StoryEditorOCM
TribinaPREDSTAVLJEN ZBORNIK O ULOZI LIJEČNIKA U OBRANI ZADRA

Velika je stvar da smo uspjeli zadarsko zdravstvo i obranu predstaviti u jednoj knjizi

Piše Sveučilište u Zadru
22. siječnja 2019. - 11:10

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, u okviru obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, sinoć je predstavljen zbornik "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine". Knjigu su predstavili glavni i odgovorni urednik akademik Vjekoslav Jerolimov, predsjednik organizacijskog odbora Skupa doc. dr. sc. prim. Petar Lozo, prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić te prestavnici recenzenata i autora, prof. dr. sc. Boris Dželalija i prof. dr. sc. Neven Skitarelić.

U listopadu 2016. godine Hrvatski liječnički zbor - Podružnica Zadar organizirao je znanstveni skup "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine". Tada se po prvi put javno odalo priznanje zadarskom liječništvu i zdravstvu za doprinos u Domovinskom ratu i posebice obrani svoga grada, a ovim zbornikom ta izgovorena riječ ostat će trajno zapisana za buduće generacije, istaknuo je urednik zbornika, akademik Vjekoslav Jerolimov.

- Velika je stvar da smo uspjeli zadarsko zdravstvo i obranu predstaviti u jednoj knjizi koja će ostati za vječnost. Najgore je kada se riječi ne zapišu i od njih ne ostane traga. U ovih devet mjeseci rada uspjeli smo na svijet donijeti jedno lijepo čedo, koje nije veliko obujmom, ali je bogato sadržajem, zanimljivim za one koji su sudjelovali u operacijama, koji su bili kao zdravstveni djelatnici na bojištu, ali i za mlađe generacije koje to nisu doživjele, rekao je Jerolimov.

Objašnjavajući zašto se na obljetnicu Maslenice iz 1993. godine predstavlja knjiga o događanjima iz 1991., prorektor Faričić rekao je kako je baš taj početak omogućio kasniju briljantnu vojnu akciju. Pozdravio je nazočne branitelje, medicinske sestre, liječnike koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, među njima i nazočnog gradonačelnika Branka Dukića.

- Nije problem u novcu, niti u kongresima, nego u tome što je hrvatska intelektualna šutnja bogato nagrađena. Gledamo kako se šire sustavne laži i mitovi, poglavito o urođenoj hrvatskoj genocidnosti, a upravo ovakva djela liječnika i branitelja razobličuje mitove. Zato je bilo važno da to ne ugleda svjetlo na ovakav način. Hrvati su ljudi koji brzo zaboravljaju prošlost ma koliko ona bila svijetla, rekao je Lozo. Podsjetio je kako su glavni ciljevi agresora, među kojima je bilo i liječnika, bili razaranja pedijatrija i rađaonica, ubijanje kolega s druge strane, dok su hrvatski liječnici, čuvajući njihove ranjenike, žene i djecu, na "mržnju odgovorili ljubavlju, na zlo dobrim, na smrt životom"

Dr. Skitarelić kao posebnu vrijednost vidi činjenicu što su gotovo svi autori priloga bili aktivni sudionici Domovinskog rata.

- Zadar je nakon Vukovara najviše stradao, jer je sama linija bojišnice bila na rubu grada, a cijeli rat bili smo i na dometu topništva. Pamtit ćemo teške trenutke, pogibije djece, civila, vojnika, stradalnike iz Škabrnje, ali i lijepe, poput akcije Maslenica i akcije Oluja koja je okončala agresiju srpskih pobunjenika. Knjiga je važan dokument za buduće generacije, koji govori o tragediji koja se događala na našem području te ulozi liječnika u čuvanju integriteta naše domovine, rekao je Skitarelić.

Kao predstavnik recenzenata dr. Dželalija zahvalio je uredniku Jerolimovu, Sveučilištu u Zadru kao glavnom izdavaču, posebno rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican i prorektoru Faričiću na velikoj moralnoj, intelektualnoj i materijalnoj pomoći u realizaciji zbornika.

24. travanj 2024 19:04