StoryEditorOCM
TribinaOTVORENO PISMO DJELATNIKA SANITETSKOG PRIJEVOZA:

Žurno pošaljite inspekciju Ministarstva zdravstva u Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije!

Piše Zadarski.hr
27. ožujka 2019. - 12:33
hitna_radovi5-271212

Otvoreno pismo Djelatnici sanitetskog prijevoza Zadarske županije i Teritorijalnog Ureda Saveza samostalnog sindikata Hrvatske, poslali su ministru zdravstva, g. Milanu Kujundžiću otvoreno pismo, kažu, u svezi katastrofalne i izuzetno teške situacije u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije. Pismo objavljujemo u cijelosti:

Poštovani ministre, g. Kujundžić,

obraćamo Vam se sa Otvorenim pismom u svezi katastrofalne i izuzetno teške situacije u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije, te Vas molimo i pozivamo i ovim putem, još jednom, da žurno pošaljete mjerodavnu Inspekciju ministarstva zdravstva u Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije (sanitetski prijevoz).

Prethodno smo vam se obratili sa zahtjevom za vraćanje koeficijenta djelatnicima saniteta Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije i provođenje inspekcijskog nadzora, zbog, kako smo prethodno apostrofirali katastrofalnog stanja, kako vozila, zaštite na radu, tako i uvjeta rada u sanitetskom prijevozu, koji zahtjev smo Vam uputili 11. ožujka 2019. godine sa zamolbom da reagirate žurno, a uputili smo vam i požurnicu 19. ožujka 2019. godine u svezi naših zahtjeva, ali do danas nismo dobili Vaš odgovor niti pisano očitovanje.

Želimo posebno istaći da su poslovi vozača saniteta prema Sistematizaciji radnih mjesta normirani tako da vozači saniteta obavljaju više poslova, i to: od održavanja i pranja vozila, dezinfekcije - za koji nemaju tečaj, vožnja hitnih pacijenata pod zvučnim i svjetlosnim signalima, rad u noćnoj smjeni, nošenje pacijenata, javljanje na prijavno - dojavnoj jedinici, rad na računalu, kao i rad saniteta 24 sata cijele godine, i dr. Smatramo da to prema odgovornosti, obimu i složenosti poslova, ni u kom slučaju nisu jednostavni poslovi treće kategorije sa koeficijentom 0,776.

Stoga Vas pozivamo da Vi kao Resorni ministar i Vaš Kabinet žurno reagirate po našim opravdanim zahtjevima, da poduzmete odgovarajuće mjere, radnje i aktivnosti u skladu sa Zakonom, da se popravi situacija u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije u svezi vozila, zaštite na radu i uvjeta rada u sanitetskom prijevozu i da se vrate pripadajući koeficijenti djelatnicima, odnosno vozačima saniteta sa sadašnjih 0,776 na 0,951, na što oni imaju puno pravo s obzirom na odgovornost, obim i složenost poslova koji obavljaju, i da na taj način budu izjednačeni sa vozačima u Splitu, Puli, Umagu, Zaprešiću i brojnim drugim hrvatskim gradovima.

Podsjećamo Vas da smo u zahtjevu koji smo Vam uputili 11. ožujka 2019. godine ukazali na velike probleme u sanitetskom prijevozu, i to:

1. vozila u sanitetskom prijevozu su dotrajala i često se kvare, 4 godine nije kupljeno niti jedno novo vozilo, 17 vozila je van uporabe, a većina vozila koja su u pogonu često su neispravna, a u njima od opreme postoji samo plahta i kisik, a na većini vozila ne radi struja u zadnjem dijelu;

2. nije se ugovorila zaštitna odjeća i obuća za djelatnike sanitetskog prijevoza, tako da radimo u privatnoj odjeći, odnosno već kako se tko snađe. Naime, dobili smo neke stare, iznošene uniforme, što je krajnje ponižavajuće i protuzakonito, a naglašavamo da obuće uopće nema. Tek nakon 7 mjeseci rada, ravnatelj nam je priopćio da je naručio uniforme koje će stići tek za 4-5 mjeseci. Napominjemo da je ravnatelj djelatnicima govorio cijelo vrijeme da smo u minusu i da nema sredstava za naručivanje novih uniformi, da bi na kraju godine prikazao plus od 13 mil. kuna, što smatramo nedopustivim;

