NOVA PRIZNANJA PAŠKOM PROIZVOĐAČU SIRA Gligora osvojio tri prestižne nagrade u Londonu i Nantwhichu

NOVA PRIZNANJA PAŠKOM PROIZVOĐAČU SIRA

Sirana Gligora ponovo u Hrvatsku donosi prestižne nagrade s ocjenjivanja sireva, i to s Greate Taste Awarda u Londonu, te International Cheese Awardsa iz Nantwhicha.

Ovaj put su Londonu s maksimalne tri zvjezdice okrunjeni Paški sir i ovčji sir Likotin afiniran u komini masline, a u Nantwichu je Paški sir zauzeo drugo mjesto u kategoriji specijalnih sireva male proizvodnje, te dobio srebrnu medalju.

Od ukupno 12.722 proizvoda hrane i pića iz cijelog svijeta, samo 208 proizvoda, tj. manje od 2 posto prijavljenih je dobilo prestižne tri Great Taste zvjezdice, što ponovo stavlja Siranu Gligora u sam svjetski vrh proizvođača kvalitetne hrane.

"Iznimno smo ponosni na ovogodišnja priznanja iz Velike Britanije, kako za naš klasik, već višestruko nagrađivani Paški sir, tako i za naš relativno nov sir - Likotin, proizveden iz ovčjeg mlijeka iz Like i Korduna, te afiniran u komini masline. Ovo je također, još jedna od mnogih svjetskih nagrada za naše afinirane sireve, tj. sireve odležane u kominama masline, grožđa ili maraske. To je naša unikatna proizvodnja, jedini u svijetu radimo ovu tehniku odležavanja sireva.

Specifično je i to da maslinovu kominu dobivamo isključivo s otoka Paga, iz antičkih lunjskih maslinika. Maslinova komina, osim što pridonosi specifičnom okusu i aromi, također, s obzirom na to da sadrži maslinsku kiselinu, mijenja strukturu tijesta sira, tako da, praktički, afiniranjem dobivamo gotovo pa novi proizvod, sir posebnih karakteristika. Afinaža je vrlo delikatan i radno intenzivan proces, te je za njen uspjeh presudna predanost i iskustvo naših sirara." rekao je Šime Gligora, direktor Sirane.

Jedan od sudaca na natjecanju izjavio je: Uvijek je uzbudljivo probati nešto novo, stoga smo imali velika očekivanja za ovaj sir - tradicionalni hrvatski proizvod s otoka Paga. I zaista potvrđuje reputaciju - zlatan je, tvrd i drobljiv, a opet suptilan, složen i višeslojan u ustima, orašastog i kremastog okusa, s dugotrajnim notama koje prizivaju na mediteransku obalu. Sir kojeg želite stalno jesti!“

Svaka nova nagrada je poticaj za daljnji rad na inovacijama i kvaliteti, te stepenica dalje u razvoju hrvatske gastro ponude, ali i u povećanju izvoza u niši visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda, poručuju iz Sirane Gligora.

Naslovnica Tribina

Najčitanije

SKANDAL U BIOGRADU (3); VIDEO: EVO KAKO JE IZGLEDALO IZVLAČENJE NAGRADNE IGRE KOJA JE IZAZVALA SKANDAL U BIOGRADU "Zašto je kutija bila kartonska, a ne prozirna i zašto nije bila zapečaćena? Jesu li na ''sretnim'' kuvertama bila napisana imena?"

Evo kako je izgledalo izvlačenje nagradne igre koja je izazvala skandal u Biogradu na moru. U videu se može vidj...
"Zašto je kutija bila kartonska, a ne prozirna i zašto nije bila zapečaćena? Jesu li na ''sretnim'' kuvertama bila napisana imena?"

"OVO SPADA U RUBRIKU VJEROVALI ILI NE" Pupić Bakrač se mora očitovati Ministarstvu poljoprivrede zbog natpisa o predsjednici Kolindi: "Ne mogu dokučiti dal se pravi glupa ili je stvarno glupa ili je u pitanju jedno i drugo pa imamo glupost na kvadrat?!"

Pupić Bakrač se mora očitovati Ministarstvu poljoprivrede zbog natpisa o predsjednici Kolindi:
Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač obratio se medijima kako bi javnost obavijestio o zahtjevu za očitovanje ...
Pupić Bakrač se mora očitovati Ministarstvu poljoprivrede zbog natpisa o predsjednici Kolindi: "Ne mogu dokučiti dal se pravi glupa ili je stvarno glupa ili je u pitanju jedno i drugo pa imamo glupost na kvadrat?!"