StoryEditorOCM
TribinaREKTORICA VICAN PRIMILA KOLEGU IZ FRANCUSKOG PARTNERA

Rektor Sveučilišta La Rochelle u Zadru radi produbljenja suradnje sa zadarskim sveučilištem

Piše Zadarski.hr
1. listopada 2019. - 11:05
rektorat 5

Rektor Sveučilišta La Rochelle prof. Jean-Marc Ogier u ponedjeljak je stigao u radni posjet Sveučilištu u Zadru, gdje je na sastanku s lokalnim koordinatorima projekta EU-CONEXUS razmotrio mogućnosti suradnje, a u utorak će se zajedno s rektoricom Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijanom Vican obratiti studentima na svečanom dočeku.

EU-CONEXUS (European University for Smart Urban Coastal Sustainability – Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima) je jedna od mreža koje je Europska komisija pokrenula kako bi se unaprijedila kvaliteta i atraktivnost Europskog prostora visokog obrazovanja i osnažila suradnja između sveučilišta, njihovih studenata i nastavnika, mobilnost studenata i nastavnog i nenastavnog osoblja. Partnerske institucije s kojima je Sveučilište u Zadru prijavilo i dobilo projekt mreže sveučilišta su: Poljoprivredno sveučilište u Ateni iz Grčke, Katoličko sveučilište u Valenciji iz Španjolske, Sveučilište u Klaipedi iz Litve, Tehničko sveučilište u Bukureštu iz Rumunjske i Sveučilište La Rochelle iz Francuske. Sveučilište u Zadru koordinator je dvaju radnih paketa, Mobilnost i Život u sveučilišnom kampusu.

Na sastanku u zgradi Rektorata prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić uvaženog gosta je upoznao sa Sveučilištem u Zadru, njegovom poviješću i aktualnim studijima, kroz koje se nude mogućnosti za suradnju s francuskim i drugim sveučilištima okupljenima u ovoj mreži. Voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Maja Kolega prezentirala je rezultate sastanka u Helsinkiju, gdje se dogovorila izrada zajedničkih promotivnih materijala i brošure EU-CONEXUS, kao i web stranica koja bi bila posvećena studentskoj mobilnosti unutar mreže. Doc. dr. sc. Tomislav Šarić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu najavio je organizaciju ljetnih školi s temama koje bi bile zanimljive studentima svih okupljenih sveučilišta.

- Naše područje s velikom produkcijom u akvakulturi i ribarstvu ima bliske poveznice s vašom regijom i sveučilištem, koje ima jak odjel biotehnologije. Mislim da bi to područje bilo zanimljivo našim studentima, kao i pitanja zaštite okoliša u obalnom području, rekao je dr. Šarić.

Rektor Ogier zahvalio je dr. Vican i njezinim suradnicima na toploj dobrodošlici te iznio nekoliko konkretnih prijedloga o područjima moguće suradnje među svim partnerima. Potom je za visokog gosta priređena degustacija lokalnih vina i proizvoda, uključujući vino koje Sveučilište proizvodi od grožđa sa sveučilišnog imanja u Baštici. U neformalnom dijelu govorilo se i o mogućem sudjelovanju studenata-sportaša dvaju sveučilišta i svih okupljenih u EU-CONEXUS na različitim sportskim natjecanjima.

Prof. Ogier iskoristio je priliku za razgledanje gradskih znamenitosti, kao i za posjet izložbi „Napoleonova cesta u Dalmaciji – Doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19.st.“, koja je postavljena u prostorijama Državnog arhiva u Zadru. Nakon današnjeg obraćanja studentima održat će sastanak s predstavnicima Grada Zadra i Zadarske županije.

19. travanj 2024 15:44