DANI SVEUČILIŠTA U ZADRU Program započinje u četvrtak sadnjom 17 stabala trešanja na Novom kampusu

DANI SVEUČILIŠTA U ZADRU

Od 21. do 25. ožujka obilježavaju se Dani Sveučilišta u Zadru, čiji su program u utorak predstavile prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i predsjednica Studentskog zbora Monika Marić.

Program započinje u četvrtak sadnjom 17 stabala trešanja na Novom kampusu kao simbolima 17 godina samostalnog djelovanja Sveučilišta koje će posaditi studenti, predsjednica Studentskog zbora i rektorica prof. dr. sci. Dijana Vican. U večernjim satima studenti će u togama prošetati ulicama i trgovima na Poluotoku i time poslati poruku zajedništva, prijateljstva i važnosti visokog obrazovanja.

- Želimo se predstaviti javnosti i gradu u kojem živi šest tisuća studenata, a simboličnom sadnjom stabla i programima pokazati zajedništvo sa studentima od kojih tri četvrtine dolaze izvan Zadra. Ovo je prilika da grad približimo studentima i studente gradu. Ponosni smo na korijene koje vučemo iz 1396. godine i to želimo podijeliti s našim sugrađanima - rekla je prorektorica Balić-Nižić.

Studentske aktivnosti podijeljene su u tri bloka - prvi vezan za kulturna događanja, sportski blok i ekologiju. U petak se u 11 sati na Stanovima igra prijateljska nogometna utakmica između momčadi Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Bambergu (Njemačka) a u isto vrijeme će studenti iz udruge Ludens na Poluotoku prirediti performans "Poetska dijagnoza", u kojem će čitati poeziju slučajnim prolaznicima čime žele popularizirati domaće pjesnike i važnost njihovog djelovanja na društvo.

U subotu na Narodnom trgu od 11 sati studenti će dijeliti sadnice prolaznicima u akciji „Biljke ZaDar“. Oko 13 sati pridružit će im se promovirani doktori znanosti koji će u špaliru prošetati po završetku ceremonije iz Svečane dvorane i kojima će studenti sa štandova sa sadnicama uručiti ruže. Od 22 sata u dvorištu studentskog restorana Barbakan koncert će održati Kuzma & Shaka Zulu.

Nedjelja je posvećena sportskim događanjima - vježbanju na Pozdravu Suncu, regati kanua uz rivu te natjecanjima u šahu i stolnom tenisu, na kojima će svi koji to budu željeli moći odmjeriti snage sa zadarskim studentima. U 18 sati u kapeli sv. Dimitrija održat će se Svečani koncert u povodu Dana Sveučilišta.

Zadnji dan obilježavanja, u ponedjeljak 25. ožujka, protokolarni visoki uzvanici okupit će se na svetoj misi u kapeli sv. Dimitrija, nakon čega slijedi Svečana sjednica.

U poslijepodnevnim satima studenti organiziraju obilazak Starog kampusa za srednjoškolce te otvaranje izložbe „Arheologija na poštanskim markama“ na Odjelu za arheologiju.

 

Naslovnica Tribina

Najčitanije