StoryEditorOCM
TribinaBIRDWATCHING U NINSKOJ LAGUNI:

O bogatstvu koje čuva Eko park Ninska laguna malo se zna!

Piše Marija Dejanović, Zadarski.hr
11. veljače 2019. - 14:58
ANin - Birdwatching

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa, u organizaciji Turističke zajednice grada Nina, a u suradnji s Osnovnom školom Petar Zoranić Nin i Natura Jaderom - javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Zadarskoj županiji, održano je edukativno predavanje za školsku djecu viših razreda o vrijednosti i zaštiti močvarnih staništa.

Diplomirana inženjerka biologije i ekologije mr. sc. Morana Bačić, ujedno i stručna voditeljica Natura Jadere govorila je o močvarnim staništima Hrvatske s naglaskom na područje Ninske lagune, te je učenicima putem power point prezentacije između ostalog pokazala zemljopisnu kartu na kojoj su označenim krugovima bila istaknuta područja gdje se gnijezdi ugrožena vrsta Vlastelica, gdje je Nin jedan od tri područja na Jadranskoj obali, a morski kulik se gnijezdi samo u Ninu i u dolini Neretve. Nadalje je istaknula da Nin ima lagunu s prirodnim močvarnim područjem na zapadu i također na istoku gdje se nalaze umjetno stvorena močvarna staništa u blizini bazena za prikupljanje soli na ninskoj solani.

Ninsko područje predstavlja posebno vrijedno stanište za ptice močvarice, očuvani okoliš, a posjeduje veliku bioraznolikost sa 8 Natura 2000 staništa, 5 endemičnih, 4 kritično ugrožene, 1 ugrožena i 5 osjetljivih biljaka. Nakon toga je Zoran Božić, glavni čuvar prirode u Natura Jaderi, upoznao učenike o važnosti posla čuvara prirode, o nadzoru i pravilnicima zaštite prirodnih vrijednosti. Učenici su s velikom pažnjom pratili predavanje, a na kraju im je prikazan promidžbeni film o Birdwatchingu u Ninskoj Laguni.

Učenicima su podijeljene brošure u izdanju Turističke zajednice grada Nina pod nazivom Nin Birdwatching u kojoj je ispričana priča o ptici Vlastelici i ostalim vrstama ptica koje se redovito gnijezde na ninskim solanama. Brošura je izdana na hrvatskom i engleskom jeziku, a stanovnicima i turistima na taj je način približeno pravo bogatstvo koje čuva Eko park Ninska laguna kako se promidžbeno predstavlja jedina hrvatska laguna.

Upravo je ptica Vlastelica upisana u europsku i hrvatsku Crvenu knjigu kritično ugroženih vrsta ptica. Budući se populacija vlastelica na Ninskim solanama iz godine u godinu povećava, prema mišljenju dr. sc. Gordana Lukača ta će kategorija ptica vrlo vjerojatno iz kategorije CR kritično ugroženih preći u status  EN - Ugroženih vrsta ptica. U realizaciji filma o Vlastelici i brošuri sudjelovali su poznati hrvatski biolog, istraživač, i jedan od najpoznatijih ornitologa Gordan Lukač te poznati hrvatski biolog, publicist, istraživač, fotograf i snimatelj Goran Šafarek.

Brošura donosi podatke i fotografije o povratku ptice u Ninsku lagunu redovno već krajem ožujka, tu je prikazan najmanji paperjasti  primjerak ptića koji se tek izlegao, zatim oni malo veći ptići koji su neugledni jer im je boja perja prilagođena okolišu zbog skrivanja od prirodnih neprijatelja, te odrasle ptice koja lagunu napušta u rujnu. Unutar brošure prikazane su i ostale vrlo važne ptice poput morskog kulika i dr. koje su jako rijetke i o kojima valja brinuti. Veliki broj ptičjih vrsta od ukupno 204 obitavaju u Ninskoj laguni od kojih su mnoge zimovalice, druge su gnjezdarice, a neke zastaju samo na preletu.

Močvarna područja pružaju tim pticama obilje hrane, stoga je ova lokacija jako važna za Hrvatsku, Europu i za svijet. I upravo je zbog svega navedenoga važno štititi močvarna staništa pa je to osnovni razlog što se redovito provodi edukacija onih najmlađih koji će svojim aktivnostima pridonositi da se stanište za ptice močvarice očuva i za buduću populaciju ptica.

25. travanj 2024 09:59