StoryEditorOCM
RegionalODABRALI SMO: KAKO JE OBNOVLJENA NEKADAŠNJA KAMENA KUĆA SPOJENA SA ŠTALOM

Foto: ovako izgleda 'sređena ljepotica' stara 200 godina!

Piše D&D
23. ožujka 2019. - 10:49
IMG_7268a

Kupnja zemljišta s dva derutna objekta obrasla bršljenom za obitelj Oravec bila je pun pogodak. Pogledajte kako je nekadašnja kuća spojena sa štalom i transformirana u lijepu dvoetažnu vilu na Krku:

         NAZIV: Villa Vicenca

INFO: obnovljena kamena kuća površine 170 kvadrata s okućnicom površine 3300 kvadrata na otoku Krku
VLASNICI: obitelj Oravec
KONTAKT: villavicenca.com, info@ villavicenca.com

 

Malo mjesto Strilčići na sjeverozapadu otoka Krka, u općini Malinska-Dubašnica, prostrano je, zeleno, plodno i šumovito područje otvoreno prema Riječkom zaljevu. Osnovano je u drugoj polovici 15. stoljeća kada je knez Ivan VII. Frankopan na otok naselio oko 200 obitelji s Velebita kojima je dao zemlju na upravljanje, a zauzvrat je tražio dio prinosa za svoju plemićku obitelj. Dotadašnje hrvatsko stanovništvo te je doseljenike zvalo Murlacima ili Morlacima, tj. Vlasima. Danas na području Strilčića više nema Morlaka, a od desetak kuća u mjestu stalno je naseljena samo jedna, dok se druga iznajmljuje u turističke svrhe.

 

Villa Vicenca rijetka je rustikalna ljepotica s otoka Krka: sagrađena je prije 200 godina, samostojeći je objekt na velikoj okućnici, što bi više bilo karakteristično za Istru, te je dislocirana, odnosno nalazi se na osami pa samim time gostima omogućava mir. Također ima pogled na more, što je za kuću koja se iznajmljuje itekako važno. Sve je to prije osam, devet godina prepoznala obitelj Oravec koja je kupila zemljište ukupne površine 3300 kvadrata s dva objekta u napuštenom i derutnom stanju te ih obnovila. Nekadašnja dva objekta danas su tako spojena u dvoetažnu vilu površine 170 kvadrata, koja na katu nudi tri dvokrevetne sobe, u kombinaciji retro i modernog stila s bazenom i terasom odakle se pruža panoramski pogled na more i livade. – Što se tiče arhitekture, građena je kao tipična seoska siromašna kuća, na što ukazuje oskudni način gradnje s tada jeftinijim materijalima.

 

Naša je ideja bila zadržati tu autohtonu arhitekturu. Kuća je bila u vrlo lošem stanju i obrasla bršljenom, zbog čega je obnova tekla sporije, a ukupno je trajala tri godine i uključivala je popravak krova, renovaciju dijela zida, zamjenu prozora, instalacija… – prepričava vlasnik Ivica Oravec i dodaje kako je po otoku tražio i kupovao kamene elemente za kuću kao što su erte (okna) oko prozora, kameni lukovi, ploče na podu terase, uglovni klesani kamen… Preostali kameni detalji kupljeni za kuću iskorišteni su za okućnicu: nekadašnja vapnenica prenamijenjena je u bazenčić s vodopadom, obnovljeno je gumno, a na nekoliko su pozicija kao eksponati postavljene nekadašnje kamanice za ulje.

 

Odmah uočavamo i brodsko zvono, a Oravec sa smijehom govori kako služi gostima za najavu prije ulaska u kuću. S obzirom na to da kuće nisu bile u istoj ravnini, spojene su stepenicama na donjoj i gornjoj etaži. U donjem se dijelu nalaze kuhinja i blagovaonica, koje su nekada bile konoba za bačve za vino i zimnicu, a stepenicama se dolazi do dnevnog boravka s romantičnim kaminom koji je nekada bio štala. U gornjem dijelu, pak, spavaći je dio s predsobljem i manjim dnevnim boravkom. Gotovo sav namještaj originalan je starinski, kupljen na otoku ili dobiven od poznanika i stranaca te obnovljen samostalno ili uz pomoć stručnjaka, a tek je manji dio kupljen u odgovarajućem stilu. – Trudili smo se i interijer zadržati izvorno kakav je bio.

 

Težili smo da naglasimo postojeće detalje kao što su male niše u koje smo stavili suvenire i cvijeće, zatim kamene konzole, nepravilne drvene grede i djelomično fugirane zidove kako bi se istaknuo kamen, odnosno nesavršena rustikalna seoska gradnja. Mogli smo težiti perfekciji, ali smo namjerno ostavili kako je bilo jer u tome prepoznajemo vrijednost – kaže vlasnik. Što se tiče okućnice, valja istaknuti bazen dimenzija 10 x 5 metara, natkriveno sunčalište s ležaljkama i tušem, ljuljačke, klackalice i prostor za dječju igru, dok se na suprotnoj strani kuće nalazi ljetna kuhinja s roštiljem i krušnom peći.

 

16. travanj 2024 06:24