OTVORENO PISMO MINISTRICI OBRAZOVANJA BLAŽENKI DIVJAK ZBOG SMJENE RAVNATELJA OŠ U NINU Ne dozvolite politici da nemoralnim radnjama školu pretvore u poligon za uhljebljivanje stranačkih podobnika!

OTVORENO PISMO MINISTRICI OBRAZOVANJA BLAŽENKI DIVJAK ZBOG SMJENE RAVNATELJA OŠ U NINU

Otvoreno pismo Jasminke Adžić Sikirić, potpredsjednice Odbora za školstvo i kulturu u Zadarskoj županij, upućeno ministrici obrazovanja Blaženki Divjak povodom nezakonite smjene ravnatelja OŠ Petar Zoranić Nin, prenosimo u cijelosti:

Poštovana gđo ministrice,

kad se politika do te mjere uvuče u obrazovanje da si vladajući dozvole likvidacije stručnih ljudi koji nisu politički podobni, onda imamo situaciju kao što je trenutna u OŠ u Ninu.

HOĆE LI POLITIKA USPJETI NAKON 25 GODINA MAKNUTI ČELNOG ČOVJEKA OŠ PETAR ZORANIĆ U NINU Nastavnici upali na sjednicu Školskog odbora i zaustavili smjenu ravnatelja Vukovića!

TKO JE OVDJE LUD - NASTAVLJA SE RAT U OŠ PETRA ZORANIĆA U NINU Prosvjetna inspekcija zahtijeva raspuštanje školskog odbora, a on u krnjem sastavu, s jednim razriješenim članom, smijenio ravnatelja Vukovića!

Ravnatelja smjenjuje lokalna vlast uz pomoć župana koji je svojedobno obećao kako ravnatelja neće nitko smijeniti budući da ga samo nepuna godina dijeli do isteka mandata, a ujedno i do mirovine. Unatoč svim inspekcijskim nadzorima koje je županija slala po nalogu ŠO, kojima su terorizirali nastavnike u zadnje dvije godine u toj školi, unatoč urednim inspekcijskim izvješćima, ravnatelja su odlučili smijeniti i na njegovo mjesto postaviti nekoga po njihovoj mjeri.

Kad sam vidjela da je jedan od članova ŠO izjavio kako su nastavnici koji su stali u obranu ravnatelja obični neradnici, morala sam reagirati i stati u obranu svojih kolega. Kako su skromne i ne vole se hvaliti svojim postignućima, ja ću iskoristiti priliku i spomenuti kako su kolegice koje su sudjelovale u Erasmus projektima održavale predavanja po cijeloj našoj županiji s ciljem motivacije nas ostalih kolega da se uključimo u sustav mobilnosti i nesebično se stavile na raspolaganje za bilo kakvu pomoć.

Uvjerena sam da kao ministrica imate saznanja kako je baš ova osnovna škola jedna od najuspješnijih u Zadarskoj županiji što se tiče sudjelovanja u Erasmus projektima, nastavnice ove škole su uspjele povući znatna sredstva iz EU fondova za svoje projekte i ista su uložena u edukaciju i opremu škole. 

Ova osnovna škola je jedna od rijetkih u RH koja se izborila za ulazak u Microsoft School Education. Uz to sudjeluju e- Twinning projektima, educiraju se na European School Academy i Education Gateway. Surađuju s kolegama iz Španjolske, Danske, Poljske, Norveške… 

Djelatnici ove škole su bili na Job Shadowing-u i mogla bih još nabrajati o njihovim zaslugama i promociji škole koja bi mogla biti primjer svim školama. I nakon svega se nađe jedan politički instrumentalizirani HDZ-ov uhljeb, član ŠO, koji se usudi ovakve nastavnike nazivati neradnicima. 

Molim Vas da što prije intervenirate i stanete u zaštitu struke i dostojanstva ravnatelja Vukovića i kolega koji već duže vrijeme trpe napade i maltretiranja od strane lokalne politike koja u ŠO ima većinu svojih predstavnika uključujući i predstavnika roditelja. Isti taj ŠO je raspušten od strane Prosvjetne inspekcije, no unatoč tome uspjeli su na nezakonito sazvanoj sjednici smijeniti ravnatelja. 

Ako ćemo dozvoljavati da se politika na ovaj način poigrava s ljudskim sudbinama i da se služe nezakonitim i nemoralnim radnjama kako bi postavili sebi lojalne ljude na vodeća mjesta, a školu pretvorili u poligon za uhljebljivanje stranačkih podobnika, onda nema te reforme obrazovanja koja nas može spasiti od sigurne propasti.

S poštovanjem.
Jasminka Adžić Sikirić, 
Potpredsjednica Odbora za školstvo i kulturu u Zadarskoj županiji

Naslovnica Tribina

Najčitanije

RAZGOVARALI SMO S ČOVJEKOM KOJI STOJI IZA DNEVNE DOZE PROSJEČNOG DALMATINCA 'Gospodine Mišo, može li ova fotka časne koja bi se okupala, ali nije zadužila opremu jer je zimi umjesto badića plela nakurnjak za župnika?'

'Gospodine Mišo, može li ova fotka časne koja bi se okupala, ali nije zadužila opremu jer je zimi umjesto badića plela nakurnjak za župnika?'
1. Gospodine Mišo, vaša Dnevna doza prosječnog Dalmatinca godinama otkriva zanimljivu stranu Dalmacije. Kada ste...
'Gospodine Mišo, može li ova fotka časne koja bi se okupala, ali nije zadužila opremu jer je zimi umjesto badića plela nakurnjak za župnika?'