DAN KADA JE UMRO DRUG TITO Danas ga se prisjećaju u svih šest republika bivše Jugoslavije, a u 21. stoljeću pretvorio se u svjetski brend

DAN KADA JE UMRO DRUG TITO

Na današnji dan, 4. svibnja 1980. prije 38 godina u ljubljanskoj bolnici umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Jugoslavije i Saveza Komunista. Titova smrt nastupila je u 15 sati i 5 minuta, a vijest o njegovoj smrti izazvala je pravu histeriju u bivšoj državi. Ljudi su prekidali poslove i plačući izlazili na ulice.

Na pogreb došlo 200 svjetskih lidera 

Tito je na čelo Jugoslavije dospio nakon što je antifašistički Narodnooslobodilački pokret (NOB) kojim je rukovodio iz krvavog Drugog svjetskog rata izašao kao pobjednik porazivši do temelja neusporedivo bolje organizirane i vojno opremljenije Sile Osovine i njihove pomagače na domaćem terenu, ustaše i četnike.

 

Zemljom je predsjedavao 35 godina, izveo Jugoslaviju iz Istočnog bloka nakon što je Staljinu izrekao sudbonosno ne. Bio je i jedan od lidera pokreta Nesvrstanih koji su činile zemlje koje se u Hladnom ratu nisu željele svrstati ni na jednu zaraćenu stranu što im je omogućilo međunarodni ugled. Desetak godina nakon njegove smrti, Jugoslavija je nestala u krvavome ratu.

Na pogreb druga Tita došlo je više od 200 lidera i uglednika iz raznih zemalja među kojima je britanska premijerka Margareth Thatcher u društvu Kraljičina muža, princa Filipa, njemački kancelar Willy Brandt, francuski predsjednik Françoise Mitterrand, ali i sjevernokorejski ‘veliki vođa’, Kim Il-sung, Saddam Hussein, Muammar Gaddafi, Yasser Arafat i brojni drugi.

Naslovnica Tribina

Najčitanije

DAN SJEĆANJA NA USTAŠKI LOGOR SMRTI JADOVNO "Neka čuju predstavnici vlasti ove županije i one crkve kojima to ne smeta i koji nisu ovdje s nama na sjećanju žrtava: dva puta spomen-ploča na Pagu u uvali Slana bačena je u more!"

Dan sjećanja na Jadovno 1941. deseti je put obilježen kraj centralnog spomenika na istoimenom stratištu, jednom ...
"Neka čuju predstavnici vlasti ove županije i one crkve kojima to ne smeta i koji nisu ovdje s nama na sjećanju žrtava: dva puta spomen-ploča na Pagu u uvali Slana bačena je u more!"