StoryEditorOCM
TribinaPUNOM SNAGOM PROTIV BANAKA ZBOG KREDITA U FRANCIMA

Tužbe podnijelo preko 20.000 građana

Piše Zadarski.hr
14. lipnja 2019. - 13:44
franak_snaga2-130617

Stranka SNAGA održala je konferenciju za novinare u Hrvatskome saboru na kojoj je javnost informirana o aktualnoj situaciji u slučaju franak, vezano za privatne tužbe potrošača protiv banaka. Na konferenciji su govorili saborski zastupnik Goran Aleksić i odvjetnik Nenad Horvat.

Aleksić je izjavio kako je prema njegovim informacijama na sudove diljem Hrvatske dostavljeno najmanje 20.000 privatnih tužbi protiv banaka, kojima potrošači koji su ugovarali CHF kredite traže povrat preplaćenih iznosa iz nepoštenih kredita. Točan broj saznat će se u sljedećim tjednima.

Od lipnja 2018. SNAGA je zajedno s Udrugom Franak sudjelovala u kampanji kojom se pokušalo osvijestiti što veći broj potrošača o njihovim pravima na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude u slučaju franak. Organiziran je čitav niz tribina diljem Hrvatske, na kojima su potrošači upoznati sa svojim pravima. Organizirana je suradnja s odvjetnicima koji su iskazali želju zastupati oštećene potrošače.

Odvjetnicima je proslijeđena kompletna relevantna sudska praksa hrvatskih sudova i Suda EU-a koja je sakupljena zadnjih godina te je tijekom suradnje organiziran pravi svojevrsni brain storming s odvjetnicima, radi utvrđenja najboljeg načina zastupanja potrošača u slučaju franak. Analizirani su optimalni načini izračuna preplaćenih iznosa iz nepoštenih kredita te su utvrđene najbolje varijante izračuna za sudske postupke. Medijska kampanja provedena je javnim istupima zastupnika Aleksića u Saboru, javnim i transparentnim konferencijama za medije te priopćenjima Udruge Franak i stranke Snaga.

U međuvremenu je Vrhovni sud RH odlučio da potrošači iz konvertiranih CHF kredita imaju pravni interes utvrđivati svoja prava na temelju ništetne kamatne stope i ništetne valute CHF, nakon čega je uslijedila prava mobilizacija potrošača, koji su zahvaljujući kampanji Udruge Franak i stranke SNAGA u relativno velikom broju odlučili tužiti banke.

Nakon što je 14.6.19. nastupila zastara potraživanja preplaćenih kamata, ono što slijedi jest odluka Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka, koju je VSRH najavio do kraja srpnja 2019. Nakon toga uslijedit će val novih tužbi za razliku tečaja, koja čini 66% do 75% ukupno preplaćenih iznosa. Očekuje se ukupno 100.000 tužbi protiv banaka do lipnja 2023. kada nastupa zastara za razliku tečaja. Još jedna odluka koja se očekuje jest odluka VSRH o tome koji izračuni će biti prihvatljivi za konvertirane CHF kredite.

Osim toga postoji očekivanje da VSRH promijeni svoj stari stav o zastarama potraživanja, koji u ovome trenutku obezvrjeđuje institut ništetnosti. Pravo EU propisuje da nakon utvrđenja ništetnosti potrošač ima pravo na kompletnu restituciju, dok Vrhovni sud RH ima stari stav da zastara potraživanja počinje teći onoga dana kada je ništetnost nastala. Takav stav VSRH onemogućuje mnoge oštećene građane da dođu do svojeg novca. VSRH morat će odlučiti i o tome je li opravdan zahtjev za ništetnost CHF ugovora, budući da je dosta potrošača tužilo banke upravo na takav način. Aleksić će lobirati u Vladi RH da se pripremi sustavno zakonsko rješenje za obeštećenje svih potrošača iz slučaja franak.

Odvjetnik Nenad Horvat pohvalio je Udrugu Franak zbog njezine agilnosti u zaštiti potrošača oštećenih u slučaju franak te zbog izvrsne organizacije sustavne suradnje odvjetnika koji su odlučili zastupati potrošače u slučaju franak.

Rekao je kako je dosad nezabilježen takav način međusobne suradnje odvjetnika u stručnome smislu, gdje su odvjetnici mogli na jednome mjestu dobiti sve relevantne informacije i u skladu s tim informacijama međusobno usuglasiti stajališta o tome kako zastupati potrošače sustavno oštećene nepoštenim poslovanjem banaka. Pohvalio je i rad sudaca općinskih sudova, koji su vrlo ozbiljno shvatili svoj posao, i jako su duboko ušli u temu.

Suci Vrhovnoga suda RH također su na seminarima organiziranim za odvjetnike pokazali visoki nivo profesionalnosti te su i putem tih seminara odvjetnici mogli dobiti puno kvalitetnih informacija iz prve ruke, i to bez prejudiciranja budućih sudskih odluka. Horvat očekuje također da će nakon odluke VSRH o revizijama banaka, ako odluka bude pozitivna za potrošače, jako narasti broj novih tužbi. Rekao je kako smatra da bi Hrvatski sabor svakako mogao i trebao zakonskim sustavnim rješenjem omogućiti obeštećenje svih oštećenih potrošača, jer će u suprotnom sudovi biti zatrpani predmetima iz slučaja franak.

19. travanj 2024 16:55