StoryEditorOCM
TribinaNADBISKUP ŽELIMIR PULJIĆ NAJAVIO ZASJEDANJE HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Raspravljat će o "čišćenju pamćenja" i o zaštiti maloljetnika u ckrvi

14. svibnja 2019. - 17:05
1

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić najavio je da će biskupi na redovitom 58. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koje je počelo u utorak u Zagrebu, raspravljati, uz ostalo, o "čišćenju pamćenja" praštanjem i kajanjem, te o zaštiti maloljetnika u crkvi te se osvrnuti na pohod Ad limina Apostolorum.

"Tijekom priprave i proslave Velikog jubileja 2000., sv. Ivan Pavao II. poticao nas je kako na kršćanski način prevladati zlo koje se dogodilo u prošlosti, pa je upotrijebio riječ 'čišćenje pamćenja'", rekao je monsinjor Puljić na početku plenarnoga zasjedanja koje se od 14. do 16. svibnja održava u sjedištu HBK u Zagrebu.

Podsjetio je da se papa Ivan Pavao II. u više navrata ispričavao za sablazni i loša djela koja su počinili sinovi Crkve i poučavao da "čišćenje pamćenja" ne znači zaboravljati prošlost već je "pamtiti na očišćen način", kajući se za zlo koje su nanijeli članovi vlastitog naroda ili Crkve, te moliti za oproštenje od onih kojima je zlo naneseno i oprostiti onima koji su nam nanijeli zlo.

"U protivnom, ako s osjećajima mržnje pamtimo naneseno zlo, mi smo zarobljenici zla. Dostojanstvo žtrve, naime, 'traži da svoje pamćenje očistimo praštanjem i kajanjem'", istaknuo je Puljić najavivši da će se na zasjedanju HBK raspravljati o tome "koliko je i danas aktualna tema čišćenja pamćenja i spomen mučenika".

Na zasjedanju HBK bit će govora i o odgovornosti, suodgovornosti i transparentnosti u vezi zaštite maloljetnika u crkvi, što su bile teme susreta predsjednika biskupskih konferencija i poglavara Istočnih katoličkih Crkava, redovničkih zajednica i pročelnika dikasterija Svete stolice održanim s papom Franjom u Vatikanu u veljači ove godine.

Zadnji dan Papa je u govoru iznio zastrašujuće podatke o zlorabi milijuna djece diljem svijeta, kako kroz pornografiju i zlostavljanja, tako i u seks-turizmu i prodaji djece, a prije par dana objavio je motu proprij "Vi ste svjetlo svijeta", s odredbama za sprječavanje zlostavljanja djece i nasilja u crkvi, napomenuo je monsinjor Puljić. Biskupi će tijekom zasjedanja u Zagrebu razgovarati o glavnim mislima iz govora pape Franje, najavio je.

Predsjednik HBK također je pozvao vjernike da ispune svoju građansku dužnost te se odazovu predstojećim izborima za Europski parlament. Pozvao je na moralnu i društvenu svijest i odgovornost u odabiru, jer se biranjem i glasovanjem sudjeluje u odlukama "koje se tiču zajedničke budućnosti", te se učinkovito doprinosi demokratskom razvoju Hrvatske i Europske unije.

Uz redovita izvješća predsjednika pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora HBK, tijekom proljetnog zasjedanja biskupi će se osvrnuti i na pohod "Ad limina Apostolorum" koji su imali u studenome 2018., te će čuti izvješće o "Sinodi o mladima" održanoj u listopadu prošle godine. Raspravljat će i o pastoralu mladih u Hrvatskoj, o vjeronaučnim i katehetskim pitanjima, promicanju socijalnog nauka Crkve i drugim temama.u Ivanu Ćuriću.

Proljetno zasjedanje HBK završava u četvrtak, 16. svibnja, nakon čega će o zaključcima javnost biti obaviještena putem konferencije za tisak.

20. travanj 2024 10:25