StoryEditorOCM
TribinaU SV. FILIPU I JAKOVU PRIKAZAN NOVI DOKUMENTARAC JAKOVA SEDLARA

Film je svjedočanstvo roditelja, supruga, djece i prijatelja ratnika koji su iz razočarenja digli ruku na sebe - njih 3069 je počinilo suicid!

Piše Općina Sveti Filip i Jakov
28. rujna 2019. - 22:20
DSC_2008-min.JPG

U dvorani kina Sv. Filip i Jakov  u subotu je prikazan dokumentarni film Jakova Sedlara naslovljen "3069". Brojka u naslovu filma ukazuje na broj branitelja koji su počinili suicid.

Nakon nekoliko godina istraživanja i rada na toj bolnoj temi, preko osam sudbina obitelji, suboraca i najbližih prijatelja, ovaj film donosi do sada prešućenu istinu o razlozima i sudbinama onih koji, nakon pobjede u ratu, nisu izdržali sva iskušenja u kojima su se našli, te su počinili suicid.

Za grafičko oblikovanje naslovnice filma i pratećih plakata, zaslužan je mladi dizajner Max Križanić. Pozadina naslovnice su stilizirani vukovarski bijeli križevi koji simboliziraju stradanje hrvatskog naroda, koji donose kontrast tamnoj podlozi kao simbol konačnog oslobođenja u Domovinskom ratu.

Film „3069" osim što otvara javnosti tabu temu suicida, nosi poruku i apel hrvatskim braniteljima: "Ne dižite ruku na sebe, živite unatoč tomu koliko je izabrani put težak, jer niste sami."

U listopadu film gostuje u Kanadi (3.10. Vancouver, Hrvatski dom) te u dva grada američke savezne države Kalifornije (5.10. San Jose, Croatian Chatolic Mission Hall i 6.10. Los Angeles).

Redatelj Jakov Sedlar se zahvalio jer je film „3069" prvi film koji je bio prikazan u drugoj sezoni Festivala domoljubnog filma „Gordan Lederer". Također je zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja na značajnoj pomoći projektu te svima koji su pomogli snimanje ovog te najavio novi igrani film na istu temu.

25. travanj 2024 13:12