StoryEditorOCM
ForumAGONIJA OBITELJI POGINULIH S BOURBON RHODEA

Tijela pomoraca još nisu dopremljena kućama: 'U jako lošem stanju su, još provodimo identifikaciju'

Piše Vlado Vurušić, Tomislav Kukec/Jutarnji list
22. listopada 2019. - 23:47
Bourbon Rhode simulacija

Četiri pronađena tijela pomoraca s broda Bourbon Rhode i dalje se nalaze na Martiniqueu te je neizvjesno kada će biti predana obiteljima.

Kako je za Jutarnji jučer potvrdio Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje pri Prefekturi Martinique, tijela još nisu službeno identificirana.

- Provodi se DNK analiza kako bi se ustanovio identitet. Tijela su na Martinique dopremljena u dosta lošem stanju, s oštećenjima, zbog kojih se nisu mogla promptno identificirati već se moralo pristupiti DNK analizi - objašnjava Sahtout.

Obitelji poginulih mornara to poprilično uznemirava. Sestra jednog od njih, Južnoafrikanca Franka Isaacsa, na Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue, objavila je kako je ogorčena što tijela više od dvadeset dana nakon pronalaska još nisu dopremljena kućama kako bi im se organizirao dostojanstven pokop. Kada će se to dogoditi trenutno nitko ne zna, a nastavlja se istraga koju zajednički provode tvrtka Bourbon Offshore i javni tužitelj na Martinique Renaud Gaudeul.

Na Martinique su i dalje trojica preživjelih mornara, među kojima dvojica Ukrajinaca i jedan Rus. O njima brine tvrtka, a također nije poznato kada će svojim kućama. Iscrpljeni su od plutanja Atlantikom te im se saniraju ozljede.

- Na Martinique su, htjeli su se neko vrijeme odmoriti. Još ne znamo točno kada će biti prevezeni, najprije u Pariz. Pretpostavljam da će to biti ovog tjedna. Brigu o njima vodi kompanija Bourbon - odgovorio nam je Sahotut.

Nažalost, gotovo mjesec dana od nesreće, još nema nikakvog traga o nestalom kapetanu, hrvatskom pomorcu Dini Miškiću te još šest njegovih kolega koji se i dalje smatraju nestalima nakon potonuća broda 26. rujna ove godine. Aktivna potraga već je neko vrijeme obustavljena, no sateliti Europske agencije za sigurnost mora redovito snimaju područje. Zasad ništa nije uočeno.

Nestalim sugrađanima bavio se jučer i ukrajinski list Obozrevatelj. Piše kako spašeni ukrajinski mornari ne žele komunicirati ni s ukrajinskim novinarima, kao ni obitelji mornara čija je sudbina nepoznata. Naime, oni odbijaju bilo kakve pozive, a neki do kojih se došlo ponavljaju "kako se ničega ne sjećaju". List piše, kako je opće amnezija zahvatila i rođake preživjelih mornara, koji su ranije obećali da će prenijeti što su čuli. Navodi se da jedna rođakinja preživjelog mornara, koja se s njim našla, odbija bilo kakav kontakt s ukrajinskim medijima, citira list Jegenija Znajka, rođaka preživjelog pomorca.

18. travanj 2024 23:36