3. dobili smo Nalaz Inspekcije zaštite na radu, po našem zahtjevu, u kojem se vidi da je sve što navodimo u svezi iznimno teške i katastrofalne situacije u sanitetu ZZHMZŽ, istinito;

4. na osnovu obavljanja poslova koje izvršavaju djelatnici saniteta, odnosno vozači saniteta, uzimajući u obzir složenost, opseg i odgovornost tih poslova, tražimo vraćanje koeficijenta sa sadašnjeg 0,776 na 0,951. Napominjemo da vozači saniteta obavljaju hitne sanitetska prijevoze gdje moraju uključivati svijetla i sirene, kao i prijevoze transplantacije, rade cijele godine u Zadru 24 sata, u stalnom su direktnom doticaju s pacijentima te su izloženi opasnosti od zaraznih bolesti i dr. Uz to tražimo korekciju koeficijenta medicinskim sestrama i tehničarima. Prema našim točnim i vjerodostojnim saznanjima, saniteti u drugim gradovima koji su pri Zavodu za hitnu medicinu, imaju koeficijent 0,951 (Split, Pula, Umag, i dr.). Naglašavamo, da tražimo izjednačavanje koeficijenta sa vozačima u tim gradovima, što bi bilo pravično, objektivno, pošteno i korektno;

5. iako imamo voditeljicu saniteta koja ima ugovor o radu za radno mjesto voditeljice saniteta, koja ima preko 15 godina iskustva rada u sanitetu i koja je za taj posao educirana i školovana, a koja je upozoravala ravnatelja na teško stanje u sanitetu, ravnatelj je unatoč tome raspisao natječaj za upražnjeno mjesto voditelja saniteta, iako to mjesto nije upražnjeno već ga obavlja stručna osoba, pa Vas molimo da u svezi toga reagirate žurno.

Uz navedene probleme u sanitetskom prijevozu, postoji problem sa Sistematizacijom radnih mjesta, koju je ravnatelj te Ustanove donio na nezakonit način, bez da je u svezi te Sistematizacije zatražio mišljenje Sindikata, odnosno Podružnice Samostalnog sindikata Hrvatske Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

U svezi svih navedenih problema zatražili smo da žurno pošaljete mjerodavnu Inspekciju Ministarstva zdravstva u zavod za hitni medicinu Zadarske županije, da se provede inspekcijski nadzor, da se uvjerite u istinitost i vjerodostojnost svih naših navoda, te da shodno tome poduzmete odgovarajuće radnje, u svezi poboljšanja uvjeta rada, vraćanja koeficijenta vozačima saniteta i medicinskih sestara i korekcije koeficijenata medicinskim sestrama i tehničarima u sanitetskom prijevozu, a sve radi zaštite interesa pacijenata i nas djelatnika i da nam nadležna Inspekcija dostavi svoj Nalaz i mišljenje nakon obavljenog inspekcijskog nadzora.

Poštovani g. ministre, prošlo je već više od dva tjedna od zahtjeva koji smo Vam dostavili, a budući da Vaš odgovor i očitovanje još nismo dobili, pozivamo Vas u ovom Otvorenom pismu da reagirate i da u skladu sa Zakonom poduzmete odgovarajuće radnje, mjere i aktivnosti, a u okviru svojih ovlasti, u cilju poboljšanja i sređivanja stanja u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije u svim segmentima na koje ukazujemo, a što bi bilo i u općem interesu.

U Zadru, 27. ožujka 2019. godine

S poštovanjem,

pravni povjerenik sindikalni povjerenik

Teritorijalni Ured SSSH Zadar Podružnice Samostalnog sindikata

Vedran Uranija Hrvatske - ZZHZMŽ

Ivan Gašpar

19. travanj 2024 15:19