StoryEditorOCM
TribinaVELIKA POBUNA

Trudnicama je prekipjelo i masovno potpisuju peticiju: Želimo same birati tko će s nama biti na porodu!; RODE upozoravaju: Praksa po rodilištima je neujednačena, ali samo KBC Split naplaćuju 400 kuna

Piše Ana Franić/Slobodna Dalmacija
1. studenog 2019. - 14:22
12068636

Udruga Roda (Roditelji u akciji) ponukana redovitim prijavama trudnica oko problema s pratnjom u rodilištima i nedavnim postroženjem uvjeta za pratnju na porodu u varaždinskom rodilištu (pratnja rodilje u porođaju može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner koji je završio trudnički tečaj) pokrenula je online peticiju "Moj porod - Moja pratnja - Moj izbor!".

U jako kratkom periodu prikupili su preko tri tisuće potpisa. Traže od Ministarstva zdravstva da hitno naloži svim rodilištima da omoguće svakoj rodilji da uza sebe za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru.

Srodstvo i tečaj

Osim toga, zahtjevaju i da ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti, poput pohađanja tečaja, srodstva s rodiljom, plaćanja naknade..., te da uvedu mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnog anestezijom, za dobrobit majke i djeteta, kao i mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti.

- Praksa o omogućavanju pratnje na porodu u rodilištima vrlo je neujednačena diljem Hrvatske - u nekim rodilištima rodilja je slobodna odabrati pratnju po vlastitoj želji, u drugima je pratnja moguća tek uz plaćanje, dok je u trećima pratnja uvjetovana pohađanjem tečaja.

To je u suprotnosti s najboljim praksama temeljenim na znanstvenim dokazima koje zagovaraju stručne organizacije diljem svijeta. Pratnja na carskom rezu i dalje je gotovo nemoguća u Hrvatskoj, iako je to praksa koja u Europi postoji desetljećima, upozoravaju iz Rode.

U listopadu 2019., volonterke udruge Roda su anketirale rodilišta u Hrvatskoj kako bi ažurirale popis uvjete za pratnju na porodu za svako rodilište.

Plati, pa gledaj

Prema podacima koje su prikupili, pratnja na porodu jedino se naplaćuje u splitskom KBC-u. To znači da onaj tko hude u pratnji rodilji mora završiti bolnički tečaj koji se plaća 400 kuna, a ako je prošlo više od četiri godine od pohađanja tečaja plaća se 100 kuna! 

Dalmatinke ispod glasa o tome godinama prigovaraju, ali se javno rijetko koja usudi govoriti.

U Zagrebu u Petrovoj bolnici porodu može prisustvovati bilo tko sa završenim bolničkim tečajem, u "Sestre milosrdnice" i "Sveti Duh" pratnja može biti bilo tko i ne mora imati završen tečaj dok u "Merkuru" pratnja (bilo tko) mora kupiti jednokratno odijelo u ljekarni.

U KBC Rijeka pratnja može biti bilo tko i ne mora imati završen tečaj, a kod carskog reza mogućnost kontakta koža na kožu s ocem djeteta je omogućeno nakon carskog reza pod uvjetom da su dijete i majka dobro.

U KBC Osijek pratnja može biti bilo tko, ali mora imati završen tečaj, kao i u OB "Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici i OB Pula.

U OB Bjelovar na porodu može biti samo suprug, koji mora doći s potvrdom o završenom tečaju, isto kao i u OB Karlovac.

U OB Knin i OB Šibenik na porodu može biti bilo tko i ne mora imati završen bolnički tečaj.

U OB Varaždin pratnja može biti isključivo suprug ili životna partnerica, ne moraju imati završen tečaj. U OB Vukovar pratnja može biti samo suprug. U OB Zabok osoba mora biti u srodstvu s rodiljom (ne može biti prijateljica) i ne mora imati završen tečaj.

U OB Vinkovci, OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, OB Virovitica, OB Zadar, Općoj županijskoj bolnici Požega, Županijskoj bolnici Čakovec pratnja može biti bilo tko, ali mora imati završen bolnički tečaj.

U Čakovcu tata nakon carskog reza može ostvariti sa djetetom kontakt koža na kožu nakon poroda. 

Za Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom brodu, u Gospiću, Kninu, Novoj Gradiški, Ogulinu, Dubrovniku te općim županijskim bolnicama u Našicama i Pakracu nema podataka za sada. U DZ Sinj i Metković sve ovisi o dogovoru s liječnikom.

Uglavnom, praksa je totalno različita.

Peticija je dostupna do kraja studenog, a možete je potpisati ovdje

20. travanj 2024 11:07