StoryEditorOCM
TribinaSVEUČILIŠNA ORGANIZACIJA HSS-A O PRENAMJENI PROSTORA BIVŠIH VOJARNI

Gradska i županijska vlast steriliziraju neovisnu kulturnu scenu – zar su birokrate važnije od mladih Zadrana?

Piše Zadarski.hr
20. lipnja 2019. - 12:27
bivsa_vojarna4-091217

Sveučilišna organizacija HSS-a Zadar uputila je priopćenje o prenamjeni prostora bivših vojarni koje prenosimo u cijelosti.

 

Organizatori aktivnosti u prostorima bivše vojarne Stjepana Radića, popularno zvanima Nigdjezemska i Menza, objavili su kako Zadarska županija navedene prostore namjerava prenamijeniti u nove prostorije Skupštine. Zbog toga smo se ovim putem odlučili ukazati da se Zadar od jednog od kulturno raznolikijih gradova Dalmacije pretvorio u grad u kojem se uništava i posljednje središte neovisne kulturne scene.

Prije nekoliko dana, gradski pročelnik za EU fondove Šime Erlić potvrdio je kako se popularni festival KvartArt više neće održavati na području bivše vojarne Stjepana Radića. Osim što je grad najavio premještanje KvartArt-a, aktivisti okupljeni oko prostora Nigdjezemske i Menze objavili su vijest o prenamjeni njihovih prostora. Ove vijesti postaju još nelogičnije i apsurdnije ako se u obzir uzme činjenica da se na prostoru vojarne već godinama planira izgraditi Centar za mlade, isplaniran kao središte djelovanja mladih. Svakom racionalnom čovjeku bi trebalo biti jasno da je za grad bolje da se oko Centra za mlade razvijaju kultura i umjetnost, nego da se održavaju sjednice županijske Skupštine, zbog čega nam nimalo nije jasno zašto lokalna samouprava želi na ovakav način sterilizirati ovaj prostor.

Nakon starog Kazališta lutaka, Kapetanskog prilaza, nekadašnjeg studentskog kluba u sadašnjem Atriju, lokalne vlasti ponovno, umjesto da potaknu, obezvrjeđuju one koji su vlastitim trudom, voljom i sredstvima razvili zapušteni dio grada i pretvorili ga u jedno od središta neovisne kulturne scene. Uloga Grada i Županije trebala bi biti da osigura opstojnost onima koji rade na obogaćivanju svoje sredine i to osiguravanjem adekvatnih prostora i subvencioniranjem putem natječaja, a ovim potezima lokalne strukture nimalo ne pokazuju volju za suradnjom.

Zbog navedenih razloga, iznimno nam je drago što su organizatori najavili otpor prenamjeni ovih prostora. Lokalna vlast, gradska i županijska, očito ne vidi mogućnosti koje razvoj neovisne kulturne scene nudi i što ti ljudi mogu dati i daju našem gradu pa je očito neophodno da ih građani na to upute. Ovim putem pozivamo sve građanke i građane dobre volje da podrže nastojanja organizatora te da zajedničkim naporima osiguramo rad posljednjeg središta neovisne kulturne scene u Zadru.

Sveučilišna organizacija HSS-a Zadar

 

25. travanj 2024 13:28