StoryEditorOCM
TribinaBANALNU NAVIKU MNOGI PROGLAŠAVAJU ŠTETNOM

Evo što o "opasnoj" ljetnoj kombinaciji stvarno misle nutricionisti, poštedite se stomakobolje i napuhnutosti

Piše PSD
1. srpnja 2019. - 23:15
bbimagehandler (2)

Mogi su oni koje ljeto čekaju iz tri razloga: kupanja, sunčanja i - lubenica. Dobro, i godišnji odmor, makar i kratak, u vrhu je liste razloga zbog kojih toliko volimo "sezonu", ali omiljeno voće gotovo da je i slađe od kojeg dodatnog dana odmora, piše Slobodna Dalmacija.

No osjećaj težine koji slijedi nakon prejedanja lubenicom ne možemo opisati drugačije doli torturom. Napuhani i gotovo nepokretni, sve za što ste sposobni nakon gozbe hladnim komadićima sočnog voća leći je na kauč i čekati da osjećaj težine prođe. Neki će vam reći da nije uvijek do prejedanja - ponekad je trbuhobolja izazvana jednom sasvim banalnom navikom, tvrde neki nutricionisti.

Najprije "plusevi". Lubenice obiluju likopenom, prijeko potrebnim u očuvanju naše kože od sunca, kalijem i ostalim nutrijentima, a uz to hidriraju i imaju vlakna važna za probavu, piše NDTV food.

Sastoje se od gotovo 96% vode, a od tu i dolazi gore spomenuto vjerovanje kako upravo navika pijenja nakon konzumacije lubenice izaziva trbuhobolju. Prema ayurvedskim vjerovanjima, naime, voda može razrjediti pojedeno voće, uzrokujući na taj način poremećaj u probavnim sokovima.

No o ovoj tvrdnji ne postoje konkretniji dokazi osim spomenutih vjerovanja. Nutricionistica Anju Sood tvrdi pak ovo: "Pijenje vode nakon lubenice može utjecati na vašu probavu. Lubenica je uglavnom sastavljena od vode, šećera i vlakana. Mikrobi i bakterije trebaju vodu i šećer kako bi se razvijali. Stoga, ukoliko dodatno razrjedite lubenicu, samo dajete poticaj mikrobima da se rasprostrane vašim probavnim traktom".

Još nekoliko internetskih stranica napominje kako voda u kombinaciji s voćem uzrokuje napuhnutost i osjećaj težine, ali o toj informaciji do danas nema znanstvenih potvrda. Dapače, mnogi su nutricionisti spomenuto vjerovanje prozvali "samo mitom" (stranica Quora) i upozorili da su probavne smetnje ponekad individualne i izazvane cijelim nizom stvari koje nemaju veze s kombiniranjem voća i vode.

Savjetuju da slušate svoje tijelo. Bio to mit ili ne, nipošto nije razlog da odustanete od jedenja ovog zdravog voća, kao ni od pijenja vode. Jedini uzrok napuhnutosti, na kraju krajeva, moglo bi biti - pretjerivanje. 

25. travanj 2024 17:58