StoryEditorOCM
TribinaOBRAĆATE LI PAŽNJU NA ROK TRAJANJA NA AMBALAŽI?

Neke datume isteka možete slobodno zanemariti, ali s jednom namirnicom nipošto ne smijete riskirati. Oprezno i sa sladoledom

Piše Slobodna Dalmacija
14. rujna 2019. - 21:33
bbimagehandler (1)

Namirnice danas mogu trajati prilično dugo zahvaljujući modernim tehnikama čuvanja i širokoj dostupnosti hladnjaka, ali budući da je teško znati koliko dugo je hrana dobra, mnogi proizvodi označeni su datumom isteka. 

Ipak, iako postoje neki datumi isteka kojih biste se trebali pridržavati, drugi se mogu smatrati tek labavim smjernicama, prenosi Mashed.

U nastavku vam donosimo nekoliko primjera.

Jaja

Jaja se uglavnom mogu konzumirati tri do pet tjedana nakon kupnje, ali, ako se pažljivo čuvaju, mogu trajati i dulje. Iako ste vjerojatno čuli da pokvarena jaja plutaju u vodi, to ne mora uvijek biti slučaj.

Najsigurniji znak pokvarenih jaja jest neugodan miris. Ako razbijete jaje i osjetite neugodnan miris trebali biste ga, kao i ostatak pakiranja, baciti.

Mlijeko

Općenito govoreći, mlijeko je dobro do tjedan dana nakon datuma prodaje, ali svejedno biste ga trebali testirati kako biste bili sigurni. Ako mlijeko smrdi ili ako je promijenilo boju te postalo gusto, izlijte ga u sudoper.

Sir

Rok trajanja ovisi o vrsti sira, ali svi oni uglavnom traju i nakon isteka roka. Kod sira je izgled proizvoda važniji od datuma na pakiranju. Ako sir fino izgleda i miriše, vjerojatno ga je sigurno jesti.

Okus sira se s vremenom pojačava, ali to ne znači da je pokvaren. Ipak, ako tijekom zalogaja počnete osjećati peckanje u ustima, to znači da ga treba izbaciti.

Sirovo meso

Sirovo meso je namirnica kod koje se svakako trebate pridržavati datuma isteka. Većina mesa, ribe i peradi trebalo bi biti pohranjeno u hladnjaku samo nekoliko dana, iako deblji komadi mesa (poput pečenja ili odrezaka) mogu trajati i do pet.

Ako ne planirate kuhati ove namirnice u prvih nekoliko dana nakon kupnje, pohranite ih u zamrzivač. Većina mesa može trajati mjesecima kada se zamrzne.

Konzervirana hrana

Iako se na konzerviranim proizvodima često ispisuju datumi isteka roka trajanja, ne morate ih slijediti. Iako su neke namirnice, poput konzervirane rajčice dobre samo godinu i pol, većina konzerviranih proizvoda (čak i meso) može trajati godinama.

Za najbolje rezultate, konzerviranu robu čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Ako ih držite u toplom okruženju, smanjit će im se "životni vijek". 

Med

Med ima reputaciju hrane koja se nikad ne kvari tako da datum isteka ne nosi preveliku težinu. Ipak, to ne znači da ga možete samo ostaviti na pultu. Da bi med ostao valjan, ne smije biti izložen vlazi. Kako bi ostao svjež i sladak, čvrsto ga zatvorite i čuvajte na hladnom i suhom mjestu.

Tjestenina

Rok trajanja tjestenine ovisi o načinu izrade. Tjestenina koju kupite u trgovini traje dosta dulje od datuma koji stoji na pakiranju. Ako, pak, pripremate svježu, domaću tjesteninu, iskoristite ju u roku od četiri ili pet dana.

Kruh

Kruh je još jedna namirnica kod koje je izgled važniji od datuma na pakiranju. Kruh je obično sigurno jesti sve dok ne vidite da se na njemu pojavila plijesan.

Sladoled

Treba li obratiti pažnju na datum isteka sladoleda ili ne, ovisi o tome je li kutija otvorena. Sladoled možda izgleda kao da traje dugo jer je smrznut, ali rast bakterija na hladnoći nije zaustavljen, već se samo usporava.

Svaki put kada se sladoled izloži zraku i počne se otapati, bakterije rastu. Neotvoreni sladoled može se čuvati tri do četiri mjeseca, a otvoreni sladoled trebao bi se pojesti u roku mjesec do dva.

Pivo

Pivo se, za razliku od vina, s godinama ne poboljšava i datum isteka na njemu stoji s razlogom. Pivo je na vrhuncu svježine nekoliko prvih mjeseci nakon flaširanja. Nakon toga, okus većine piva počinje gubiti na kvaliteti, a pivo kojem je istekao rok trajanja može vam i ozbiljno naškoditi.

23. travanj 2024 22:08