StoryEditorOCM
TribinaVELIKA KONFERENCIJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Najveći neuroznanstvenici današnjice došli u Zadar kako bi sudjelovali na kongresu

Piše Zadarski.hr
13. rujna 2019. - 23:44

Na Sveučilištu u Zadru danas je svečano otvoren 7. Hrvatski kongres neuroznanosti. Nakon sinoćnjeg uvodnog dijela i izlaganja dr. sc. Nenada Šestana jutros je skup uime domaćina Sveučilišta u Zadru pozdravila prorektorica prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić  te prof. dr. sc. Ivica Kostović uime Organizacijskog odbora.

- Naše sveučilište, sa svojih 27 odjela iz sedam znanstvenih područja, podupire suradnju s međunarodnim institucijama. Jedan od najvećih dosega je ulazak u mrežu europskih sveučilišta EU CONEXUS, koji će doprinijeti našoj međunarodnoj vidljivosti. Podupiremo i dalje razmjenu ideja među znanstvenicima, a ova konferencija primjer je uspješne suradnje, istaknula je prorektorica Balić Nižić.

Akademik Kostović izrazio je zadovoljstvo što na konferenciji vidi puno mladih ljudi iz Zagreba, Splita, Osijeka, Zadra te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji skupa. Objasnio je i zašto je za domaćina odabran baš Zadar.

- Zadar je kao mjesto susreta prihvaćen jednoglasno, bez razmišljanja. To je dinamičan grad u kojemu osjećamo sveučilišnu atmosferu, grad prvih novina na hrvatskom jeziku, prvog hrvatskog romana, ali i sveučilište s ozbiljnim Odjelom za psihologiju, čiji profesori i studenti svake godine dolaze u Zagreb kako bi saznali više o imagingu molekula i neurona te ljudskom ponašanju. Ne treba zanemariti ni činjenicu da sam ja počasni član najboljeg hrvatskog ribičkog društva - ŠRD Zubatac iz Zadra, našalio se dr. Kostović.

 U nastavku konferencije izlaganja su iznijeli ugledni svjetski znanstvenici poput Gundele Meyer, Jamesa A. Barkovicha, Mladena Roka Rašina, Lane Vasung, Karoly Mirnics, Ante Antičević, Lisa Jie Ji... Jedan od doajena neuroznanosti i mentor Zadranima poznatog dr. Nenada Šestana, akademik Paško Rakić s Yalea, govorio je o 50 godina iskustva koje mu pomaže u suvremenim istraživanjima. Posljednje predavanje sura će održati  prof. dr. sc. Zoltan Molnar s University of Oxford, nakon čega slijede završna rasprava i zatvaranje.

 Kongres organiziraju Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (ZCI - Neuro), Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Sveučilište u Zadru. Sudionici su došli s najuglednijih svjetskih sveučilišta - Yale University, King`s College London, Rutgers University, Harvard Medical School, Boston University, Universidad de la Laguna, University of California San Francisco, University of Nebraska i University of Oxford.

24. travanj 2024 04:13