StoryEditorOCM
TribinaPRIOPĆENJE ŽUPANIJSKE GOSPODARSKE KOMORE O POSJETI SEVILLI:

Zadarski Printshop i splitska Minshara predstavili se na Plavom bootcampu

Piše Zadarski.hr
25. veljače 2019. - 14:11
IMG_20190220_124000

HGK- Županijska komora Zadar, partner u INTERREG MED projektu 4helix+, dvjema je domaćim tvrtkama iz područja kulturno-kreativnih djelatnosti osigurala sudjelovanje na događaju naziva Plavi bootcamp koji se u sklopu projekta održao u španjolskom gradu Sevilli, u organizaciji Gospodarske komore iz Seville, također partnera u projektu. Printshop d.o.o. (Zadar) i Minshara d.o.o. (Split) predstavili su se na ovom događaju kao potencijalni pružatelji znanja u sklopu projekta te ponudili svoje usluge i stručnost španjolskim mikro malim i srednjim poduzetnicima (MMSP-ovima) plavoga gospodarstva.

Bootcamp u Sevilli usredotočio se na tri specifična sektora Plavog rasta: obalni i pomorski turizam, nautički sektor i pomorski prijevoz. Tijekom Plavog bootcampa potencijalni Pružatelji znanja iz svih partnerskih zemalja u projektu imali su priliku susresti se i blisko surađivati s lokalnim MMSP-ovima spomenutih sektora Plavog rasta. Na specifičnim radionicama o problemima plavog rasta i kreativnosti te prezentacijama studija slučaja i terenskih posjeta uspješnim primjerima plavog rasta u regiji organizatora, Pružatelji znanja dobili su dragocjeno i holističko iskustvo koje će im pomoći istražiti nove ideje i pristupe, razgovarati o novim proizvodima, identificirati nove plave niše te proučiti daljnju suradnju radi osmišljavanja uspješnih inovacijskih projekata s MMSP-ovima.

Barbara Aranza Strihić, generalna direktorica zadarske tvrtke Printshop d.o.o. specijalizirane za dizajn, grafičku pripremu i digitalni tisak, pohvalila je organizaciju ovakvih događaja i projekata koji kreativnim domaćim stručnjacima omogućuju pristup novim tržištima: „Na poziv HGK za Pružatelja znanja na Bootcamp-u 4helix+projekta rado smo se odazvali te stekli divno iskustvo sudjelujući u dvodnevnom projektu koji se održao u Sevilli. Projekt je nastavak poticanja međunarodne suradnje u plavom sektoru.

Nakon divnog predstavljanja G.Floresa koji je omogućio uvid i značaj u maritimnost riječnih luka, predstavili su se i razne kompanije od inovativnih brodograditelja, jedriličara, iznajmljivača do velikih transportnih firmi sa potrebama koji bi kroz project mogli i ostvariti sa domaćim ili stranim firmama. Nakon uvida u potrebe njihovog tržišta, kreativni stručnjaci iz raznih zemalja imali su mogućnost predstaviti se sudionicima projekta te smo nakon izlaganja imali radionicu koja je kreativnom stručnjacima kao i sudionicima projekta omogućila uvid u način kako do ideja dolaze najbolji kreativci svijeta koju je vodio G Ariel Guersenzvaig, PhD (Design – Research).

Također bila je omogućena i interakcija između potencijalnih klijenata, sa potporom organizatora projekta s naše i njihove strane te su izneseni i stvarni zahtjevi i upiti od strane Španjolskih firmi, koji su otvorili nama iz kreativnog odjela mogućnosti pristupa na strano tržište. Ovakvi projekti su veoma bitni nama kreativcima jer nam omogućavaju lakši pristup novim idejama i mogućnost da podijelimo iskustva s drugim kreativnim odjelima iz drugih zemalja. Želim se zahvaliti Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Zadar za sudjelovanje, te iznimno dobroj surganizaciji događaja i samog putovanja" Branislav Petković, vlasnik i izvršni direktor splitske konzultantske tvrtke Minshara d.o.o. naveo je konkretne susrete s potencijalnim španjolskim klijentima kao glavnim motivom sudjelovanja na događaju:

