StoryEditorOCM
ForumODLUKA DSV-A

Razriješena sutkinja koja je 700 predmeta pustila da odu u zastaru: zbog nje su 'lišo' prošli najgori obiteljski zlostavljači, ali kazna koja ju je snašla baš i ne zvuči tako strašno...

Piše Slavica Lukić/Jutarnji list
19. kolovoza 2019. - 17:01
sabor_suci10-240315

Državno sudbeno vijeće (DSV) napokon je razriješilo s dužnosti sutkinju Visokog prekršajnog suda Antoniju Kovačić. Riječ je o sutkinji zbog čijeg je višegodišnjeg nerada više stotina predmeta palo u zastaru, među kojima je i priličan broj slučajeva obiteljskog nasilja, o čemu je Jutarnji list pisao u ožujku ove godine.

Podatke o broju predmeta koji su zbog nerada ove sutkinje pali u zastaru zatražili smo od Visokog prekršajnog suda još u prosincu prošle godine, ali nam ih je predsjednica toga Suda Karmen Novak Hrgović odbila dati uz obrazloženje da to ne može učiniti sve dok DSV ne okonča stegovne postupke pokrenute protiv nje.

U ožujku smo objavili podatak koji smo dobili iz neslužbenih izvora, a koji se temeljio na procjeni da je od 2015. kad je Antonija Kovačić iz Odjela za prometne prekršaje prebačena u Odjel za prekršaje javnog reda i mira, zbog njezina nerada u zastaru palo oko 700 predmeta od kojih se polovica odnosi na djela obiteljskog nasilja, piše Jutarnji list.

Objava neslužbenih podataka potaknula je predsjednicu Novak Hrgović da nam dostavi službene podatke, prema kojima su na tome Sudu u zadnje četiri godine 153 predmeta iz obiteljskog nasilja pala u zastaru. Riječ je, istaknula je, o podatku koji je dobiven “u skladu s tehničkim mogućnostima Suda”, tj. pretraživanjem elektroničkih podataka prema zadanom kriteriju.

Zatvorena u sobu

Naši neslužbeni izvori sa Suda međutim i dalje tvrde da je broj predmeta obiteljskog nasilja koji je pao u zastaru veći. Tijekom 2015. i 2016. sutkinja Kovačić radno bi vrijeme provodila zatvorena u svoju sobu, ali nije rješavala predmete i odbijala je sudjelovati u radu vijeća čija je bila članica. Tijekom 2017. 2018. i ove godine Kovačić bi, tvrde naši izvori, došla na posao na početku radnog vremena, provela bi na Sudu oko pola sata, a tijekom zadnje dvije i pol godine nije riješila ni jedan spis. Kako je odbijala sudjelovati u radu tročlanog sudskog vijeća u koje je bila raspoređena, rad cijelog vijeća bio je otežan jer su trećeg suca, neophodnog za vijećanje i donošenje odluka, morali doslovno posuđivati iz drugih vijeća.

Prvi stegovni postupak protiv Antonije Kovačić sad već bivši predsjednik Visokog prekršajnog suda pokrenuo je početkom 2016., potom su uslijedila još dvije prijave DSV-u. Međutim, saziv DSV-a kojem je mandat istekao 1. ožujka, a kojim je predsjedavao sudac Vrhovnog suda Željko Šarić, godinama nije rješavao postupke protiv nje uz izgovor da joj ne mogu uručiti poziv za stegovni postupak.

DSV je pozive, kako doznajemo, uporno slao na njezinu kućnu adresu. Kovačić godinama stanuje u državnom hotelu u Ilici u kojem su smješteni državni i pravosudni dužnosnici koji nisu iz Zagreba, pa je prilično nejasno da je ondje dostava nije mogla pronaći. Također je nejasno zbog čega joj DSV pozive nije slao na Sud, gdje bi pristiglu poštu morala primiti.

Poremećaji u radu

Odluku o njezinu razrješenju donio je DSV kojim predsjedava sudac Vrhovnog suda Darko Milković na sjednici održanoj 11. srpnja. DSV je konstatirao da sutkinja Antonija Kovačić mora otići sa sudačke dužnosti zbog povreda više zakonskih odredbi: zbog izazivanja poremećaja u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, zbog nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na drugi način te zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti.

Važno je napomenuti da je spomenuta sutkinja sve do prošlomjesečne odluke o razrješenju, premda nije rješavala spise, primala punu sudačku plaću. U slučaju sudaca visokih sudova ona za hrvatske prilike nije mala - suci Visokog prekršajnog suda u prosjeku primaju, kako doznajemo, oko 18.000 kuna.

Zanimalo nas je u kojem je statusu sutkinja Kovačić sada, nakon odluke o razrješenju. Odluka o razrješenju na Visoki je prekršajni sud stigla 18. srpnja. Isti dan, doznajemo na Sudu, Kovačić je suspendirana sa sudačke dužnosti na tri mjeseca. To znači, pojasnili su nam na Sudu, da joj se od toga dana ne dodjeljuju novi spisi, da su oni koji su joj ranije dodijeljeni, a još nisu pali u zastaru, raspodijeljeni drugim sucima.

Sutkinja pod suspenzijom nema obavezu dolaziti na posao, ali ima pravo na polovicu sudačke plaće, što u slučaju suca Visokog prekršajnog suda znači između 8.000 i 9.000 kuna. Na pitanje koliko će dugo biti pod suspenzijom, na Visokom nam prekršajnom sudu odgovaraju - sve dok ne primi pisanu odluku predsjednika DSV-a o razrješenju. Njezini kolege pretpostavljaju da će to potrajati jer su uvjereni da će Kovačić izbjegavati primiti odluku jednako kao što je godinama uspješno izbjegavala primiti poziv DSV-a o pokretanju stegovnih postupaka.

Kad joj napokon i uruče pisanu odluku o razrješenju, sutkinja ima pravo u roku od 30 dana podići ustavnu tužbu protiv te odluke. Tijekom 2017., u godini u kojoj nije riješila ni jedan sudski spis, Antonija Kovačić natjecala se za predsjednicu Visokog prekršajnog suda. U više se navrata natjecala i za sutkinju Ustavnog suda, a 2010. je ušla i u uži izbor. U životopisu je navela da ima magisterij iz pravnih znanosti, niz objavljenih znanstvenih radova i da svira klavir.

25. travanj 2024 13:24