StoryEditorOCM
TribinaPISMO ANTE FUZULA IZ BIOGRADA

Zašto gradsku vlast nije briga što se trgovački centar gradi nakon zabrane radova, a dozvolu za to nemaju, umjesto da investitoru naplati 750.000 kuna kazne!

Piše Ante Fuzul
17. srpnja 2019. - 13:50
biog (1)

Priopćenje za medije potpredsjednika Gradskog vijeća Biograda na Moru, dipl. inž. Ante Fuzula prenosimo u cijelosti

Jučer sam pročitao članak o rušenju objekta koji je bio prepoznatljivi simbol grada Biograda, koji je godinama bio prva slika koju bi vidio svatko tko je došao u Biograd ili prolazio magistralom prema jugu. Jedno lipanjsko jutro 2019. godine, točnije subota 28. lipnja 2019. godine u 6.15 sati, ostat će zapamćen po početku rušenja navedenog simbola.

Investitor je tu zamislio, barem tako kaže članak, novi trgovački centar s hipermarketom. Projekt je toliko važan tom investitoru da je rušenje započeo pred sam početak glavne sezone, a taj posao još uvijek traje, a danas je 16.7. odnosno glavna sezona. Ne mogu a da se ne zapitam, kakvu nam poruku šalje investitor koji ne poštuje gradsku odluku o zabrani građevinskih radova od 15.06. svake godine na području grada, tim prije što je navodno dobio rješenje o zabrani radova od predstavnika grada odnosno komunalnog redara.

Ne mogu a da se ne zapitam kako da mi protumačimo njegov navodni odgovor dan komunalnom redaru, da je to milijunski posao i da će on nastaviti raditi bez obzira na kazne. Je li to znači da će gaziti bagerom po nama ako se suprotstavimo tome da radi u vrijeme kad je obavljanje tih radova zabranjeno, jer se većina građana bavi turizmom da bi pomogla svoj obiteljski budžet i lakše preživjela zimu. U gradu u kojem je gradska vlast podizala komunalnu naknadu svima, a posebice poduzetnicima, gdje je odvoz smeća i do 100% skuplji za pojedine skupine građana i poduzetnike, gdje je prirez maksimalnih 12 posto koliko se može za gradove do 10.000 stanovnika odrediti taj prirez, gdje je porez na potrošnju maksimalnih 3 posto koliko se može odrediti, gdje je poduzetnicima spomenička renta maksimalnih 5 kn/m2 koliko se može odrediti. I da ne zaboravim, gdje je ugostiteljima podignuta cijena javne površine za terase na 300 kn/m2 taj je prihod više nego potreban.

Odgovorna vlast u ovom gradu ne postoji, jer da postoji, našla bi načina da zaustavi strojeve u neposrednoj blizini obiteljskih kuća koje se bave turizmom i donose im prijeko potreban prihod, jer od turizma živimo. Odgovorna vlast u gradu bi kroz rješenja o izvršenju po člancima 139. i 142. Zakona o općem upravnom postupku kaznama od 2-10 prosječnih dohodaka u RH pritjerala direktora investitora i izvođača radova da zaustavi radove, inače bi u protivnom u 10 dana izdala 10 takvih mjera i uprihodila do 750.000 kn na kaznama svakom od njih. U tim slučajevima nema žalbi koje zaustavljaju postupak. No, odgovorna vlast u ovom gradu ne postoji, a pored toga i ne provode ove mjere koje su im dostupne i s kojima sam ih osobno upoznao prije 10-ak dana.

Na kraju krajeva, odgovorna vlast bi otišla na razgovor kod ovog investitora i zahvalila mu se na investiciji te mu rekla da ako neće prestati odmah sa svojim nepoštivanjem gradskih odluka, da se postupak prenamjene predmetnog prostora neće dovršiti, te da neće moći nastaviti s milijunskim poslom, jer na kraju krajeva, već imamo jedan trgovački centar, te se pitam se što će gradu od 4.000 stanovnika koliko nas ima zimi drugi trgovački centar. Ali kao što sam već ustvrdio, mi nemamo odgovornu vlast, jer odgovorna vlast ne bi provodila radove u Pučkom otvorenom učilištu i u ulici Fra Lina Pedišića na popločavanju nogostupa jer je imala na raspolaganju cijelu zimu i nije se radilo skoro ništa na ovim lokacijama, ne bi razni poduzetnici po Kožini i ostatku grada vršili građevinske radove na poluizgrađenim objektima pa i na POS programu.

Nemamo odgovornu vlast, jer da imamo ona bi skrbila prvenstveno o interesu svojih građana. Svaki dan od 15. lipnja svjedoci smo da ne skrbi.

23. travanj 2024 17:53