NOVA PRIZNANJA PAŠKOM PROIZVOĐAČU SIRA Gligora osvojio tri prestižne nagrade u Londonu i Nantwhichu

NOVA PRIZNANJA PAŠKOM PROIZVOĐAČU SIRA

Sirana Gligora ponovo u Hrvatsku donosi prestižne nagrade s ocjenjivanja sireva, i to s Greate Taste Awarda u Londonu, te International Cheese Awardsa iz Nantwhicha.

Ovaj put su Londonu s maksimalne tri zvjezdice okrunjeni Paški sir i ovčji sir Likotin afiniran u komini masline, a u Nantwichu je Paški sir zauzeo drugo mjesto u kategoriji specijalnih sireva male proizvodnje, te dobio srebrnu medalju.

Od ukupno 12.722 proizvoda hrane i pića iz cijelog svijeta, samo 208 proizvoda, tj. manje od 2 posto prijavljenih je dobilo prestižne tri Great Taste zvjezdice, što ponovo stavlja Siranu Gligora u sam svjetski vrh proizvođača kvalitetne hrane.

"Iznimno smo ponosni na ovogodišnja priznanja iz Velike Britanije, kako za naš klasik, već višestruko nagrađivani Paški sir, tako i za naš relativno nov sir - Likotin, proizveden iz ovčjeg mlijeka iz Like i Korduna, te afiniran u komini masline. Ovo je također, još jedna od mnogih svjetskih nagrada za naše afinirane sireve, tj. sireve odležane u kominama masline, grožđa ili maraske. To je naša unikatna proizvodnja, jedini u svijetu radimo ovu tehniku odležavanja sireva.

Specifično je i to da maslinovu kominu dobivamo isključivo s otoka Paga, iz antičkih lunjskih maslinika. Maslinova komina, osim što pridonosi specifičnom okusu i aromi, također, s obzirom na to da sadrži maslinsku kiselinu, mijenja strukturu tijesta sira, tako da, praktički, afiniranjem dobivamo gotovo pa novi proizvod, sir posebnih karakteristika. Afinaža je vrlo delikatan i radno intenzivan proces, te je za njen uspjeh presudna predanost i iskustvo naših sirara." rekao je Šime Gligora, direktor Sirane.

Jedan od sudaca na natjecanju izjavio je: Uvijek je uzbudljivo probati nešto novo, stoga smo imali velika očekivanja za ovaj sir - tradicionalni hrvatski proizvod s otoka Paga. I zaista potvrđuje reputaciju - zlatan je, tvrd i drobljiv, a opet suptilan, složen i višeslojan u ustima, orašastog i kremastog okusa, s dugotrajnim notama koje prizivaju na mediteransku obalu. Sir kojeg želite stalno jesti!“

Svaka nova nagrada je poticaj za daljnji rad na inovacijama i kvaliteti, te stepenica dalje u razvoju hrvatske gastro ponude, ali i u povećanju izvoza u niši visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda, poručuju iz Sirane Gligora.

Naslovnica Tribina

Najčitanije

GDJE JE KRAJ? Kvadrat stana u dvije godine poskupio čak 800 eura, jesu li prodavatelji pretjerali?; 'Cijene su nerealne, zato se tek svaka šesta nekretnina proda tijekom jedne godine od oglašavanja'

Kvadrat stana u dvije godine poskupio čak 800 eura, jesu li prodavatelji pretjerali?; 'Cijene su nerealne, zato se tek svaka šesta nekretnina proda tijekom jedne godine od oglašavanja'
Program subvencija stambenih kredita, preko kojeg je oko 5,5 građana kupilo stanove ili kuće,  najbolje su ...
Kvadrat stana u dvije godine poskupio čak 800 eura, jesu li prodavatelji pretjerali?; 'Cijene su nerealne, zato se tek svaka šesta nekretnina proda tijekom jedne godine od oglašavanja'