StoryEditorOCM
TribinaPRIMJEDBE MO RIČINA NA URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA ZONE BREGDETTI

Gradnja UPU Bregdetti u postojećem obliku nije moguća, ide na štetu stanovnika MO Ričina i nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju

Piše Andrija Jurčević
1. veljače 2019. - 14:52
arbanasi2-280119 (1)

Predsjednik vijeća MO Ričina Andrija Jurčević uputio je priopćenje za javnost kojega je adresirao i na Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo grada Zadra. Objavljujemo u cijelosti:

- MO Ričina graniči s MO Arbanasi i ta dva mjesna odbora razdvajaju ulice Vlatka Mačeka i Braće Miroslava i Janka Perice (ex. Biogradska). Na predstavljanju UPU Bregdetti koje se održalo u ponedjeljak, 28. siječnja 2019. godine u OŠ Krune Krstića u Arbanasima, projektant je izjavio kako je pristup prema novoizgrađenom naselju s oko 1600 stanovnika (neke informacije govore da se radi i o znatno većem broju) predviđen sa Ulice Vladka Mačeka i Ulice Braće Miroslava i Janka Perice (ex. Biogradska).

Navedene ulice su dio MO Ričina, stoga upozoravamo na činjenicu da trenutno stanje na postojećim prometnicama nije održivo i da nam s navedenim povećanjem prometa izvan sezone prijeti život u konstantnim ljetnim gužvama, a o tome kakav bi pritisak bio na te prometnice za vrijeme sezone teško je i zamisliti. Izvan sezone pogotovo za vrijeme prometnih opterećenja (vrijeme odlaska i dolaska s posla, u školu...) na predmetne se ulice jako teško uključiti sa sporednih ulica (Put Vukića, Arbanaška ulica, Put Kotlara, Tita Strozzija, Vanje Radauša, Galovačka i Josipa Jovića).

U mjesecima turističke sezone, situacija je još gora. S obzirom na to da je sav trajektni promet prebačen u luku Gaženica, te da se najavljuje i sve veći broj dolazaka gostiju s kruzera, očekujemo kolaps na navedenim prometnicama, kao i na svim sporednim prometnicama. Važno je napomenuti da navedene sporedne ulice na svom većem dijelu nemaju nogostupe, na što MO Ričina upozorava već godinama. Nogostupi služe pješacima koji pokušavaju doći do svojih odredišta, škola, bolnica, trgovina te ignoriranjem takvog činjeničnog stanja ugroženi su životi stanovnika MO Ričina.

MO Ričina u potpunosti podržava „Primjedbe na izradu Urbanističkog plana uređenja zone mješovite namjene Bregdetti - Grad Zadar (ex. Zadranka)" predanog od strane MO Arbanasi, 21. siječnja 2019. U zaključku navodimo da je gradnja UPU Bregdetti u postojećem obliku nemoguća. Trenutno stanje na prometnicama to ne dozvoljava, trenutno stanje na sporednim ulicama to ne dozvoljava, te trenutačna obrazovna infrastruktura to ne dozvoljava. Stoga odgovorno tvrdimo da UPU Bregdetti ide na štetu stanovnika MO Ričina i nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju (NN 153/13, 65/17, 114/18) - stoji u priopćenju predsjednika vijeća MO Ričina Andrije Jurčevića.

18. travanj 2024 22:40