StoryEditorOCM
TribinaSVEČANA AKADEMIJA NA ODJELU ZA INFORMACIJSKE ZNANOSTI

Od samih početaka bili su tehnološki pioniri na Sveučilištu, ali i u nacionalnim okvirima

Piše Sveučilište u Zadru
15. lipnja 2019. - 19:10
infor 03

Na Sveučilištu u Zadru održana je Svečana akademija u povodu 15. godišnjice Odjela za informacijske znanosti. Kroz ovaj Odjel i njegove prethodnike u proteklih 15 godina prošlo je gotovo 1.000 studenata, a trenutno na svim razinama studiranja imaju više od 200 aktivnih studenata. Nije slučajno da je utemeljen 2004. godine baš u Zadru, gradu koji sustavno kroz stoljeća prikuplja, organizira i čuva brojne artefakte, dokumente i publikacije, još iz vremena kada je bio važna pomorska točka na karti Europe te društveno, političko i kulturno sjedište Dalmacije.

Još dva stoljeća prije Krista učenjaci-bibliografi su Aleksandrijskoj knjižnici oblikovali teorije za organizaciju knjiga i dohvat ljudskog stvaralaštva pomoću kazala i predmetnih popisa. Tijekom 19. stoljeća pojavljuju se prve sustavne inicijative i rješenja za pohranu i organizaciju objavljenih radova u knjižnicama i dokumentacijskim institucijama. U tom razdoblju potaknuto je otvaranje prvih studijskih programa te službeno prepoznavanje "informacijskih znanosti" kao akademskog područja koje uključuje dokumentaristiku, knjižničarstvo, arhivistiku i informacijsku znanost. Zasluge za osnivanje zadarskog Odjela treba pripisati viziji prof. dr. sc. Tatjani Aparac Jelušić koja je prepoznala potencijal povezivanja bogate zadarske kulturne baštine – tradicionalnih humanističkih i društvenih disciplina bivšeg Filozofskog fakulteta – informacijskih znanosti kao potencijalnog područja konvergencije. Prof. Aparac Jelušić video pozivom je pozdravila nazočne uzvanike.

- Iznimna je čast u ovoj dvorani vidjeti toliki broj osoba koje su na ovaj ili onaj način stvarale, podizale i gradile Odjel za informacijske znanosti. Odjel je živ organizam, proteže se daleko iznad ureda, učionica, opreme i knjiga. Uvijek i iznad svega činili su ga ljudi, studenti, nastavnici, suradnici, kolege s drugih sastavnica Sveučilišta, kao i kolege s drugih sveučilišta, tajnice, voditelji praksi, čelnici i kolege iz svih suradnih ustanova, čelništva Županije, Grada, Sveučilišta, i mnogi drugi. Oblikovali smo zajedno mlade, uspješne, kreativne informacijske stručnjake raznih profila koji su nam danas na ponos u raznim djelatnostima, od baštinskih do obrazovnih ustanova, preko tehnološkog i drugih informacijskih sektora. Ono što su mnogim drugim djelatnostima fizički proizvodi, nama su ljudi: kreativni, marljivi, kompetentni, opremljeni vještinama i vrijednostima koje smo stvarali zajedno, istaknula je zamjenica pročelnika Odjela doc. dr. sc. Marijana Tomić.

Prorektorica prof. dr. sc. Ivanka Stričević istaknula je važnost Odjela za Sveučilište u Zadru, koje je 2002. krenulo kao moderno i prvo integrirano sveučilište humanističke orijentacije, da bi danas djelovalo u sedam područja znanosti. Odjel za informacijske znanosti djeluje u brzomijenjajućem okruženju digitalnih tehnologija i izazova.

- Naše znanstveno polje je toliko raznoliko u disciplinama da možemo često čuti da je široko kao Slavonija. Uistinu, u njemu je puno livada, a svatko od nas nastavnika i znanstvenika osvaja svoju nišu, širi je, useljava nove suvlasnike, ali definitivno na svojoj livadi ostavlja trag. Zahvaljujem svima koji nas obogaćuju svojim djelovanjem te nam svima želim dobro u godinama pred nama, rekla je Stričević.

Zadar i njegovo Sveučilište predstavljaju prirodno okružje za daljnji razvoj "informacijskih znanosti" kao akademskog i stručnog područja rada, istaknuo je i pročelnik Odjela doc. dr. sc. Franjo Pehar.

- Činjenica da smo krenuli organski i od nule natjerala nas je da u nastavnoj djelatnosti budemo što inovativniji i kreativniji. Revnost, radna energija i žar, studenti uvijek iznad i ispred svega, interno praćenje i vrednovanje kvalitete prije službenog postavljanja sustava za osiguravanje kvalitete bilo je od početka integrirano u našu radnu etiku i akademski kod. Bez lažne skromnosti možemo reći da smo od samih početaka bili tehnološki pioniri na Sveučilištu, ali i u nacionalnim okvirima. Među prvima smo u Hrvatskoj razvili vlastitu nastavnu infrastrukturu zasnovanu na tada aktualnim tehnologijama i tehnološkim rješenjima. Nastavu smo iz učionice djelomično preselili u domove naših studenata razasute diljem Lijepe naše. Mnogim studentima je to bio prvi kontakt s hibridnim načinom izvođenja nastave, ali i s informacijskim i komunikacijskim tehnologijama općenito, a iz današnje perspektive možemo ponosno istaknuti da su svi studenti bili izuzetno motivirani u savladavanju novih izazova i da im tehnologija nije predstavljala zapreku, istaknuo je Pehar.

Posljednji nastavni iskorak iz 2017/2018. godine je upis prve generacije studenata na novi (zajednički) stručni preddiplomski studij Informacijske tehnologije. Program studija pripreman je zajedno s Odjelom za turizam i komunikacijske znanosti i Odjelom za pomorstvo, imajući u vidu interes studenata za jačanjem obrazovanja u području informacijskih sustava i tehnologija, te mišljenju predstavnika tvrtki iz IT područja o potrebi za stručnjacima čije kompetencije jamče sposobnost primjene informacijskih tehnologija u različitim okruženjima, javnom i privatnom sektoru, u skladu s različitim i višestrukim korisničkim potrebama.

 

18. travanj 2024 12:35