StoryEditorOCM
TribinaDR. ANAMARIJA FRANKIĆ PREDSTAVILA GREEN HARBORS PROJECT

Može li Zadar do 2025. godine postati Zelena luka? Moramo pokušati s Jazinama i Brodaricom!

Piše Sveučilište u Zadru
23. listopada 2019. - 14:10
frankic (1)

Izazov suvremenog svijeta nije kako napraviti objekte s nultim utjecajem na okoliš, već kako prirodi vratiti ono što nam daje. Kako napraviti kuće koje će funkcionirati kao stablo ili šuma, kako filtrirati vodu i pomoći prirodi u njezinoj regeneraciji? Odgovori se nude u biomimikriji, odnosno traženju inovativnih tehnoloških rješenja uz primjenu prirodnih principa, istaknula je dr. sc. Anamarija Frankić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru,  na  predstavljanju projekta “Zelena luka do 2025.” (Green Harbors Project), koji je prezentiran partnerima Grada Zadra na projektu “INTENSIFY" iz grada Corka (Irska).

Glavne teme studijskog posjeta irskih gostiju su prilagodba na klimatske promjene u obalnim gradovima, njihova energetska učinkovitost i smanjenje emisije CO2. Prezentaciju u Zadru kao Zelenoj luci vodila je dr. Frankić, koja je u Bostonu u SAD-u  provodila Green Harbors Project, u kojem je na principu biomimikrije povećana kvaliteta vode u tamošnjoj luci.

- U Google Earthu vidljiva su područja označena mrtvim ribama, koja označavaju mjesta na kojima ribe izumiru. Taj proces još uvijek traje, iako se velika sredstva ulažu u očuvanje ribljeg fonda. Nastojali smo istražiti kako područja s mrtvim ribama vratiti u područja sa živima. Danas se klimatske promjene krive za sve. Nisam  pobornik tog stava, jer postoje drugi značajni problemi. Priroda milijunima godina rješava probleme i prilagođava se, a sada kada smo uništili naše obalno područje pokušavamo prilagoditi gradove građene za katastrofu, rekla je Frankić.

Jedno od mogućih rješenja problema s kvalitetom vode su grebeni školjki, od kojih svaka može dnevno filtrirati 150 litara vode. U Bostonu su na mjestima gdje su one "zasađene" uspjeli značajno podići kvalitetu vode. Studenti koji su sudjelovali u projektu pet godina su besplatno brodom obilazili plovila rekreativaca i prikupljali otpadne vode, jer su one jedan od glavnih zagađivača podmorja.

- Za naše područje ključno je formirati zone u kojima će biti zabranjeno odlaganje otpadnih voda s brodova. Europski zakoni propisuju najmanje tri milje od obale, što samo po sebi nije najkvalitetnije rješenje, ali je kod nas dodatni problem što se ne može otići tri milje morem a da se nekome ne dođe u "dvorište".

U Zadru su napravljeni prvi pomaci prema Zelenom gradu. Studenti su pod njezinim vodstvom dizajnirali uređaj CroBin za monitoring i filtriranje mikroplastike u zadarskoj luci, no proces ispitivanja je zahtjevan i trebat će vremena i sredstava za veći napredak.

- Vrlo je komplicirano, ali moramo pokušati s Jazinama, Brodaricom, pojedinim uvalama, rekla je Frankić.

19. travanj 2024 04:30