StoryEditorOCM
TribinaANTE FUZUL POSLAO PRIOPĆENJE:

"Pratim igrokaz koji je jučer izveden na prostoru Ortopedske bolnice Biogradi susprežem se da ne prasnem u smijeh"

Piše Zadarski.hr
5. srpnja 2019. - 14:28
PhotoEditor_20190705_073702150

Ante Fuzul, potpredsjednika gradskog vijeća Grada Biograda na moru, poslao je priopćenje vezano za, kako kaže, pompozno otvorenje "Zdravstvenog turizma" u Ortopedskoj bolnici u Biogradu.

Prenosimo ga u cijelosti.

"Pratim kroz medije igrokaz koji je jučer izveden na prostoru Ortopedske bolnice Biograd te se susprežem da ne prasnem u smijeh. No ne znam što mi je smješnije, činjenica da su eto baš dva dana nakon natpisa o gašenju bolnice, otvorili 5 soba ili apartmana kako ih nazvaše visoki predstavnici grada i županije. Pa su, kažu, time postavili temelje „zdravstvenog turizma“ kako ih nazvaše pompozno ili činjenica da su oni time povjerovali da su otklonili sumnje koje su izazvali svojim kontradiktornim izjavama koje su davali u panici zbog primisli da su uhvaćeni s prstima u pekmezu, barem kako tvrde pojedini mediji.

Pa krenimo redom, prvo gospodo iz županije i grada ono što ste prikazali su po kategorizaciji sobe i to sobe sa wc-om i kupatilom jer da bi bio bar apartman studio ili apartman mora imati u svom sastavu i kuhinju unutar istog prostora, dakle unutar te jedinice (sobe). Po slikama koje su prikazane, na istima je vidljiv krevet koji se uobičajeno nalazi u bolnicama, LED TV 82 cm ekran koji košta do 2000 kn i fotelja, ormar 80 cm širine i nekakav stolić ako sam dobro vidio. To ste nazvali u pojedinim medijima bar tako piše iznadstandardnim smještajem. Postaviti ću jednostavno pitanje: jeste li ikad bili u hotelima koji su nositelji kvalitete 4 i više zvjezdica? Pa u okolnim kućama oko bolnice ima bolje uređenih soba i apartmana, a iznadstandardnom izgledu smještaja ne doprinosi ni klimatizacija ni Internet jer je to standardna ponuda u apartmanima, a bogme ni zahod s kupatilom jer nije ništa ekstravagantno uređen da bi opravdao cijenu od 495 kn po noćenju i to bez prehrane. Kao što sam napomenuo u okolnim kućama ima bolje uređenih i soba i apartmana koji su skoro pa upola jeftiniji nego što je vaša „iznadstandardna soba“.

Nadalje, dana je izjava gradonačelnika kako je natjerao ravnatelja da potroši milijun kuna u par dana. Gradonačelniku očito vrijeme brzo leti jer je odabir izvođača za rekonstrukciju i obnavljanje pet soba u zapadnom krilu drugog kata bolnice napravljen 10. srpnja 2018. godine na iznos od 1.080.077,82 kn bez PDV-a ili s PDV-om 1.350.097,28 kn. Nadalje, za opremanje tih 5 soba je odabran izvođač 11. travnja 2019. godine na iznos 320.000 kn bez PDV-a ili 400.000 kn s PDV-om. Dakle, ukupna nabavna cijena radova nije 1.250.000 kn kako rekoše mudre glave županije i grada, već točno 1.750.097,28 kn ili u eurima 236.500 Eura. To nam u konačnici daje izlaznu cijenu za „rekontrukciju“ i opremanje po sobi u iznosu od 350.019,46 kn s PDV-om ili 47.300 EUR. Nakon navođenja ovih gore navedenih brojki mogu jedino zaključiti da je ovdje izvanstandardna samo cijena koštanja svake sobe. Nadam se da u ovoj državi postoji služba koja se zove DORH ili USKOK ili PNUSKOK koja provjerava sve stavke u EOJN i uspoređuje ih sa cijenama koje su realne u građevinskom sektoru, što cijena od 47.300 EUR za rekonstrukciju i opremanje sobe od cca 12-14 m2 sigurno nije. Naime, za isto je plaćeno cca oko 4.000 EUR po m2. Kad pogledamo cijene koje su po kvadratu postignute u ostalim projektima kao dogradnja vrtića cca 62 m2 po 2.500 EUR po kvadratu, pa poduzetnički inkubator po cca 1700 EUR po m2, pa Turističko informatički centar za rekonstrukciju i opremanje 2.000 EUR po m2 + hortikultura 500 EUR po m2. U najmanju ruku čudno, valjda će netko od ovih gore spomenutih zaroniti u dokumentaciju i provjeriti je. Mi ćemo svakako zatražiti troškovnik za ove radove, kao što smo zatražili iste za Vrtić, poduzetnički inkubator i Turističko informativni centar, a koje je Gradonačelnik vjerojatno slučajno zaboravio dati uz odgovore na pitanja koja se roje od neobuzdanih vijećnika pretežno oporbe koji se usuđuju postavljati puno pitanja. Kakav bi samo razlog mogli imati za takvo ponašanje, nitko to ne može dokučiti.

I samo za kraj, dožupan tvrdi da Županija konstantno ulaže u zdravstvene ustanove u Zadarskoj županiji. Moram se složiti da je to istina, jer se konstantno već 5 godina radi na fasadi bolnice milijunček po milijunček, te vjerujem da će biti sigurno biti gotova u narednih 10 godina, te zasigurno prije provedbe projekta Zdravstvenog turizma. Isto tako, nadam se da će, „zbog tih konstantnih ulaganja“, Županija otkriti da je njihov i Dom zdravlja Biograd pa bi bilo vrijeme da se popravi WC pored pedijatrijske ordinacije da bi isti postao uporabljiv što nije već godinama. No oni to ne mogu znati, jer ne vjerujem da su probali dijete uvesti u isto ili ne daj Bože presvući ga u tom prostoru.

A vi gradonačelniče, ubuduće kad krenete davati svoje ocjene djelatnicima Ortopedske bolnice, pitajte prvo pacijente što misle o medicinskim sestrama i osoblju. Svi pacijenti s kojima sam ja razgovarao na Ortopediji 2 u bolnici pričaju o medicinskom osoblju u superlativima, kako  o njihovoj stručnosti, tako i o susretljivosti, ljubaznosti i nadasve pažnji koju pružaju pacijentima. Ja koji sam upravo operirao koljeno mogu to samo potvrditi iz osobnog iskustva i dodati da sam oduševljen osobljem biogradske bolnice te im se i ovim putem zahvaljujem."

25. travanj 2024 09:03