-Najprije bih htio zahvaliti HGK - ŽK Zadar na pruženoj prilici i odličnoj organizaciji puta. Na posjet Sevilli sam se odlučio iz dva razloga: upoznati poduzetnike iz druge regije i izazove s kojima se susreću, te im ponuditi usluge s kojima će te izazove riješiti. MINSHARA d.o.o. ima bogato iskustvo u optimizaciji poslovnih procesa i pripremi tvrtki za implementaciju raznih poslovnih sustava (ERP, CRM, LMS). Osim poslovnog savjetovanja, na tržištu nudimo i jedinstveni proizvod - izradu društvenih igara koje predstavljaju klijenta što je novost u marketingu. Od tvrtki koje sam upoznao u Sevilli, posebno bi istaknuo LAMAIGNERE CARGO i GUADALUXE s kojima ćemo pokušati ostvariti suradnju. Za kraj bi još jednom pohvalio cijeli 4Helix+ projekt i ideju koja stoji iza njega."

Plavi bootcampovi organiziraju se u sklopu projekta 4helix+ u svim partnerskim pilot-područjima (Lisabon, Sevillee, Bracelona, Solun , Tirana, Ancona, Zadar) radi ubrzanja inovacijskih procesa u sektorima Plavog rasta, i to suradnjom na regionalnoj i transnacionalnoj razini, u sklopu koncepta otvorenih inovacija. Riječ je o dvodnevnom događaju na kojem se lokalni mikro, mali i srednji poduzetnici (MMSP) plavoga gospodarstva imaju priliku susresti i intenzivno raditi s potencijalnim pružateljima znanja (stručnjacima u kulturno-kreativnim industrijama) iz ostalih projektnih područja kako bi zajednički istražili i dijagnosticirali individualne inovacijske potrebe MMSP-ova te izradili nove poslovne ideje i rješenja, koje bi mogli razviti uz pomoć 4helix+ inovacijskog vaučera.

Projekt 4helix+, ukupne financijske vrijednosti 2,2 milijuna eura sufinancirane iz EU programa INTERREG Mediteran, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar provodi od veljače 2018. u partnerstvu s još devet institucija iz ukupno sedam zemalja europskog dijela Mediterana. Fokus je projekta na poticanju kreativnih inovacija u sektoru plavoga gospodarstva. Projekt onim mikro MSP-ovima i start-up tvrtkama plavoga gospodarstva koji žele unaprijediti svoje poslovne procese, proizvode ili usluge putem suradnje s kulturno-kreativnim industrijama, nudi aktivnosti obuke i financiranja inovativnih projekata.

Približno pola milijuna eura iz ukupnih sredstava projekta dodijelit će se odabranim tvrtkama plavoga gospodarstva upravo za financiranje uvođenja kreativne inovacije u poslovanju, koju će razviti i implementirati uz pomoć tzv. pružatelja znanja - stručnjaka u kulturno-kreativnim industrijama te s njima aplicirati na Poziv za dodjelu inovacijskog vaučera u iznosu do 10.000 eura po projektu. HGK- Županijska komora Zadar početkom veljače objavila je spomenuti Poziv na svojim službenim web stranicama. Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MMSP) iz Zadarske županije, koji djeluju u području plavoga gospodarstva (ribarstvo, akvakultura, obalni i pomorski turizam, brodogradnja, plava biotehnologija itd.) da se prijave na natječaj za dodjelu inovacijskih vaučera u iznosu do 10.000 eura po vaučeru, kako bi istražili poslovne prilike ili riješili inovacije malih razmjera u svome poslovanju, i to uz stručnu podršku kulturno-kreativnih industrija (Pružatelji znanja).

Natječaj je otvoren do 31. travnja, a sve informacije mogu se pronaći na službenoj web stranici Županijske komore Zadar.


 


 

26. travanj 2024 14:48