StoryEditorOCM
TribinaŽELI LJETOVATI U ZADRU

'Čujem da su Split i Zadar najmanje pitomi...': Srpkinja pitanjem o ljetovanju isprovocirala odgovore sa svih strana, evo što joj je rečeno

Piše SD
24. travnja 2019. - 16:24
riva_turisti6-260818

Pitanje koje je na Redditu postavila zabrinuta korisnica iz Srbije izazvalo je popriličan interes ostalih budući da se bavi temom koja je po mnogima i dan danas "goruća".

A riječ je o ljetovanju Srpkinja na Jadranu, točnije, na dalmatinskoj obali. Kako je uopće moguće da i toliko godina nakon svega još uvijek raspravljamo o hrvatsko-srpskim odnosima, ustašama i partizanima, četnicima i ratnim profiterima, pitate se? Vjerojatno se ne pitate, već ste prisiljeni tu i tamo i sami se uključiti u raspravu.

Ali da opterećenost prošlošću seže i do te mjere da se dvije djevojke moraju bojati za vlastitu sigurnost, i to samo zbog svojeg državljanstva? U vrijeme kad čitav Jadran vrvi turistima iz svih dijelova svijeta? Malo bismo se još iščuđavali, no u svjetlu incidenta sa "zvezdašima" na Rivi, sačuvat ćemo čuđenje za neku drugu priliku.

U najboljoj želji da sestri i prijateljici osigura mirno ljetovanje, korisnica pita:

"Ćao ljudi! Sestra i prijateljica planiraju ljetovanje u Zadru i to negdje oko prvog kolovoza, i zanimaju ih najiskreniji savjeti. Međutim iskustva su stvarno individualna i ne znaš više što je pouzdana informacija. Sve što čujemo je da su Split i Zadar najmanje pitomi kada je u pitanju srpsko-hrvatska netrpeljivost.

I mislim se, najbolje mi je da pitam vas, zanima me mogu li dvije djevojke iz Srbije zaista očekivati neke neugodnosti tamo ili ne, i generalno koja je realna slika?

Hvala unaprijed!", piše ona.

Nisu "zvezdašice", a nisu ni Bajaga, pa su ih umjesto dimne bombe dočekale najsrdačnije reakcije na svijetu. Ako išta, Dalmatinci znaju sa svojim turistima uspostaviti odnos kakvog nema na svijetu.

"Ja živim u Splitu i vrtim se oko turizma godinama, nikad nisam naišao na nikakve incidente! Deseci tisuća Srba dođu u Hrvatsku i mediji od jednog slučaja naprave priču... Ugostitelji ovdje zapravo obožavaju goste s Balkana. Ne zaboravi da se u Dalmaciji ljetuje zadnjih 60 godina, bez obzira na rat. A pogotovo cure neće imati problema. Živili", tvrdi jedan srdačni Splićanin.

"Ma kakve neugodnosti. Da idete u neku zadrtu vukoj**inu u zaleđu onda bi vas gledali ko uljeze. Ali tamo i članove obitelji gledaju kao uljeze. Nije da dolazite tamo s puškomitraljezima, hrvatskom zastavom napola spaljenom i megafonom i razglasom kojim pokušavate širiti ideju Velike Srbije. Nema straha", umirio ih je drugi.

"Osim ako će šetat u četničkim ili zvezdinim obilježjima...", pomiješao je netko kruške i jabuke, ali ostavio komentar.

"Ovo je u biti prežalosno, ali slažem se. Iskreno, pazite se što se tiče noćnog života - realno svugdi se događaju užasne stvari, ali Zadar i ostali turistički gradovi liti su blagi užas. Iz Zadra sam, čisto ako koga zanima...", dobacio je netko usput, ali zaključak je jednoglasan.

Paranoja je bez razloga, a na dalmatinskoj obali svi su dobrodošli.

25. travanj 2024 03:09