StoryEditorOCM
TribinaFOTO: SVEČANI DOČEK BRUCOŠA: PRIMILI IH REKTORI PROF. DR. SC. DIJANA VICAN I PROF. JEAN-MARC OGIER

Od ove godine zadarski studenti dio velike europske zajednice iz šest država

Piše Zadarski.hr
1. listopada 2019. - 12:57
DOCEK STUDENATA (9)

Na Sveučilištu u Zadru danas je upriličen svečani doček studenata prve godine preddiplomskih i integriranih studija, na kojem ih je prvi put u povijesti pozdravilo dvoje rektora - rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i rektor francuskog sveučilišta La Rochelle prof. Jean-Marc Ogier. Njegov dolazak simbolizira povezanost šest europskih sveučilišta u mrežu EU-CONEXUS (European University for Smart Urban Coastal Sustainability – Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima), u kojemu su ova dva sveučilišta partneri, zajedno sa Poljoprivrednim sveučilištem u Ateni, Katoličkim sveučilištem u Valenciji, Sveučilištem u Klaipedi i Tehničkim sveučilištem u Bukureštu.

- Vjerujem da će ova godina biti povijesna prekretnica za vas, studente u Zadru, ali i za vaše nastavnike i općenito za vaše sveučilište, kao i za mnoge druge studente u Europi, uključujući i one na Sveučilištu La Rochelle, na čijem sam čelu u svojstvu rektora. Danas sam ovdje s vašom rektoricom u ovom svečanom trenutku početka još jedne akademske godine, zato što svatko od vas ima ogromnu priliku postati dijelom Europskog sveučilišta EU-CONEXUS, jednog od prvih europskih sveučilišta osnovanih u rujnu 2019. To je veliko sveučilište s oko 50.000 studenata i 6 kampusa smještenih u obalnim područjima u različitim dijelovima Europe. To je i vaše sveučilište; vi danas dolazite na Sveučilište u Zadru, ali istovremeno postajete dio Europskog sveučilišta EU-CONEXUS, istaknuo je rektor Ogier.

Ambicija EU-CONEXUS sveučilišta je stvaranje otvorenog, potpuno prohodnog obrazovnog prostora, koji će studentima omogućiti kombiniranje kolegija sa šest sveučilišta koji su dio EU-CONEXUS-a.

Jako sam želio doći danas i susresti se s vama u ovoj posebnoj prigodi, kako bih vam najavio ovaj divni projekt i istaknuo koliko smo svi sretni što ulazimo u novi europski akademski prostor. Iznimno sam ponosan što po prvi put mogu osobno upoznati hrvatske studente iz našeg Europskog sveučilišta, rekao je Ogier.

Rektorica Vican poželjela je studentima dobar početak na novoj obrazovnoj razini i najuspješnije koračanje kroz studij koji ste odabrali u širokoj ponudi studijskih programa u području društvenih, humanističkih, prirodnih, tehničkih, biotehničkih, biomedicinskih, interdisciplinarnih znanstvenih i obrazovnih područja.

- U odabiru sveučilišnih gradova vaš izbor je Zadar, grad jedinstvene kulture i prošlosti. To je grad koji se već tri tisućljeća razvija na dodiru kopna i mora, u susretu otoka, Ravnih kotara i Velebita. Stoga je vrlo rano uključen u sredozemne i europske gospodarske, kulturne i znanstvene tijekove i prožimanja. Vi ste prvi naraštaj studenata kojima je omogućeno da svoje interese i talente ostvarujete u sveučilišnoj zajednici s deset puta više studenata. Kroz gostujući i domaćinski odnos imat ćemo priliku studentima i profesorima s francuskog, španjolskog, litvanskog, grčkog i rumunjskog sveučilišta pokazati svoj nacionalni i kulturni identitet, a kroz nacionalne jezike i kulturu učvršćivati novi sveučilišni poredak, istaknula je rektorica Vican.

Prof. Ogieru zahvalila je na dolasku i izrazila nadu da će ovaj konzorcij biti sidrište napretka i razvoja ne samo na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj, nego i na međunarodnoj razini.

Studentima je nakon rektoričine pozdravne riječi prikazan kratki promotivni film o Sveučilištu u Zadru. Nakon prijema kod rektora, organizirani su dočeci po odjelima koje su upisali, a od 13 sati u Studentskom zboru družit će se sa svojim starijim kolegama. Svima je uručen besplatni broj Glasnika Sveučilišta u Zadru Lanterna, kao i plan grada s ucrtanim sveučilišnim objektima. U zabavnom dijelu programa nastupio je studentski a capella sastab A. K. A. Crescendo.


 

16. travanj 2024 07:14