj državi troše taj novac, preplaćuju redovno svakojake poreze i doprinose. ALI, ako se u vrijeme izbora nalaze na brodu, nemaju mogućnost glasanja!! Primjera radi, RH daje godišnje na desetine milijuna (naših pomoračkih, unesenih) kuna „Hrvatima“ u BiH i ostaloj dijaspori koji u RH ne žive, ne plaćaju porez, ne troše svoj novac u RH. ALI, kada dođu izbori, ti „Hrvati“( koji već dva, tri koljena žive u BiH ili negdje drugdje, tamo su rođeni, tako da nisu ni Hrvati), uredno imaju pravo glasa, imaju pravo odlučivati o tome kako ćemo ja i mojih 25.000 kolega pomoraca živjeti. Ovo je samo jedan primjer. Očito nije bitno.

Nadalje, da Vam olakšam, ministre;

Kronično u srednjim pomorskim školama i fakultetima nedostaje stručnih ljudi, profesora koji su `up to date` sa novinama u pomorstvu, onih koji su na brodu bili kapetani ili prvi časnici palube, koji su zapovijedali brodom, radili sa teretom i što je najvažnije bili su na brodu u zadnjih godinu-dvije. Za strojarski dio ista stvar. Dok ne ukinete ovaj sramotni porez, omogućite tim stručnim pomorcima da nadopunjuju te dane održavajući predavanja u pomorskim školama i pomorskim fakultetima na potrebne teme. Neka ti dani na predavanju budu uračunati kao dani u plovidbi i primjereno plaćeni. Znanje koje ti ljudi mogu prenijeti budućim pomorcima je neprocjenjivo, tako da koliko god da im dadete, niste dali previše.  Ova ideja je dobra i iz razloga što naša učilišta na tržište rada već godinama izbacuju hendikepirane studente i učenike – kadete i asistente. Nisu studenti i učenici tome krivi. Nema ih tko učiti. Tko da nam pokaže ECDIS?  Profesor koji je prije 15 godina jednom bio sekondo?

Ostat ću Vam dužan koji redak o problemu ne samo hrvatskih, nego generalno europskih mornara, kormilara, vođa palube. Naša posada najkvalitetnija je na svijetu, slično kao časnički kadar, ali ne može zbog cijene rada konkurirati jeftinijoj azijatskoj nižoj posadi. Ni tu niste ništa poduzeli. Mogli ste barem sa kolegama pomorskih zemalja Europe urgirati preko Nautilusa na ITF da se povećaju minimalne plaće toj posadi i poveća broj minimalnih dana kod kuće (leave days) koji je trenutno samo 3 dana po MLC konvenciji. (To znači da ako je netko na brodu 6 mjeseci, minimalno će biti doma samo 18 dana???!!!. Kad bi taj broj bio 15 ili 20, brodari, odnosno kadrovici bi dobro razmislili prilikom biranja nacionalnosti posade. Ako već moraju dati veću plaću i pustiti ljude dulje doma, radije će izabrati kvalitetniji (naš) kadar.  Uvjeravati Vas da je ta naša posada jednako bitna kao i časnici izgleda mi kao Sizifov posao. Vi se hvalite da ćete povećati udio časničkog kadra sa 66% na 70% u odnosu na kadar niže posade?!! Bezobrazno. Još bezobrazniji je način na koji će se to samo od sebe postići, dakle čak ni vi tu nećete ništa morati učiniti. Znači, čekati ćete da se umirove naši stari noštromi, kormilari, mazači sa Tankerske, Atlanske,  Topića, Mediterana… i tako će se relativno kao povećati broj časnika. Sramota.  Još bih Vam mogao stranica i stranica napisati.

Ako želite dobro pomorskoj budućnosti u Hrvatskoj, odstupite s mjesta ministra pomorstva i dajte ovaj zahtjevan posao u ruke čovjeku od mora, čovjeka koji će gristi za svog pomorca i pod kojim se mi nećemo u vlastitoj državi osjećati kao građani drugoga reda.

LP,

D/CDT LV

26. travanj 2024 08:30